Beograd

Hoće li se Obilaznica oko Beograda zvati po Dušku Radoviću ili Mrkonjiću: Ko je zaslužniji?

Milutin Mrkonjic Dusko Radovic
FOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA/Printscreen/RTS

Rok za završetak aktuelnih radova na deonici B saobraćajnog prstena oko Beograda nanovo se pomera, ali više od toga prethodnih dana pažnju su privukli predlozi SPS-a i SSP-a za imenovanje ove saobraćajnice.

Novi kilometri Obilaznice oko Beograda polako se miču, ali jednako s njima pomera se i rok za okončanje svih radova na nedovršenoj deonici B saobraćajnog prstena oko prestonice.

Poslednju najavu na temu okončanja radova na ovoj deonici dao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je istakao da će potez koji se trenutno radi, od tunela Straževica do Bubanj potoka, biti završen u junu 2023, odnosno da je plan da se tad u saobraćaj pusti i deo koji se trenutno radi.

To znači da će svi radovi na nedovršenoj deonici B biti završeni gotovo dve godine kasnije u odnosu na prvobitni rok od 36 meseci, koji su zvaničnici najavili u julu 2018, kada su svečano otvarali radove od Ostružnice do Bubanj potoka.

Sektor C tek treba da se ugovori

Prethodnici aktuelnog ministra u više navrata su isticali da će Beograd posle više od 30 godina radova s prekidima dobiti kompletnu obilaznicu kada bude gotova deonica koju trenutno rade Kinezi i Azerbejdžanci.

Ali, Vesić je govoreći prethodnih dana o završetku obilaznice bio precizniji, navodeći da je ostalo da se ugovori poslednji deo, takozvana deonica C od Bubanj potoka do Pančeva s drumsko-železničkim mostom na Dunavu kod Vinče.

Imenovanje obilaznice podiglo prašinu

Ono što je prethodnih dana više privuklo pažnju od još jednog reoročavanja aktuelnih radova na obilaznici jeste predlog o njenom imenovanju. U minuloj sedmici Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), istakao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložiti nadležnim državnim institucijama da obilaznica ponese ime preminulog počasnog predsednika socijalista Milutina Mrkonjića.

– SPS i ja lično veoma smo zahvalni na tome, to je još jedno čuvanje sećanja na Mrkonjića. On je legenda SPS-a. Mrkonjić je poznat kao graditelj koji je obnavljao državu posle NATO bombardovanja i nema događaja da se njegovo ime ne izgovori, dok se imena nekih koji su živi nikad i ne pomenu – ocenio je Dačić.

Da ovaj predlog ne prihvataju svi zdušno, ubrzo je ukazala Mila Popović, predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP). Kako je Popovićeva istakla, „to što je Milutin Mrkonjić za svoje stranačke kolege bio ’legenda’ ne znači da bi obilaznica kod Beograda trebalo da ponese njegovo ime”.

Popovićeva je dodala da SSP predlaže da se obilaznica zove po Dušku Radoviću, čija se stogodišnjica rođenja obeležava danas, 29. novembra.

– On je neko ko je voleo Beograd, pisao o njemu i razumeo šta Beograd jeste. Iako nije bio rođen u Beogradu, on je postao njegov neizostavan deo, s kojim su se generacije Beograđana budile – istakla je Popovićeva.

Izvor: Blic

Ivica Dačić se opet dohvatio mikrofona, socijalisti u kolektivnom transu (VIDEO)

Share via
Copy link