Uncategorized

Najbolji meteorološki sajt objavio prognozu za 1. maj

Preliminarna vremenska prognoza za 1. maj pred nama najavljivala je lepo i toplo vreme, sa temperaturama koje više liče na letnje mesece. Svi smo se obradovali tim predikcijama i  svim smo počeli da kujemo planove za uživanje u prirodi. Ipak, čini se da nećemo biti baš takve sreće.

Na sajtu RHMZ-a zasad je dostupna samo prognoza za 30 dana, po kojoj se za 30. april predviđa grmljavina s kišom, ali bi 1. maj trebalo da bude lep dan. Temperature od 12 do 24 stepena, zvuči ok. Accuweather je vrućinu za taj period “podesio” na čak 28 stepeni.

To je bilo dovoljno da prioritet za prvomajski uranak damo mestima pored vode, pa taman da otvorimo sezonu brčkanja. I već osećamo miris roštilja, toplotu sunca dok ležimo sa flašom piva ohlađenog u reci, čujemo glasove klinaca koji se dobacuju frizbijem, dišemo punim plućima i smirujemo živce gledajući u nebo bez ijednog oblačka…

A onda, za svaki slučaj proverimo prognozu na čuvenom norveškom meteo sajtu i taj san se sruši pod sivim oblacima i pljuskovima.

vremenska prognoza
Foto: printscreen

Biće toplo, ali biće i kiše, kaže sajt koji važi za jedan od najpouzdanijih kad su u pitanju vremenske prilike u celom svetu i mi mu, nekako, više verujemo.

U svakom slučaju, bar znamo da na vreme prilagodimo planove i ne dozvolimo da nam bilo kakve vremenske nepogode pokvare uživanje.

Inače, ako je za utehu, dugoročna prognoza pokazuje da ćemo tokom maja imati od 9 do 12 pravih letnjih dana, kada je maksimalna dnevna temperatura ide i više od 25 stepeni Celzijusa, pokazuju podaci Nacionalnog centra za klimatske promene Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U celoj Srbiji očekuje se da će srednja maksimalna temperatura vazduha biti do 24 stepena u nižim predelima, a u planinskim od 12 do 18 stepeni.

Količina padavina će biti ispod višegodišnjeg proseka na severozapadu, jugozapadu i jugu zemlje, a u ostalom delu Srbije u granicama proseka.Očekuje se da u maju broj kišnih dana u nižim predelima bude do 13, a u brdsko – planinskim krajevima do 17 dana.

Pogledajte kuda će Novosađani za Prvi maj?

Share via
Copy link