Srbija Vesti

MUP nabavio novu igračku, izaziva glavobolje, paniku i oštećenje sluha kod nestašnih građana

lrad
Foto: Imago / ZUMA Press

Uznemirujuću poruku javnosti poslala je ekipa koja stoji iza Fejsbuk stranice Eko straža. Na dan kada građani Srbije biraju predsednika, narodne poslanike, a Beograđani gradonačelnika, ekolozi su otkrili malo poznato pojačanje za policijske strukture.

Ekološki aktivisti podelili su članak sa portala Direktno i time obznanili da je MUP jači za zvučni top koji će služiti u borbi protiv protivnika režima u vremenu ispred nas. Izgleda da vladajuće strukture unapred znaju rezultate današnjih izbora, da računaju na pobedu i siguran ostanak na vlasti.

Zvučni top službeno se naziva LRAD i čedo je američkog proizvođača Genasys od koga je MUP kupio ovaj ozoglašeni i u mnogim zemljama zabranjeni uređaj.

LRAD je zabranjen nakon upotrebe na protestima u SAD, izazvanim ubistvima Afroamerikanaca. Veruje se da izaziva stravične galavobolje, panične napade i teže oštećenje sluha.

Direktno piše da je korišćenje LRAD-a izazvalo brojne osude u svetskoj javnosti iz razloga nehumanosti njegove upotrebe, posebno jer je upotrebom tog oružja došlo do oštećenja sluha više učesnika protesta.

Navedeni uređaj može razviti zvučnu jačinu čak do 160 decibela, dok je oštećenje sluha moguće već kod zvučne jačine 120 decibela, što je pandan jačini zvuka koju stvara avion koji poleće ukoliko se od njega nalazite na udaljenosti od sto metara.

Poređenja radi, normalan razgovor je obično 60 decibela, dok kosilica može da dostigne 90 decibela. Nivo od 130 decibela se obično smatra prosečnim pragom bola za većinu ljudi.

U prošlogodišnjoj nabavci LRAD-a učestvovalo je i državno preduzeće „Jugoimport- SDPR“. Takođe je zanimljiv podatak da je nabavka ovog uređaja išla preko firme „Romax“ iz Novog Sada, a o sumnjivim vezama ministra Aleksandra Vulina sa ovom kompanijom mediji su izveštavali još dok je on bio ministar odbrane.

Mediji su 2020. pisali da je Ministarstvo odbrane, na čijem je čelu tada bio Aleksandar Vulin dalo 458 miliona dinara avansa firmi „Romax-trade“.

vulin_zandarm_blokada_ata_images_917x940
Foto: ATA Images

U izveštaju koji je dostupan javnosti, ne navodi se koja roba je plaćena i za koji iznos. Sumnju u čista posla izazivaju podaci o poslovanju „Romax-trade“. Iako je osnovano još pre više od dve i po decenije godina, to preduzeće ozbiljniji prodor beleži tek u poslednje vreme.

Tokom 2015, ostvarilo je promet od 172 miliona dinara, 2016. je podiglo na 421 milion, a 2017. na 532 miliona. U izveštaju za 2018. navodi se da je „Romax-trade“ ostvario 206 miliona dinara prihoda na domaćem tržištu i 438 miliona dinara u inostranstvu.

S ukupnim prometom od 644 miliona dinara, ta firma je, samo za jedan posao, od Ministarstva odbrane dobila 458 miliona avansa. Kao što se ne zna šta je predmet ugovora, javnost nije upoznata ni s ostalim detaljima poslovnih odnosa Ministarstva odbrane i preduzeća, čiji je vlasnik izvesni Goran Rodić.

Mediji su proteklih godina pisali da se o Rodiću samo zna da je finansirao određene projekte Fondacije Dragice Nikolić.

Koji su razlozi za kupovinu ovog oružja i za šta će ono biti korišćeno? Šta će srpskim policajcima oružje koje je po svemu sudeći opasno po zdravlje ljudi i koje po Zakonu o policiji nemaju pravo da koriste, možemo samo da nagađamo. Novinari portala Direktno su se obratili MUP-u s pitanjima, ali odgovor još uvek nije stigao.

A zbog čega je zapravo LRAD uopšte zabranjen u većini američkih saveznih država?

LRAD je prvi put dospeo na naslovne strane kada je policija u američkom gradu Pitsburgu upotrebila uređaj da odbije antiglobalističke demonstrante koji protestuju zbog samita G20 2009.

Long_Range_Acoustic_Device_(LRAD)_foto_printscreen_530x940
Foto: Printscreen

Video sa tog događaja prikazuje demonstrante kako pokrivaju uši i povlače se dok LRAD montiran na kamion, koji podseća na satelitsku antenu, emituje buku visokog tona, sličnu automobilskom alarmu.

U Pitsburgu je policija koristila LRAD da upozori demonstrante da evakuišu gradske ulice oko mesta samita.

Amerikanka Karen Pajper je pretrpela trajno oštećenje sluha kada je slučajno uhvaćena tokom dužeg perioda glasnih emisija od strane LRAD operatera.

Tužila je grad Pitsburg (pod čijom su jurisdikcijom bile policijske snage) i dobila presudu, koja je bila značajna i istorijska jer je priznato da se zvuk može koristiti kao oružje i izazvati trajna telesna oštećenja. Nakon toga je u većini država zabranjena upotreba LRAD-a jer su pokrenuti brojni sudski postupci.

Vulin: Pripremaju se grupe za upade na biračka mesta, razbijanje kutija i remećenje izbora

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

262 Shares
262 Shares
Share via
Copy link