Film Magazin

Najbolje i najgore nove TV serije (VIDEO)

Počela je još jedna nova televizijska, tj. serijska, polusezona. Novih naslova je čini se bezbroj, što mnoge može i odbiti. Zato smo mi tu da nepreglednu gomilu malo isfiltritamo i da vas na vreme upozorimo na šta treba obratiti pažnju, a šta treba široko zaobići.

9-1-1

O čemu je: Priča istražuje stresna iskustva policije, hitne pomoći i vatrogasaca koji svakodnevno upadaju u zastrašujuće i šokantne situacije. Oni moraju da pokušaju da iznađu ravnotežu između spasavanja ljudi i rešavanja problema iz sfere privatnih života.

Zašto: Autori i ove serije su Rajan Marfi i Bred Falčak (Glee, Američka horor priča, Američka krimi-priča…) što već u samom startu garantuje produkcionu ispoliranost do visokog sjaja ili, barem što je ovde konkretno slučaj, oku ugodnu, pitku i vešto skrojenu TV konfekciju. Tu su i glumačke zvezde poput Koni Briton i Anđele Baset u glavnom delu glumačkog ansambla. Već prva sezona donosi pravo iznenađenje – detaljan prizor spasavanja tek rođene bebe iz kanalizacione cevi u zidu stana u mnogoljudnoj stambenoj zgradi!

Ali: 9-1-1, uz sve svoje evidentne kvalitete, teško će moći da se nosi sa starijom i novijom konkurencijom. Nazovimo to prokletstvom forsiranja sredine puta.

Alone Together

O čemu je: Dvoje mladih i ne u potpunosti prilagođenih različitog klasnog porekla pokušavaju da se probiju kroz taštinu i kulturu opsednutu statusom i statusnim simbolima u Los Anđelesu. Na tom putu oni će spasenje naći u svojoj strogo platonskoj vezi.

Zašto: Zato što je reč o vanredno duhovitoj i iznimno smešnoj novoj komediji i, zapravo, prvoj zaista uspeloj TV komediji u čijoj žiži su milenijalci i njihove naravi i izmaštane muke i tlapnje. Iza serije stoji komičarski i rep trojac The Lonely Island, a Alone Together nam je doneo dva neodoljiva i teško ponovljiva nova lica – Ester Pavicki i Bendžija Aflala.

Ali: Nema, ovo je maestralno briljantno!

AP Bio

O čemu je: Bivši univerzitetski profesor filosofije prihvata posao nastavnika naprednog kursa biologije u (pristojnoj) srednjoj školi, a ubrzo kreće da koristi svoje učenike kako bi se osvetio onima koji su se ogrešili o njega i doveli do tog njegovog strmoglava.

Zašto: Ponajpre jer u glavnoj ulozi ponovo briljira Glen Houverton, koji i u ovoj ulozi prenosi nešto od jedinstvenog šarma Denisa, lika koji je tumačio i tumači u It’s Always Sunny in Philadelphia. Zatim, jer su autori uspeli da dovoljno maštovito izvariraju i postavke komedije iz školskog života i postulate dramaturške formule znane kao „terrible people“ (grozni ljudi). Ali ipak je najvažnije da je u pitanju zaumna i zaista duhovita nova TV komedija.

Ali: I ovde ćete ostati uskraćeni za „ali“. Nema!

Black Lightning

O čemu je: Ukratko – penzionisani superheroj postaje odmetnik u borbi za pravdu!

Zašto: Ovo je serija koja se nedvosmisleno obraća ljubiteljima i ovisnima o onom što u raznim medijima, pa tako i televizijskom, nudi svemoćno-nadmoćno DC Universe Comics. Još preciznije – Black Lightning poklonike traži isključivo među onima koji već ne mogu bez serija kao što su The Flash i Arrow, a koje se emitiju na istom kanalu (CW Network). U tom smislu, ova serija, uz afroamerički melanž, rutinski je proizvod sasvim na svom mestu. Ali…

Ali: … ali ovde zaista nemaju šta da traže niti išta vrednije i značajnije, osobenije i svežije mogu da nađu oni koji nisu deo planetarnog plemena obožavalaca DC Universe Comics-a.

Bliss

O čemu je: Neverni i očito prikrivenom mnogoženstvu sklon autor putopisa pokušava da iznađe ravnotežu između dve porodice čije je najproblematičniji deo upravo on sam.

Zašto: Mnoge će, kanda, prvenstveno privući podatak da je seriju osmislio Dejvid Kros (nezaboravan kao Tobajas Fanke u Arrested Development). Ako to nije dovoljno, pomenimo da u seriji jednu od dve paralelne supruge glumi Heder Grejem. Treba li još ubeđivanja, istaknimo i da se ovde radi o britanskoj produkciji, što najčešće sobom nosi i činjenicu da je humor zahtevniji, promišljeniji i bliži apsurdizmu. Uz to, Bliss pitanju tajnovite poligamije u pokušaju pristupa s vidnom šeretskom relaksiranošću.

Ali: Bliss se čini kao dovoljno sočan i mrsan izazov na samom početku, ali problem biva što brzo na ovu seriju pada senka i dalje na tom polju neprikosnovene Velike ljubavi (Big Love).

Good Girls

O čemu je: Tri majke iz predgrađa iznenada dospevaju u očajničku situaciju i odlučuju da prestanu da igraju na sigurno i da rizikuju sve kako bi povratile moć.

Zašto: Damski glumački troac je istinski neodoljiv – Kristina Hendriks (Mad Men), Me Vitman (Arrested Development) i Reta (Parks and Recreation). Potom, na dosadašnjem uzorku, ta jednostavna postavka o iznuđenom padu u svet kriminala dovoljno ubedljivo (i gledljivo, ukupno uzev) pije vodu. Kao treće, dogovorili smo se da već u prvom naletu navijamo za sve što zaigra na kartu zvanu woman empowerment (osnaživanje žena), zar ne?

Ali: Premali je uzorak, ali već sada se s priličnom sigurnošću može oceniti da ovoj seriji fali artikulisanosti i zaumnosti koje krase Big Little Lies, s jedne, i iskrenog šarma i poletnosti pandana znanog kao Claws (Nokti), da pomenemo samo najsrodnije i najskorije preteče.

Grown-ish

O čemu je: Zoji Džonson, glavna junakinja sada već dugovečnog i mnogohvaljenog sitkoma Black-ish, stigla je na koledž i mora da nauči da se snađe izvan gnezda, baveći se pitanjima droge, seksa i međuljudskih odnosa.

Zašto: Ovo će, tu sumnje nema niti može biti, privlačno (pa i neodoljivo) biti prvenstveno zaljubljenicima u ono što Black-ish nudi već nekoliko televizijskih godina unazad. Humor je britak, a benevolentan u svojoj suštini, izlaganje je pregledno i brzo, dijaloške razmene su na granici upečatljive logoreje i krcate pop-kulturnim referencama, glavna junakinja je i u ovom novom izdanju nepatvoreno šarmantna, a važan adut predstavljaju brzi montažni zahvati koji ovaj sitkom približavaju filmskom izrazu.

Ali: Budući da se ovde radi o razradi i preuzimanju već poznatog lika, mada predznanje nije potrebno da bi se serija pratila, Grown-ish, uprkos svim svojim jakim stranama, teško da može predstavljati jak izazov za one koji već nisu inicirani u Black-ish mikrouniverzum.

LA to Vegas

O čemu je: U fokusu ove komedije je grupa gubitnika koji pokušavaju da se izbore za mesto u životu, a njihova bitka iznova i iznova kreće petkom uveče na letu iz Los Anđelesa ka Vegasu i privremeno se okončava letom nazad u nedelju. Svi oni dele isti cilj – vratiti se kao dobitnik u tom kazinu života.

Zašto: Uf, vrlo je malo razloga zašto biste trošili vreme na ovako krupan promašaj iz naoko ne tako zahtevnog domena komedija koje se odvijaju na radnom mestu (u ovom slučaju – u avionu). Jao, vrlo malo…

Ali: Ovde gotovo sve potpada pod „ali“ – nategnut i mlohav humor, nešarmantni likovi, nezanimljivi podzapleti, sveopšta usiljenost… vidna nelagoda s kojom prekaljeni Dilan Mekdermot tumači glavni muški lik, lik olinjalog ali ne i potpuno klonulog pilota-plejboja.

Let’s Get Physical

O čemu je: Dva fitnes-gurua, jedan praktično na vrhuncu snage a drugi gotovo na egzistencijalnom dnu, suočavaju se na nacionalnom šampionatu u aerobiku.

Zašto: Ovde je reč o atipičnije postavljenom sitkomu – premda je tu zahtevana minutaža od dvadeset i kusur minuta, iako je ritam pripovedanja u potpunosti u skladu sa sitkomskom mustrom, svojim insistiranjem na nedvosmislenom kontinuiranom narativu iz epizode u epizodu, Let’s Get Physical predstavlja dovoljno svežu varijaciju na uvreženo. Humor je oštar ali ne i grub, a Met Džouns (Mama) i Kris Dijamantopulus nadahnuto nose svoj deo glumačkog tereta, uz Džejn Simur u zaista neočekivanoj ulozi. A i svet aerobika i sva ta likra svojom magijom doprinose ukupnom povoljnom utisku.

Ali: Radi se o uspelom novom TV radu, ali ova serija teško da se može izboriti s bučnijom i uglađenijom konkurencijom iz aristokratskih TV krugova, te je pitanje hoće li poživeti i dobaciti do druge sezone.

SEAL Team

O čemu je: Serija prati živote elitnih odreda Mornaričkih foka, dok su na obuci i dok planiraju i izvode najopasnije i najneizvesnije misije koje njihova zemlja od njih i može da zatraži.

Zašto: Kako nanovo zahuktala politička korektnost ovih dana, sedmica i meseci nanovo melje sve pred sobom, i ovako ciljano zauzdana mini-parada mačizma ume da prija i godi. SEAL Team naprosto popunjava prazan prostor akcionih serija jakog mačističkog predznaka, te mu se dâ oprostiti na otvorenoj apologiji militarizma i intervencionizma. Tu je i lenji seksepil Dejvida Boreanasa (Bones, Buffy). A ne zaboravimo i divnu Džesiku Pare (Mad Men).

Ali: I ovde je reč o konfekciji, ali konfekciji koja ni ne pokušava da zatomi sopstvenu konfekcijsku bit. E, sad, da li gledaoci mogu i moraju da imaju razumevanja za tu pohvalnu samosvest – to je već neka druga priča!

Idealna serija za vas prema vašem horoskopskom znaku

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


165 Shares
165 Shares
Share via
Copy link