Magazin

Mrtva usta ne govore: Hrvatski novinar tvrdi da je Cvijan znao sve detalje o sprezi političara i kriminalaca na Balkanu (VIDEO)

Domagoj Margetić, novinar čiji su dokazi pomogli u osuđivanju bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, nedavno je izjavio da poseduje memorijsku karticu, sa 8.342 stranice dokumentacije i 59 skeniranih registratora tajnih spisa, koju mu je, kako tvrdi,  na Slaviji još februara 2014. godine predao Vladimir Cvijan.

Cvijan mu je tada rekao da će „napustiti Srbiju i skloniti se na neko vreme“, a od od hrvatskog novinara tražio je da dokaze o „visokoprofilnoj korupciji kojoj je svedočio kao funkcioner SNS-a“ prikaže u svojim prezentacijama posebnim telima Evropske komisije i Evropskog parlamenta, sa kojima je tada, kako sam Margetić kaže, intenzivno sarađivao.

Margetić objašnjava da se poslednji put čuo telefonom sa Cvijanom u decembru 2017. godine, te da ne veruje u verziju o samoubistvu jer je on tada zvučao prilično euforično i želeo je da objavi informacije koje bi dokazale umešanost vrha srpske vlasti u pranje novca i kriminalne strukture.

Ovaj novinar veruje da se radi o ubistvu, a rekao je da će nakon što pregleda svu dokumentaciju sve podatke objaviti na internetu.

– Cvijan je znao ko je i koliko, i preko koga, iz kriminalnog podzemlja u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, uložio, preko pojedinaca iz vlasti u Srbiji, na tajne račune u inostranstvu. Znao je celu tu tehnologiju kako je vlast u Beogradu poslužila kao svojevrsna banka za skrivanje kriminalnog novca, pripadnicima organizovanog kriminalnog podzemlja iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore – rekao je Margetić u svom obraćanju.

On objašnjava da je „Vlada Cvijan znao ko je, koliko i preko koga, iz kriminalnog miljea u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, davao novac vlastima u Beogradu, da bi njihove kriminalne operacije, koje su morale ići preko Srbije, išle nesmetano”.

Domagoj tvrdi da je „Vlada Cvijan znao ko je stajao iza krijumčarskih aranžmana s mafijom na Kosovu, u Bugarskoj, Albaniji i Turskoj. Znao je ime i prezime čoveka iz vrha vlasti u Srbiji koji je sve to organizovao, vodio i naplaćivao”.

Sumnja Margetić da je motiv Cvijanove smrti upravo njegovo znanje o svih kombinacija političara i kriminalaca. Neke od tih veza idu i do Saudijske Arabije.

– Cvijan je znao i za aranžmane o tajnim tekućim i of-šor računima u Saudijskoj Arabiji. Dakle, znao je kako se novac sa dotadašnjih tajnih računa u raznim zemljama Evrope prebacivao na račune u Saudijskoj Arabiji, ko je to vodio, iz kojih sve zemalja u regiji se taj novac prebacivao i ko su bili vlasnici tih računa, i ko je osoba od poverenja visokog srpskog funkcionera, koji je sve to vodio i koordinisao – tvrdi Domagoj.

Znao je Cvijan, prema istim tvrdnjama, za „finansijski dogovor s vrhom vlasti u Srbiji za odbacivanje optužnica i brisanje novih optužnica protiv Karića i družine, koje su već bile pripremljene, i te mi je dokumente Vlada Cvijan dao”.

– Cvijan je znao i detalje o uništavanju dokumenata i spiskova o organizovanom kriminalu i korupciji u Specijalnom tužilaštvu. imao sva dokumenta o prebacivanju “kiparskih para” u Saudijsku Arabiju na of-šor račune. Sve dokumente, koje sam vrlo detaljno s njim gledao. Imao je i informacije o prebacivanju čak jedne milijarde evra iz afere ‘Mobtel’ na račune u Saudijskoj Arabiji. Jedno vreme je bio uveren da će vlasti u Srbiji to procesuirati i da će vratiti taj novac u Srbiju – rekao je, između ostalog, u svom obraćanju na Jutjubu novinar Domagoj Margetić.

Ni porodica nije znala da je Cvijan mrtav već 3 godine, saznali pre nekoliko dana

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2.2K Shares
2.2K Shares
Share via
Copy link