Srbija

5 najboljih destinacija za zimovanje u Srbiji

Vibrant panorama of the slope at ski resort Kopaonik, Serbia, people skiing, snow pine trees, blue sky

Ponovo se približava period novogodišnjih praznika i zimskog odmora. Želimo da slobodno vreme iskoristimo što bolje, uživajući sa svojom porodicom i prijateljima. S obzirom na to da smo tokom čitave godine primorani da, zbog posla, boravimo u jednom mestu, odmor je idealna prilika za beg u drugi grad ili odlazak u prirodu. Najbolje od svega je što ne morate ići van zemlje kako biste uživali – i Srbija ima dosta toga da ponudi. Bilo da ste u potrazi za boravkom na planini ili želite da svoj odmor provedete u nekom od gradova, naš vodič će vam pomoći da odaberete destinaciju po meri. 

Najposećenije planine u Srbiji

Zbog dobro razvijenog zimskog turizma, planine u Srbiji su u potpunosti opremljene kako bi upotpunile vaš odmor. Veliki broj aktivnosti na snegu, ali i onih van njega, čine planine pogodnim mestom za putovanje. Stoga smo na prvom mestu odlučili da vam predstavimo zimovališta koja iz godine u godinu privlače sve veći broj turista. Kada su u pitanju cene, one se razlikuju od mesta do mesta, ali ne sumnjamo da ćete naći nešto za svoj džep. Kako bi vam pomogla, Lufitka za vas ima članak o tome Koliko novca izdvojiti za odmor na planinama Srbije.

Kopaonik – Najveće skijalište u Srbiji

Kopaonik je zasigurno najpoznatije mesto za zimovanje u regionu. Veliki broj turista iz Srbije, ali i iz inostranstva, odlučuje da odmor provede na destinaciji poznatoj i kao Sunčana planina. Glavna prednost Kopaonika su njegova savremeno opremljena skijališta. Preko 60 kilometara uređenih skijaških staza prilagođene su svim tipovima skijališta, kako početnicima, tako i onima iskusnima, koji su željni avanture. Pored velikog broj žičara i ski-liftova, ski-centar poseduje i školu skijanja. Adekvatna je i za decu koja žele da nauče da skijaju, ali i za one starije, koji se po prvi put upuštaju u ovaj zimski sport.

Ukoliko želite da svoj zimski odmor još više obogatite, postoji više nego dovoljno aktivnosti kojima možete da se posvetite. Možete se opustiti u bazenima, spa centrima, kao i uživati u brojnim sportovima kao što su tenis, fudbal, ali i hokej na ledu. Mogućnosti su neograničene, bilo da idete sa decom ili prijateljima. Kopaonik ima da ponudi za svakoga ponešto što će vaš odmor učiniti nezaboravnim.

Stara planina – Odmaralište u usponu

Stara planina je možda i najlepša u našoj zemlji. Obiljue prirodnim bogatstvima koja nisu još uvek u potpunosti istražena. Međutim, to ne sprečava brojne turiste da posete ovu planinu i uživaju u njenim lepotama. Stara planina je prepuna potencijala, i kao takva, svake godine unapređuje svoje kapacitete. Skijanje je i ovde glavna aktivnost za mnoge posetioce željne adrenalina. Najpoznatiji turistički i ski-centar Stare planine je Babin zub. Naravno, ponudu upotpunjuju i mnoge druge aktivnosti u prirodi, kao što je pešačenje, planinarenje, paraglajding i zimski biciklizam. U odnosu na Kopaonik, Stara planina raspolaže sa manjim brojem kapaciteta, kada je u pitanju skijalište i smeštaj, ali je, s druge strane, jefitniji izbor. Uprkos tome, Stara planina ima svoje čari koje će vas zasigurno privući. Na sajtu Bookaweb možete pročitati i pronaći dodatne informacije o odmoru na Staroj planini.

