foto: pixabay.com
foto: pixabay.com
Lifestyle

Najčešća imena u Srbiji i susednim zemljama za 2016. godinu

Ljudi su od pamtiveka pridavali veliki značaj imenima. Verovali su da svako ime ima neku svoju moć, da onome ko ga nosi daje neku posebnu energiju, da ga čuva od raznih nedaća i nesreća. Zato su još  pripadnici drevnih naroda pažljivo birali imena za svoje potomke. Tako su, na primer, Egipćani verovali da svaka reč ima magične moći, a najmoćnije od svih reči su lična imena. Hrišćani i danas veoma često svojoj deci daju imena svetaca za koje veruju da će ih štitit. Stari Sloveni su  birali imena na osnovu karaktera kakav su  želeli da njihovo dete ima. A naročito su bili pažljivi kada su birali imena za bolešljivu decu. I drugi narodi su posebno vodili računa o tome kakvo ime daju slabašnom detetu. Tim mališanima su najčešće davana imena životinja.

Koji god da je narod u pitanju, imena su kod svih imala i još uvek imaju snažnu simboliku. Poslednjih godina, međutim, roditelji se pri odabiru imena često vode praktičnim razlozima. Upravo zbog toga sve veću popularnost imaju kratka imena, laka za izgovor. Za imena koja se daju deci sve češće se koriste i skraćeni oblici nekih tradicionalnih imena.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Najpopularnija muška imena u 2016. godini

Među muškim imenima za 2016. godinu ubedljivo najpopularnije ime je Luka. Njime je nazvano najviše dečaka u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Zanimljiv je podatak da je ovo ime poslednjih godina dostiglo veliku popularnost i u nekim drugim zemljama, poput Austrije ili Nemačke. Kada je reč o BiH, prošle godine su dečaci u Republici Srpskoj najčešće dobijali ime Stefan. U Federaciji je najpopularnije ime bilo ime Daris.

Lista 5 imena koja su najčešće dobijale muške bebe rođene u Srbiji tokom 2016. godine izgleda ovako: Luka, Lazar, Vuk, Filip i Stefan.

U Crnoj Gori, prema statistici njihovog MUP-a, top 5 muških imena u 2016. godini su: Luka, Lazar, Vasilije, Vuk i Pavle.

Podaci Rebubličkog zavoda za statistku pokazuju da su se roditelji u Republici Srpskoj tokom 2016. godine najčešće opredeljivali da svojim sinovima daju ovih 5 imena: Stefan, Nikola, Luka, Lazar i Pavle.

U Federaciji, listu najčešćih imena u 2016. godini objavio  je Federalni zavod za statistiku. Prvih 5 mesta na njoj zauzimaju sledeća imena: Daris, Amar, Ahmed, Harun i Davud.

U Hrvatskoj, na osnovu podataka Ministartva uprave, 5 napopularnijih muških imena za prošlu godinu su: Luka, David, Ivan, Jakov i Marko.

Najpopularnija ženska imena u 2016. godini

Prema istim izvorima, imena koja su tokom prethodne godine najčešće dobijala ženska deca su: Sofija (u Srbiji i Crnoj Gori), Marija (u Republici Srpskoj), Sara (u Federaciji BiH) i Mia (u Hrvatskoj).

Top 5 lista najpopularnijih imena za devojčice u Srbiji 2016. godine obuhvata sledeća imena: Sofija, Dunja, Maša, Sara i Lena.

U Crnoj Gori, roditelji su u 2016. za svoje ženske bebe najčešće birali ova imena: Sofija, Maša, Sara, Dunja, dok 5. mesto dele Anastasija i Anđela.

Među imenima za devojčice rođene 2016. godine u Republici Srpskoj, napopularnija su bila: Marija, Ana, Sofija, Milica i Sara.

U Federaciji BiH u prošloj godini roditelji su se najčešće opredeljivali za ženska imena: Sara, Amina, Lamija, Merjem i Esma.

Hrvati su u 2016. godini za svoje novorođene devojčice najčešće birali sledećih 5 imena: Mia, Lucija, Ema, Petra i Sara.

Šta znači lajkovanje na Facebooku?

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share