Film Magazin

Filmovi koji su pomerili granice i koje ćete gledati s grčom u stomaku (VIDEO)

Malo koji medij ima tu moć da pokrene masu i navede na razmišljanje kao film. Filmski producenti tu moć obilato koriste, pa kroz svoje delovanje osvajaju srca publike, ili ih, pak, zgražavaju i navode na duboko prispitivanje i razmišljanje.

Mnoge filmadžije koriste kontroverzu kao primarnu u filmu da bi dobili odgovarajuću reakciju publike, ali su pojedini otišli i nekoliko koraka dalje, pa su došli do njenog samog vrha.

Kanibal holokaust / Cannibal Holocaust (1980)

Mnogi kritičari i oni koji se bave svetom filma uopšte, sa razlogom su ovaj film nazvali jednim od najkontroverznijih ikada.

Nastao iz slika, snimaka i priča onih koji su se našli na pustim ostrvima, odnosno, u divljinama koje i nisu tako puste, „Hanibal“ predstavlja horor, triler, film pun scena ubijanja, najtežih mučenja, kastracije, a na kraju i samog kanibalizma.

Rođenje jedne nacije / The Birth of a Nation (1915)

Ovo je bio prvi film u istoriji kinematografije koji je trajao više od 100 minuta, a osim toga, jedna je od najslavnijih drama kontroverznog crno-belog, nemog filma.

Ova američka drama, nastala je prema romanu Tomasa Diksona, te govori o usponu „Kju Klux“ klana tokom 19. veka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ono što ovaj film čini kontroverznim, jeste pozitivna ocena samog klana, te opravdavanje rasne segregacije.

Poslednja kuća sa leve strane / The Last House on the Left (1972)

Ovaj američki horor potiče iz 1972. godine, a njegova najveća jeza potiče od same činjenice da predstavlja istinitu priču i istinite događaje.

Priča prati bandu psihotičnih ubica koji na najgori način muče i siluju dve devojke, nakon čega traže utočište u kući roditelja jedne od njih.

Već same scene silovanja učinile su da ovaj film dobije epitet kontroverznog, a sve ono kasnije postaje sve izraženije i napetije.

Pogledajte i: Najbolji domaći filmovi: Besplatni sajtovi za gledanje i skidanje

Demoni / The Devils (1971)

Ova britanska drama, koja se temelji na istoimenoj knjizi, poznata je kao jedan od najkontroverznijih filmova ikada.

Veliku pažnju i odrednicu strašne kontroverze izazvale su scene nasilja, golotinje i seksa, a u sred svega je priča o svešteniku jednog grada i opatice koja u jednom trenutku gubi razum, te dovodi sve do javnog egzorcizma i lomače na trgu.

U mnogim zemljama je ovaj film bio službeno zabranjen, zbog osećaja vređanja istinskih katolika, što u stvari dokazuje njegovu kontroverznost.

Poslednje Hristovo iskušenje / The Last Temptation of Christ (1988)

Među brojnim filmovima koji su zabranjivani zbog vređanja hrišćanstva, tako je bilo i sa ovim filmom Martina Skorsezea koji je nastao prema, takođe kontroverznom, romanu Nikosa Kazancakisa.

Kontroverzu je izazvao lik Hrista, koji iako oslobođen greha, upada u sva ljudska iskušenja, a najveća se kontroverza dešava kada ga Đavo iskušava scenama seksa u kojima je i njegov lik.

Srpski film / A Serbian Film (2010)

Da je ovo jedan od najkontroverznijih filmova, dokazali su i pisali brojni inostrani mediji i časopisi.

Brutalne, krajnje užasne scene nasilja, učinile su da film ne bude dozvoljen za mlađe od 18 godina, a čak su i vlasti Republike Srbije tražile stručno mišljenje da li je film podoban za prikazivanje ili je ipak potrebno zabraniti ga. Mnoge zemlje su čak i zabranile njegovo prikazivanje.

Od 250 najboljih filmova svih vremena jedan je domaći

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Privacy Preference Center

  Kolačići

  Oglasi

  Kolačići oglašivača prikazuju relevantnije oglase.

  Google Adsense, Httpool

  Analitika

  Analitičke podatke koristimo da dobijemo sliku o tome šta posetioce na sajtu zanima.

  Google Analytics, Google Tag Manager

  Other

  Društvene mreže

  Kolačići koje koriste društvene mreže na koje ste ulogovani

  Facebook, Twitter