Odmor na Divčibarama

Na samo 38 kilometara od Valjeva nalazi se planina iskonskih lepota. Reč je o Maljenu. A na Maljenu se nalazi nalazi poznato odmaralište, Divčibare. Ova destinacija je možda ponajviše prilagođena porodicama sa decom, jer poseduje ski-staze koje su samo za najmlađe. Na taj način, mališani će moći da samostalno uživaju u čarima skijanja. Brojne aktivnosti su predviđene i za odrasle. Vi se možete zabaviti skijajući na četiri staze za različite tipove skijaša. Pored uživanja na snegu, možete organizovati izlet do atrakcija koje se nalaze u okolini planine, kao što je Prirodni rezervat Čalačka greda. U okviru njega nalaze se vidikovci sa kojih se pruža predivan pogled na okolinu. Čak i sama šetnja kroz prirodu će imati dosta benefita. Priroda na Maljenu i Divčibarama je veoma bogata, pa ne čudi činjenica da možete naići i na šumske životinje tokom obilaska okolnih proplanaka.

Novi Sad – Savršen izbor za ispunjen zimski odmor 

Uvreženo je mišljenje da se zimovanje može provoditi samo u okviru planinskih centara. Naravno, ski-centri jesu jedna od glavnih opcija, ali ne treba zanemariti i potencijale gradova. Tokom zimskih i novogodišnjih praznika, većina gradova u Srbiji postaje božanstveno okićena i osvetljena, i svojim posetiocima nudi pregršt zabavnih aktivnosti. Novi Sad je, odmah nakon Beograda, najposećeniji grad naše zemlje, kako leti, tako i tokom drugih godišnjih doba. Veliki broj starih zdanja, galerija i crkava nalazi se u samom centru grada, pa ih možete obilaziti pod novogodišnjim svetlima i ukrasima. Pored toga, tokom decembra i januara organizuje se i manifestacija pod nazivom Zimska fantazija, sa velikim brojem aktivnosti i dešavanja. Svoj odmor možete upotpuniti i pravljenjem izleta do Fruške gore i okolnih mesta. 

Etno-selo Drvengrad

Između Zlatibora i Tare, u blizini granice sa Bosnom i Hrecegovinom, nalazi se živopisno etno-selo, Drvengrad. Ovo je mesto poznato po svojim drvenim kućicama okruženim zelenom prirodom. Drvengrad se vremenom razvijao i dostigao svoj pun potencijal, otvorivši veliki broj ugostiteljskih i smeštajnih objekata. Boravak u ovom etno-selu biće zaista pravi beg iz grada. Imaćete priliku da boravite u nekoj od kućica prenetih iz zlatiborskih sela, opremljenim svom potrebnom tehnikom. Pružiće vam autentičan seoski odmor, jer ćete, osim u tradicionalnom smeštaju, uživati i u tradicionalnoj srpskoj kuhinji. Veliki broj restorana služi upravo hranu iz ovih krajeva, pa će to upotpuniti vaš seoski doživljaj. 

Ali to nije sve – selo je opremljeno bioskopom, pijacom, sportskim centrom.Gotovo kao omanji grad. Prizor je zaista magičan. Sredinom januara ovde se održava i poznati filmski festival Kustendorf koji svake godine ugosti neke od svetski poznatih zvvezda kao što su Monika Beluči i Džoni Dep. Ovde je i sneg čest, ali ukoliko poželite da izađete van sela, imaćete na raspolaganju dosta okolnih mesta za izlete i duži boravak. Na kraju krajeva, uvek se možete vratiti skijanju odlaskom na Taru ili Zlatibor.

Izbor mesta za odmor zimi je zaista veliki, potrebno je samo da se odlučite za tip mesta koji želite da posetite. Pored planina i gradova, tu su i banje i sela. Iskoristite priliku da svoj odmor provedete kvalitetno, da destinaciji koja vam je po meri. Mi smo vam dali predloge za najbolje destinacije po našem mišljenju. Dodatne destinacije kao i aktivnosti tokom zimskog odmora možete videti na sajtu Bookaweb, u okviru bloga Zimovanje u Srbiji

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link