Vesti Novi Sad

Mogu li se mladi družiti i zabavljati u Novom Sadu bez alkohola?

Foto konkurs „Druženje omladine u prirodi bez smeća i alkohola“ nedavno je pokrenula neformalna grupa „Mlade nade eko propagande“ u Novom Sadu. Oni, u okviru programa Mladi su zakon i uz podršku  Ministarstva za sport i omladinu pokušavaju da podignu ekološku svest mladih i promovišu druženje bez alkohola.

Na osnovu istraživanja Centra za omladinski rad u Novom Sadu od 389 ispitanika uzrasta 15-30 godina, čak 96% ispitanika je probalo alkohol u jednom periodu svog života. Pri tome muški deo populacije je to učinio ranije u odnosu na devojke. I dok neki to učine već do navršenih 5 godina života, najčešći uzrast kada prvi put probaju alkohol je tinejdžerski period od 15 do 17 godina.

mladi-alkoholizam-foto-konkurs

Koordinatorka projekta, Adrijana Grujić kaže za naš portal da mladi često nesvesno popuštaju pritisku društva.

– Često se dešava da se u porodici tako nešto predstavlja kao obavezan „ritual“ u svet odraslih, mada većina se odlučuje da proba alkohol, povučena društvom i standardnim stereotipom „Moraš popiti nešto da bi se zabavio“ ili „Svi to rade“. Manjak samopouzdanja u tom tinejdžerskom periodu, vodi mlade ka popuštanju pritiska društva koje nameće loše navike kao ispravne – objašnjava ona.

Upravo jedan od ciljeva ovog konkursa jeste promocija druženja bez alkohola u jednoj mentalno i fizički zdravoj sredini. Svedoci smo velikih količina praznih flaša, limenki i kesica od grickalica i slatkiša na mestima na kojima mladi dolaze da piju i da se druže. Kao jednu od najugroženijih lokacija, organizatori projekta su prepoznali novosadski kej. Najveći problem koji se ovde javlja jeste prebacivanje nadležnosti i odgovornosti  državnih insitucija. I dok se vodi rasprava o tome ko je zadužen za prikupljanje smeća ili usmeravanje mladih ka zdravim stilovima života, Novi Sad konkuriše za evropsku prestonicu mladih i evropsku prestonicu kulture.

kej-zrtava-novisad-mladi

Upravo na keju, kod spomenika žrtvama racije će se postaviti mrežasti kontejner za ALU i PET ambalažu sa košem u koji će se ubacivati ambalaža, a sve praćeno  sloganom „Srbija, zemlja eko košarke“. Za simuliranje ograničenih sposobnosti prilikom konzumacije alkohola, učesnici će ubacivati smeće i pomoću pijanih naočara. Ovo čini uvod u drugi deo projekta, konkurs i izložbu fotografija na temu, životnog stila bez smeća i alkohola.

Adrijana kaže da svi mladi imaju izbor, i da bi trebali da razmisle pre nego što alkohol postane deo njihove svakodnevice.

– Ukoliko večernji izlasci svaki put započinju sa „Dođi do mene da pijemo pa ćemo do grada“, vreme je da promenite stav ili društvo. Sve počinje od nas, mladih a mi imamo izbor, pitanje je samo koliko smo jaki da ga napravimo – kaže ona.

mladi-alkohol-devojke

Vaše fotografije možete slati na facebook stranicu Eko koš do 30. septembra, a nakon toga, stručni žiri, kojim predsedava profesionalni fotograf Aleksandar Gusman, će izabrati deset najboljih fotografija, koje će biti izložene kraj spomenika na Keju žrtava racije, jadan vikend u oktobru, kada će biti i dodela nagrada. Nagrada za 1. mesto je digitalni foto aparat, za 2. mesto slika novosadskog slikara Darka Bartoša i za 3. mesto komplet knjiga.

Ovaj foto konkurs je deo projekta „Eko koš“, a realizuje se uz podršku  Somborskog edukativnog centra,  Novosadskog humanitarnog centra, udruženje građana “Komšija”, Auto škole M&M, Deassa d.o.o, foto radnje FDC Trade d.o.o, izdavačke kuća “Preporod” i omladinska organizacija Relay.

Fruška gora kakvu niste videli – da se naježiš

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share