Film Magazin

Filmovi koji su pomerili granice i koje ćete gledati s grčom u stomaku (VIDEO)

Malo koji medij ima tu moć da pokrene masu i navede na razmišljanje kao film. Filmski producenti tu moć obilato koriste, pa kroz svoje delovanje osvajaju srca publike, ili ih, pak, zgražavaju i navode na duboko prispitivanje i razmišljanje.

Mnoge filmadžije koriste kontroverzu kao primarnu u filmu da bi dobili odgovarajuću reakciju publike, ali su pojedini otišli i nekoliko koraka dalje, pa su došli do njenog samog vrha.

Kanibal holokaust / Cannibal Holocaust (1980)

Mnogi kritičari i oni koji se bave svetom filma uopšte, sa razlogom su ovaj film nazvali jednim od najkontroverznijih ikada.

Nastao iz slika, snimaka i priča onih koji su se našli na pustim ostrvima, odnosno, u divljinama koje i nisu tako puste, „Hanibal“ predstavlja horor, triler, film pun scena ubijanja, najtežih mučenja, kastracije, a na kraju i samog kanibalizma.

Rođenje jedne nacije / The Birth of a Nation (1915)

Ovo je bio prvi film u istoriji kinematografije koji je trajao više od 100 minuta, a osim toga, jedna je od najslavnijih drama kontroverznog crno-belog, nemog filma.

Ova američka drama, nastala je prema romanu Tomasa Diksona, te govori o usponu „Kju Klux“ klana tokom 19. veka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ono što ovaj film čini kontroverznim, jeste pozitivna ocena samog klana, te opravdavanje rasne segregacije.

Poslednja kuća sa leve strane / The Last House on the Left (1972)

Ovaj američki horor potiče iz 1972. godine, a njegova najveća jeza potiče od same činjenice da predstavlja istinitu priču i istinite događaje.

Priča prati bandu psihotičnih ubica koji na najgori način muče i siluju dve devojke, nakon čega traže utočište u kući roditelja jedne od njih.

Već same scene silovanja učinile su da ovaj film dobije epitet kontroverznog, a sve ono kasnije postaje sve izraženije i napetije.

Pogledajte i: Najbolji domaći filmovi: Besplatni sajtovi za gledanje i skidanje

Demoni / The Devils (1971)

Ova britanska drama, koja se temelji na istoimenoj knjizi, poznata je kao jedan od najkontroverznijih filmova ikada.

Veliku pažnju i odrednicu strašne kontroverze izazvale su scene nasilja, golotinje i seksa, a u sred svega je priča o svešteniku jednog grada i opatice koja u jednom trenutku gubi razum, te dovodi sve do javnog egzorcizma i lomače na trgu.

U mnogim zemljama je ovaj film bio službeno zabranjen, zbog osećaja vređanja istinskih katolika, što u stvari dokazuje njegovu kontroverznost.

Poslednje Hristovo iskušenje / The Last Temptation of Christ (1988)

Među brojnim filmovima koji su zabranjivani zbog vređanja hrišćanstva, tako je bilo i sa ovim filmom Martina Skorsezea koji je nastao prema, takođe kontroverznom, romanu Nikosa Kazancakisa.

Kontroverzu je izazvao lik Hrista, koji iako oslobođen greha, upada u sva ljudska iskušenja, a najveća se kontroverza dešava kada ga Đavo iskušava scenama seksa u kojima je i njegov lik.

Srpski film / A Serbian Film (2010)

Da je ovo jedan od najkontroverznijih filmova, dokazali su i pisali brojni inostrani mediji i časopisi.

Brutalne, krajnje užasne scene nasilja, učinile su da film ne bude dozvoljen za mlađe od 18 godina, a čak su i vlasti Republike Srbije tražile stručno mišljenje da li je film podoban za prikazivanje ili je ipak potrebno zabraniti ga. Mnoge zemlje su čak i zabranile njegovo prikazivanje.

Od 250 najboljih filmova svih vremena jedan je domaći

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

61 Shares
Share via
Copy link