Beograd Magazin

Nacisti u Beogradu organizuju “čišćenje” parka od migranata, a policija se češlja

Neonacistički pokret Narodne patrole objavio je javni poziv na nasilnu akciju u centru Beograda. Narodne patrole pozivaju na obračun sa migrantima u Srbiji i njihovo proterivanje iz parka kod Ekonomskog fakulteta gde ih je većina smeštena.

Ovaj pokret, koji je u više navrata dovođen u vezi sa neonacističkim i ekstremističkim stavovima, pogotovo kada je reč o migrantima, u svojoj objavi navodi da će u subotu biti “čišćenje”. Pretpostavlja se da aludiraju na migrante, s obzirom na se oni nalaze na fotografiji koju su priložili uz objavu.

Ova objava izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama, a brojni korisnici Tvitera su oštro osudili ovakav poziv, piše portal Nova.

Inače, ovo nije prvi put da pomenuti pokret poziva na ovakve nasilne akcije i skupove. Ono što je dosad poznato iz medija i sa društvenih mreža jeste da iza pomenutih “Narodnih patrola” stoji organizacija “Nema predaje Kosova i Metohije”, koju predvodi bivši košarkaš i nekadašnji potpredsednik Srpskog sabora Zavetnici, Damnjan Knežević.

Knežević je srpskoj javnosti poznat kao jedan od organizatora Vidovdanskog protesta 2018. godine, ali i okupljanja protiv NATO pakta. Njemu su u više navrata preko društvenih mreža podršku davali pripadnici grupe “Levijatan”, kao i doktorka Jovana Stojković, predsednica pokreta “Živim za Srbiju” i bivši član Dveri, Srđan Nogo.

Svima je zajedničko zastupanje ultradesničarskih stavova.

Među onima, koji su pružili podršku Kneževiću je i Goran Davidović zvani Firer, vođa zabranjene organizacije Nacionalni stroj, kome se sudilo za izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje.

Patrolirali i presretali migrante

Inače, Narodne patrole su dosad u više navrata bile u centru pažnje zbog nasilnih akcija koje su sprovodili. Tako je februara ove godine na društvenim mrežama osvanuo video snimak na kome se vidi kako grupa muškaraca sa crnim kapuljačama, predstavljajući se kao “Narodne patrole”, noću kruži beogradskim ulicama i presreće migrante, preteći im i zapovedajući kako moraju da se ponašaju.

Snimak je tada podeliila upravo inicijativa “Nema predaje Kosova i Metohije”, iza koje stoji Knežević, koja je u opisu videa navela da su njeni pripadnici ujedno i članovi patrola.

Takođe, pristalice ovog pokreta u više navrata su bili učesnici raznih protesta i mitinga protiv migranata širom Srbije.

MUP bez odgovora

Povodom pomenutog skupa portal Nova.rs kontaktirao je MUP Srbije, kako bismo proverili da li im je eventualno prijavljeno okupljanje, kao i da li će isto obezbeđivati, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

“Vidno pijani meštani” presreću i napadaju taksiste koji voze migrante

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

416 Shares
416 Shares
Share via
Copy link