Magazin Svet

Brazilski grad u kojem caruju Amazonke, a muškarce puštaju samo vikendom (FOTO)

amazonke

U južnom Brazilu, u regionu Minas Žerais, postoji pravi mali feministički raj, udaljen dvadesetak kilometra od Belo Valea i stotinjak od Belo Horizontea. Selo se zove Noiva do Kordeiro (Noiva do Cordeiro), što u prevodu znači „Jagnjeća nevesta“ i u njemu caruju isključivo žene.

Važi za jedini grad u kojem trajno nije nastanjen ni jedan muškarac, međutim u prošlosti je postalo poznato po kampanji za pronalaženje muževa. Brojni svetski mediji su podelili naslove poput „Brazilski grad privlači samce“ ili „Dolina brazilskih lepotica čeka samce“, što je svojevremeno preneo portal Globo.

Međutim, u ovaj „ženski raj“, teško da će muškarci slučajno zalutati ili ući bez poziva modernih 600 Amazonki koje ga nastanjuju, jer granicu između njihovog, ženskog, i spoljnog, muškog sveta, mogu preći isključivo prema utvrđenom i dogovorenom rasporedu. Žive u totalnoj harmoniji, prema sopstvenim pravilima, koje oslikavaju matrijarhalne vrednosti, piše hrvatski portal Putni kofer.

U ovoj modernoj utopiji, poslovi su podeljeni, a stanovnice se odnose jedna prema drugoj sa uvažavanjem. Solidarnošću postižu sve.

Zabranjena ljubav je „krivac“ za otpočinjanje čitave priče

Čitava priča je započela pre više od jednog veka, tačnije 1890-ih, kada je Marija Senjorinja odbila ugovoreni brak i pobegla sa Čikom Fernandezom iz Rokas Novasa, drugog sela u regionu. Zbog ovog njenog poteza, izbačena je iz sopstvene kuće i zajednice, zbog optužbi za preljubu.

Lokalna crkva je izopštila Mariju i pet njenih budućih generacija i naterala da žive u izolaciji. Odabrali su da podignu kuću na mestu na kojem je nastao gradić Noiva do Kordeiro. Njena ideja je bila da napravi mesto u kojem će svaka žena pronaći razumevanje i sigurno utočište.

Međutim, čim su se žene zauzele za sebe, počele su da kolaju zlonamerne glasine da se radi o mestu u kojem se skrivaju prostitutke. Da stvar bude gora, takve glasine nisu poticale isključivo od muškaraca.

Nakon smrti sveštenika koji je upravljao zajednicom, žene su se zaklele da muškarac nikad više neće voditi glavnu reč

Dona Delina Fernandez, koju stanovnice zovu „Velika majka“ je matrijarh ove amazonske zajednice i Marijina unuka. Gradić je odoleo decenijskim izazovima i osudama spoljnog sveta i nastavlja užurbanim koracima put ka svetloj budućnosti. Njegove žiteljke su čvrsto uverene da sve mogu same i bolje od muškaraca. Dogovor kuću gradi, svačije mišljenje se uvažava, nema prepirki i rešavanja nesuglasica i problema agresivnim putem.

Ipak, nije oduvek sve išlo glatko. Kobne 1940. godine vlast je preuzeo muškarac, i to evangelistički sveštenik Anisio Pereira. Nakon što je oženio jednu od pripadnica zajednice, u gradiću je utemeljio crkvu i prema njenom učenju meštankama počeo nametati rigorozna pravila i restrikcije. Narednih pedeset godina nisu smele da se šišaju, slušaju muziku, konzumiraju alkohol, ni da koriste kontracepciju.

Foto: facebook / noivadocordeiro

Nakon njegove smrti gradić je povratio stari sjaj, a njegove žiteljke su odlučile da nikada više muškarac neće imati glavnu reč u društvu.

