Film Magazin

Najbolje i najgore nove TV serije (VIDEO)

Počela je još jedna nova televizijska, tj. serijska, polusezona. Novih naslova je čini se bezbroj, što mnoge može i odbiti. Zato smo mi tu da nepreglednu gomilu malo isfiltritamo i da vas na vreme upozorimo na šta treba obratiti pažnju, a šta treba široko zaobići.

9-1-1

O čemu je: Priča istražuje stresna iskustva policije, hitne pomoći i vatrogasaca koji svakodnevno upadaju u zastrašujuće i šokantne situacije. Oni moraju da pokušaju da iznađu ravnotežu između spasavanja ljudi i rešavanja problema iz sfere privatnih života.

Zašto: Autori i ove serije su Rajan Marfi i Bred Falčak (Glee, Američka horor priča, Američka krimi-priča…) što već u samom startu garantuje produkcionu ispoliranost do visokog sjaja ili, barem što je ovde konkretno slučaj, oku ugodnu, pitku i vešto skrojenu TV konfekciju. Tu su i glumačke zvezde poput Koni Briton i Anđele Baset u glavnom delu glumačkog ansambla. Već prva sezona donosi pravo iznenađenje – detaljan prizor spasavanja tek rođene bebe iz kanalizacione cevi u zidu stana u mnogoljudnoj stambenoj zgradi!

Ali: 9-1-1, uz sve svoje evidentne kvalitete, teško će moći da se nosi sa starijom i novijom konkurencijom. Nazovimo to prokletstvom forsiranja sredine puta.

Alone Together

O čemu je: Dvoje mladih i ne u potpunosti prilagođenih različitog klasnog porekla pokušavaju da se probiju kroz taštinu i kulturu opsednutu statusom i statusnim simbolima u Los Anđelesu. Na tom putu oni će spasenje naći u svojoj strogo platonskoj vezi.

Zašto: Zato što je reč o vanredno duhovitoj i iznimno smešnoj novoj komediji i, zapravo, prvoj zaista uspeloj TV komediji u čijoj žiži su milenijalci i njihove naravi i izmaštane muke i tlapnje. Iza serije stoji komičarski i rep trojac The Lonely Island, a Alone Together nam je doneo dva neodoljiva i teško ponovljiva nova lica – Ester Pavicki i Bendžija Aflala.

Ali: Nema, ovo je maestralno briljantno!

AP Bio

O čemu je: Bivši univerzitetski profesor filosofije prihvata posao nastavnika naprednog kursa biologije u (pristojnoj) srednjoj školi, a ubrzo kreće da koristi svoje učenike kako bi se osvetio onima koji su se ogrešili o njega i doveli do tog njegovog strmoglava.

Zašto: Ponajpre jer u glavnoj ulozi ponovo briljira Glen Houverton, koji i u ovoj ulozi prenosi nešto od jedinstvenog šarma Denisa, lika koji je tumačio i tumači u It’s Always Sunny in Philadelphia. Zatim, jer su autori uspeli da dovoljno maštovito izvariraju i postavke komedije iz školskog života i postulate dramaturške formule znane kao „terrible people“ (grozni ljudi). Ali ipak je najvažnije da je u pitanju zaumna i zaista duhovita nova TV komedija.

Ali: I ovde ćete ostati uskraćeni za „ali“. Nema!

Black Lightning

O čemu je: Ukratko – penzionisani superheroj postaje odmetnik u borbi za pravdu!

Zašto: Ovo je serija koja se nedvosmisleno obraća ljubiteljima i ovisnima o onom što u raznim medijima, pa tako i televizijskom, nudi svemoćno-nadmoćno DC Universe Comics. Još preciznije – Black Lightning poklonike traži isključivo među onima koji već ne mogu bez serija kao što su The Flash i Arrow, a koje se emitiju na istom kanalu (CW Network). U tom smislu, ova serija, uz afroamerički melanž, rutinski je proizvod sasvim na svom mestu. Ali…

Ali: … ali ovde zaista nemaju šta da traže niti išta vrednije i značajnije, osobenije i svežije mogu da nađu oni koji nisu deo planetarnog plemena obožavalaca DC Universe Comics-a.

Bliss

O čemu je: Neverni i očito prikrivenom mnogoženstvu sklon autor putopisa pokušava da iznađe ravnotežu između dve porodice čije je najproblematičniji deo upravo on sam.

Zašto: Mnoge će, kanda, prvenstveno privući podatak da je seriju osmislio Dejvid Kros (nezaboravan kao Tobajas Fanke u Arrested Development). Ako to nije dovoljno, pomenimo da u seriji jednu od dve paralelne supruge glumi Heder Grejem. Treba li još ubeđivanja, istaknimo i da se ovde radi o britanskoj produkciji, što najčešće sobom nosi i činjenicu da je humor zahtevniji, promišljeniji i bliži apsurdizmu. Uz to, Bliss pitanju tajnovite poligamije u pokušaju pristupa s vidnom šeretskom relaksiranošću.

Ali: Bliss se čini kao dovoljno sočan i mrsan izazov na samom početku, ali problem biva što brzo na ovu seriju pada senka i dalje na tom polju neprikosnovene Velike ljubavi (Big Love).

Good Girls

O čemu je: Tri majke iz predgrađa iznenada dospevaju u očajničku situaciju i odlučuju da prestanu da igraju na sigurno i da rizikuju sve kako bi povratile moć.

