Dogadjaji

Najbolji filmovi na Euro-in festivalu

U okviru Euro-in Film festivala pogledajte filmove koji su obeležili godinu, i bili prikazani na svim vodećim evropskim festivalima poput filmaova „Ovnovi”, režisera Grimur Hakonarson, filma  „Pod Električnim oblacima” režisera  Aleksei Alekseivich German i film koji je osvojio srca publike na jednom od najvećih festivala nezavisnog filma Sandens 2015 –film „James White”, režisera Josha Mond.

U toku festivala ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku i da se podsetite filmskih ostvarenja koja su obeležila svetsku kinematografiju. U okviru ciklusa Sećanja, publika će moći da se podseti sovjetskih filmova „Čovekova sudbina“  Sergeja Bondarčuka, „Lete ždralovi“ Mihaila Kalatozova i „Ivanovo detinjstvo“, filma jednog od najuticajnijih ruskih filmskih umetnika Andreja Tarkovskog za koji je 1962. Godine na festivalu u Veneciji dobio Zlatnog lava.  Još jedan veliki ruski filmski stvaralac čije ćemo novije ostavrenje moći da pogledamo je Nikita Mihalkov i film „Sunčanica“, koji se premijerno prikazuje u Novom Sadu u okviru ovogodišnjeg Euro in film festival. Njegovo ostvarenje iz 1987. godine film „Oči čarne“, inspirisan Čehovljevim pričama u kome igra i proslavljeni italijanski glumac Marčelo Mastrojani, koji je za ulogu u ovom filmu dobio nagradu za najboljeg glumca na Kanskom filmskom festivalu i bio nominovan za Oskara. Filmovi koji će biti prikazani u Velikoj Sali Kulturnog centra Novog Sada, a u kojima će sugrađani moći  uživati, jesu filmovi „Osam i po“ i „Intervju“ Federika Felinija.

Ne propustite ni filmove kojima će se u okviru ovogodišnjeg festivala obeležiti i stogodišnjica rođenja vrhunskog i jedinstvenog glumca i reditelja Orsona Velsa. Kao jedan od najvećih  šekspirologa, Vels nam  je podario i kultne adaptacije dela najvećeg dramskog pisca svih vremena- Vilijama Šekspira, te ćemo ovog puta imati priliku da pogledamo Velsovu briljantnu glumu, kao i ekspresivne kadrove koji su ostavili pečat u istoriji svetske kinematografije, u filmovima „Magbet“ i „Otelo“.

U ponedeljak, 14. decembra počinju dani italijanskog filma, projekcijom filma „Moja majka”, Nanni Morettia. Istog dana, gosti Euro-in Film festivala biće Bernardin Modrić, direktor dokumentarnog igranog filma „Moja Evropa“, a od 20 časova, Promocija knjige Kinematografija u NDH, a govoriće Daniel Rafaelić autor iz Zagreba, Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva „Jugoslovenske kinoteke” i Đorđe Kaćanski, urednik filmskog programa Kulturnog centra i programa festivala Euro-in film.

Više informacija o programu možete pronaći na sajtu Euro-in film.

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link