Nisu u pitanju ženski Amiši, već moderne Amazonke

Ukoliko ste čitavu priču zamislili kao da se radi o nekoj brazilskoj verziji ženskih Amiša, prevarili ste se. Žene se u svom brazilskom kutku osećaju slobodno i nesputano, jer ne moraju da igraju prema pravilima spoljnog sveta, pa samim time ni privlačiti pažnju muškaraca.

Mnoge uživaju u istopolnim vezama, ali daleko od toga da su seksualne aktivnosti sa suprotnim polom zabranjene. Ukoliko žele, mogu stupiti u brak i dobiti potomstvo, ali vodeći se pravilima zajednice. Muške posete su dozvoljene samo vikendima, što važi i za punoletne sinove. Njihovi muškarci obično rade i školuju se u okolnim gradovima, ili rudarskim kompanijama u regionu, a vikendom dolaze da posete porodice.

Pored poljoprivrednih poslova na farmi, koje obavljaju obično utorkom, četvrtkom i nedeljom, žene se izdržavaju i od proizvodnje proizvoda za čišćenje i izrade ručno rađenih predmeta, poput ćilima, prekrivača i donjeg rublja. Proizvode prodaju u Belo Horizonteu, kao i lokalnim zajednicama u okolnim gradovima.

Foto: https://facebook / noivadocordeiro

Ko voli da kuva, pomaže u spremanju šest dnevnih obroka. Ko šije, učestvuje u pravljenju tapiserija. Treće se brinu o deci, a da ne bude monotono, poslovi funkcionišu po principu rotacije, naravno kako kojoj odgovara, na dobrovoljnoj bazi.

Kada se ide u centar Belo Valea u nabavku, prosleđuje se spisak među ostalim stanovnicama, kako bi svaka potreba bila zadovoljena. Naredne nedelje će neka druga biti zadužena za kupovinu.

Znaju dobro da se zabave, a obožavaju picu

Da nije samo u pitanju rad, već devojke znaju i da se dobro zabave, svedoči činjenica da organizuju modne revije, kao i različite društvene događaje zabavnog sadržaja. Bave se muzikom, pozorištem, plesom, časovima baleta, sviraju instrumente – međusobno se podučavaju. Napravile su i sopstveni bar, gde organizuju pica večeri, kada uživaju u ovom italijanskom specijalitetu.

Foto: facebook / noivadocordeiro

– Ovde sam našla svoje mesto. Ne primamo naređenja ni od koga, mi smo slobodne žene – kaže Elida Leite, koja je udata, a sa sestrom u u Noiva do Kordeiru živi deset godina.

Na društvenim mrežama privuku pažnju potencijalnih sugrađanki, ali i mladoženja

Ova neobična zajednica poseduje i profile na društvenim mrežama putem kojih privlači pažnju potencijalnih sugrađanki.

– Okupile smo se da bi mogle lepo da živimo i da ne budemo same, ali svako je svoj gospodar – kaže Keila Fernandez. Ova zanosna plavuša, sa savršeno uređenim loknama, negovanim noktima i obrvama, u slobodno vreme odlaže slamnati šešir i važi za brazilsku verziju Lejdi Gage. Snima klipove za sopstveni Jutjub kanal.

Na njihovim profilima na društvenim mrežama često znaju osvanuti i oglasi žena u potrazi za muškarcima za kratkoročnu ili dugoročnu vezu.

– Devojke nisu očajne, ali se neće žaliti ako se ovde pojave dobri muškarci – kaže Rozali Fernandes Pereira, ćerka gospođe Deline, koja je takođe udata.

Za potencijalne mladoženje bitno je istaći da oni moraju prihvatiti specifičan način života lokalnih žena, pre otpočinjanja intimnih odnosa sa njima. Iako se čini da treba da zadovolje puno nesvakidašnjih uslova, muškarci su retko kada toliko obeshrabreni da ne bi poželeli barem vikendom otkriti čari i tajne ovog amazonskog carstva.

Izvori: putnikofer.hr / epoca.oglobo.globo.com

Ljudski zoo vrt je sve do 1958. bio otvoren za briselsku gospodu (FOTO)

20 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap