Dogadjaji Koncerti

Najbolji njujorški džez u Novom Sadu – Marko Đorđević i Trio Sveti

Marko Đorđević, jedan od najboljih svetskih bubnjara, održaće Master Class u sredu 22. juna od 17 sati u Studiju M, a od 21 sat publika će moći da uživa u koncertu trija „Sveti“. Ulaz na radionicu „Savremeni muzički izraz: Improvizacija, Interakcija, Intenzitet, Intima, Igra.“ sa temom kako postati, opstati i ostati muzičar je slobodan dok je ulaz na koncert trija „Sveti“ 500 dinara.

Sa turneje po Južnoj Americi pravo u novosadski Studio M stiže jedan od najboljih svetskih bubnjara, Marko Đorđević, kao gost treće epizode drugog serijala M lab-a. Modern Drummer magazin naziva ga ‘bubnjarem svetske klase’ i ‘istinskim inovatorom’, a predstavljen je i posebnim poglavljem u knjizi Novo Lice Jazz-a (The New Face Of Jazz)  u kojoj autorka Cicily Janus tvrdi da „Markovo ime postaje sinonim za muzičku veličinu.“ Čuveni gitarista Lionel Loueke za Marka kaže da je „Jedan od najboljih svetskih bubnjara! Poseduje fascinantnu tehniku i isto takvu muzikalnost“.

Marko Djordjevic 3

Za sobom ima neverovatnih 50 albuma, a poslednji album grupe Marko Đorđević & Sveti dobio je recenziju sa 5 zvezdica na čuvenom portalu Criticalljazz.com, dok je kritičar San Diego Chronicle Richard Shinin album nazvao jednim od najboljih džez izdanja u 2014. Pored toga što je postao poznat kao bubnjar i kompozitor ispred svog vremena, kao i jedan od vodećih muzičara moderne džez zajednice, od 2012. Marko je i profesor na Muzičkom koledžu Berkli u Bostonu u SAD.

Upravo na Berkliju, još kao student ranih 90-ih godina, upoznao je Vasila Hadžimanova i odmah ga pozvao da se priključi grupi Sveti. U tom sastavu svirali su zajedno sve do Vasilovog odlaska iz Amerike. Branko Trijić je u to vreme tek počeo da ih sluša, a u međuvremenu je postao Markov i Vasilov omiljeni gitarista. Branko je ‘pekao zanat’ kod legendarnog R.M. Tocka, da bi zatim diplomirao na muzičkoj akademiji u Amsterdamu. Vasila ne treba posebno predstavljati domaćoj publici, s obzirom na to da skoro ne postoji osoba koja ne zna za ovaj muzički dragulj našeg podneblja.

Trio Sveti je kreativna demokratija u kojoj su autorski zastupljeni svi članovi grupe. Njihov zajednički izraz je emotivno upečatljiv, spontan, virtuozan i unikatan. Veliko nam je zadovoljstvo da pružimo priliku novosadskoj publici da u okviru M lab-a uživa u kvalitetu njihovog živog nastupa i doživi ono najbolje od njujorške džez scene u Studiju M.

Posetite novosadske manifestacije

 

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link