Magazin Svet

Lezbo muškarac tužio feministkinju jer tvrdi da muški ne mogu biti lezbejke

kolaž
Foto: Fartein Rudjord / reduxx

Norveška feministkinja Kristina Elington suočava se sa potencijalnom trogodišnjom zatvorskom kaznom zbog svojih javnih stavova da „muškarci ne mogu biti lezbejke i majke“, a ovaj slučaj postao je zanimljiv medijima širom planete.

Feminizam je decenijama mušku dominaciju smatrao svojim najvećim naprijateljem, međutim čini se da su ljudska prava, odnosno seksualne manjine i sloboda u rodnom izjašnjavanju sada preuzele primat sa druge strane fronta.

Kristina je na svom Tviter nalogu napisala dva tvita zbog kojih je protiv nje prijavu podneo muškarac koji se izjašnjava kao lezbejka Kristin Mari Džentoft, inače transeksualni aktivista grupe „Foreningen FRI“.

„Zašto ne učite decu da muškarci ne mogu biti lezbejke? Nije li to konverzacijska terapija“, napisala je oktobra prošle godine Kristina Elington, koja je i predsednica feminističke organizacije Ženska internacionalna deklaracija.

matriarken1-600x383
Printscreen

Policija još uvek istražuje ceo slučaj pokušavajući da dokaže zločin iz mržnje prema rodnom identitetu koji je u norveške zakonske odredbe uveden januara 2021. godine.

Pojedine organizacije reagovale su na donošenje ovakvih odredbi uz upozorenje da bi se moglo dogoditi da se zakonski terete žene „zbog iznošenja poznatih bioloških činjenica“.

Elington je nekoliko meseci kasnije napisala još jedan tvit za koji se sada istražuje da li takođe spada u govor mržnje.

„Džentoft, koji je muškarac i savetnik u organizaciji ’FRI’, predstavlja se kao lezbejka – toliko je otkačena ova organizacija koja se navodno zalaže za zaštitu interesa mladih lezbejki. Kako pomaže mladim lezbejkama kada i muškarci tvrde da mogu biti lezbejke?“, napisala je feministkinja Kristina Elington.

kristina
Foto: Fartein Rudjord

Ona je nedavno na nacionalnoj televiziji otvoreno rekla Kristin Mari Džentfort šta misli o njegovom rodnom identitetu, zbog čega je reagovao norveški ogranak organizacije „Amnesty International“.

„Ti si muškarac. Ti ne možeš biti majka. Normalizovati ideju da muškarci mogu biti majke je definisana forma diskriminacije žena“, rekla je Elington.

Džentoft je prethodno još 2018. godine izazvao brojne kontraverze u Norveškoj nakon što je na društvenim mrežama pozvao decu da mu se jave za zagrljaj.

„Draga gej deco svih uzrasta! Znam da neki od nas imaju roditelje koji nas više ne vole. Ali zahvaljujući Fejsbuk videu koji sam upravo video, želim da vas informišem da sam sada i zvanično sertifikovana majka. Zatp, ako ikada poželite pravi majčinski zagrljaj, bići presrećan da vam pomognem i udovoljim“, stoji u tvitu iz 2018. godine.

fri
Foto: reduxx

Organizacija „FRI“ kojoj pripada Kristin Mari Džentoft deluje još iz perioda devedesetih godina, a uspešno je izborila da se razni fetiši i seksualna ponašanja ne tumače kao medicinska oboljenja.

„Njihova kampanja uspešno je dovela do toga da se sadomazohizam, transeksualni fetiši i generalno fetiši iznova klasifikuju kao varijante seksualnog uzbuđenja u 11-om izdanju Međunarodne klasifikacije bolesti“, navodi se na sajtu reduxx.info.

fri 2
Foto: Martin Guttormsen Slørdal

Norveška je 2016. omogućila deci starijoj od 6 godina da promene svoj rod na dokumentima.

Majke su zakonskim odredbama u Norveškoj definisane kao „žene koje daruju život detetu“.

„FRI“ sada lobira da se legalan pojam majke redifiniše od „majke“ do „roditelj na rođenju“.

Kristina Elington je javno govorila o bizarnoj situaciji u kojoj se nalazi.

„Ja sam pod policijskom istragom zbog kampanje za ženska prava, zbog toga što određene grupe činjenicu da su žene i devojke po biologiji zapravo žene i da muškarci ne mogu biti žene, devojke, majke ili lezbejke, smatraju mržnjom“, kazala je ona, a potom i nastavila da iznosi svoj stav.

„Žene u Norveškoj nisu zaštićene od govora mržnje, ali muškarci koji tvrde da su i lezbejke i žene, zaštićeni su i na osnovu rodnog identiteta i na osnovu seksualne orijentacije“, rekla je Elington.

Ovaj pravni rat izmešu aktivistkinja različitih društvenih grupa nova je situacija i za norveško pravosuđe.

„Zabrinjava činjenica da je policija legalno u mogućnosti da istražuje i proganja žene koje se bave ženskim pravima. Ovo je ’nova teritorija u Norveškoj’, tako da je važan ishod istrage, i u slučaju da se slučaj odbaci i ako dovede do suđenja“, zaključila je feministkinja Kristina Elington.

Policajci u Vrnjačkoj Banji umesto dilera jurili gej momke, pa ih zatekli „u akciji“

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

167 Shares
167 Shares
Share via
Copy link