Zašto: Damski glumački troac je istinski neodoljiv – Kristina Hendriks (Mad Men), Me Vitman (Arrested Development) i Reta (Parks and Recreation). Potom, na dosadašnjem uzorku, ta jednostavna postavka o iznuđenom padu u svet kriminala dovoljno ubedljivo (i gledljivo, ukupno uzev) pije vodu. Kao treće, dogovorili smo se da već u prvom naletu navijamo za sve što zaigra na kartu zvanu woman empowerment (osnaživanje žena), zar ne?

Ali: Premali je uzorak, ali već sada se s priličnom sigurnošću može oceniti da ovoj seriji fali artikulisanosti i zaumnosti koje krase Big Little Lies, s jedne, i iskrenog šarma i poletnosti pandana znanog kao Claws (Nokti), da pomenemo samo najsrodnije i najskorije preteče.

Grown-ish

O čemu je: Zoji Džonson, glavna junakinja sada već dugovečnog i mnogohvaljenog sitkoma Black-ish, stigla je na koledž i mora da nauči da se snađe izvan gnezda, baveći se pitanjima droge, seksa i međuljudskih odnosa.

Zašto: Ovo će, tu sumnje nema niti može biti, privlačno (pa i neodoljivo) biti prvenstveno zaljubljenicima u ono što Black-ish nudi već nekoliko televizijskih godina unazad. Humor je britak, a benevolentan u svojoj suštini, izlaganje je pregledno i brzo, dijaloške razmene su na granici upečatljive logoreje i krcate pop-kulturnim referencama, glavna junakinja je i u ovom novom izdanju nepatvoreno šarmantna, a važan adut predstavljaju brzi montažni zahvati koji ovaj sitkom približavaju filmskom izrazu.

Ali: Budući da se ovde radi o razradi i preuzimanju već poznatog lika, mada predznanje nije potrebno da bi se serija pratila, Grown-ish, uprkos svim svojim jakim stranama, teško da može predstavljati jak izazov za one koji već nisu inicirani u Black-ish mikrouniverzum.

LA to Vegas

O čemu je: U fokusu ove komedije je grupa gubitnika koji pokušavaju da se izbore za mesto u životu, a njihova bitka iznova i iznova kreće petkom uveče na letu iz Los Anđelesa ka Vegasu i privremeno se okončava letom nazad u nedelju. Svi oni dele isti cilj – vratiti se kao dobitnik u tom kazinu života.

Zašto: Uf, vrlo je malo razloga zašto biste trošili vreme na ovako krupan promašaj iz naoko ne tako zahtevnog domena komedija koje se odvijaju na radnom mestu (u ovom slučaju – u avionu). Jao, vrlo malo…

Ali: Ovde gotovo sve potpada pod „ali“ – nategnut i mlohav humor, nešarmantni likovi, nezanimljivi podzapleti, sveopšta usiljenost… vidna nelagoda s kojom prekaljeni Dilan Mekdermot tumači glavni muški lik, lik olinjalog ali ne i potpuno klonulog pilota-plejboja.

Let’s Get Physical

O čemu je: Dva fitnes-gurua, jedan praktično na vrhuncu snage a drugi gotovo na egzistencijalnom dnu, suočavaju se na nacionalnom šampionatu u aerobiku.

Zašto: Ovde je reč o atipičnije postavljenom sitkomu – premda je tu zahtevana minutaža od dvadeset i kusur minuta, iako je ritam pripovedanja u potpunosti u skladu sa sitkomskom mustrom, svojim insistiranjem na nedvosmislenom kontinuiranom narativu iz epizode u epizodu, Let’s Get Physical predstavlja dovoljno svežu varijaciju na uvreženo. Humor je oštar ali ne i grub, a Met Džouns (Mama) i Kris Dijamantopulus nadahnuto nose svoj deo glumačkog tereta, uz Džejn Simur u zaista neočekivanoj ulozi. A i svet aerobika i sva ta likra svojom magijom doprinose ukupnom povoljnom utisku.

Ali: Radi se o uspelom novom TV radu, ali ova serija teško da se može izboriti s bučnijom i uglađenijom konkurencijom iz aristokratskih TV krugova, te je pitanje hoće li poživeti i dobaciti do druge sezone.

SEAL Team

O čemu je: Serija prati živote elitnih odreda Mornaričkih foka, dok su na obuci i dok planiraju i izvode najopasnije i najneizvesnije misije koje njihova zemlja od njih i može da zatraži.

Zašto: Kako nanovo zahuktala politička korektnost ovih dana, sedmica i meseci nanovo melje sve pred sobom, i ovako ciljano zauzdana mini-parada mačizma ume da prija i godi. SEAL Team naprosto popunjava prazan prostor akcionih serija jakog mačističkog predznaka, te mu se dâ oprostiti na otvorenoj apologiji militarizma i intervencionizma. Tu je i lenji seksepil Dejvida Boreanasa (Bones, Buffy). A ne zaboravimo i divnu Džesiku Pare (Mad Men).

Ali: I ovde je reč o konfekciji, ali konfekciji koja ni ne pokušava da zatomi sopstvenu konfekcijsku bit. E, sad, da li gledaoci mogu i moraju da imaju razumevanja za tu pohvalnu samosvest – to je već neka druga priča!

Idealna serija za vas prema vašem horoskopskom znaku

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link