Magazin

Nabokov i njegove curice: Priča o jednom od najkontroverznijih romana u istoriji

Roman Lolita objavljen je 1955. godine, kao najkontroverznije delo profesora Kornelskog univerziteta. Taj profesor bio je Vladimir Nabokov, a svoje poslednje delo nazvao je „tempiranom bombom“ kada ju je slao američkim izdavačima, strepeći od otkaza sa univerziteta. Za tu bojazan itekako je imao razloga…

U centru je priča o seksualnom eksploatisanju dvanaestogodišnje devojčice od strane sredovečnog pedofila. Svi izdavači su odbili da je objave bojeći se hapšenja zbog takvog dela, iako su svi oni prepoznali vrhunske literarne vrednosti u njemu.

„Lolita, svetlost mog života, oganj mojih prepona. Moj greh, moja duša. Lo-li-ta: vrh jezika prelazi tri koraka niz nepce, da bi, pri trećem, kucnuo u zube. Lo. Li. Ta.“

Ali to je bilo vreme cenzure i ograničenja opscenosti u književnosti i Nabokov je bio prilično svestan toga. U prilog tome stoji i da je isprva hteo da se delo objavi pod pseudonimom, a išao je i toliko daleko da se bojao poslati rukopis poštom kako ga američka poštanska služba ne bi dobila pre objavljivanja.

Šta je bilo rešenje?

Poslati jednu od najbolje napisanih knjiga na engleskom da bude objavljena u Francuskoj.

Objavljivanje knjige izazvalo je skandal, pa je pored epiteta da je delo gnusno, pokvareno i odbojno, steklo je i etiketu erotskog romana. Lolita je postala bestseler, a ocene kritike, kakva je ona New York Times-a da je dualna priroda knjige promenila shvatanja moderne književnosti, donele su joj status kultne knjige.

lolita1

Vladimir nabokov dotakao je ovu temu i pre Lolite

Međutim, Lolita nije bio Nabokovljev prvi pokušaj oživljavanja teme pedofilije kroz priču o starijem muškarcu zaljubljenom u devojčicu koji se ženi njenom majkom da bi bio bliži svom objektu obožavanja, da bi se na kraju devojčica našla u njegovom krilu nakon smrti majke.

Autor je u nekoliko uspešna ili manje uspešna navrata eksperimentisao sa Lolitom.

Nastavak na sledećoj strani

8 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap