Magazin Novi Sad

Zataškano ubistvo iz 2018. ima novi obrt – novosadska policija krila dokaze

Majske večeri 2018, na klupi u Gagarinovoj ulici u Novom Sadu, 28-godišnji mladić Milovan Ivić je pretučen do smrti.  Telo je pronađeno pored klupe, nedaleko od mesta gde je nesrećni mladić tokom noći brutalno pretučen, drugi put tokom 2 dana.

O njegovoj smrti ni reč nisu napisali tabloidi, koji se inače otimaju za sve krvave priče i trče da od ožalošćene porodice uzmu ekskluzivnu izjavu. O ovom ubistvu nije izvestio nijedan javni servis, ni RTV ni RTS.

Na snimcima sa sigurnosnih kamera sa okolnih zgrada se vidi kako mu prilazi pet muškaraca, napada ga i brutalno ga prebija. Tukli su ga i nogama. Na snimcima se vidi kako se jedan od napadača kači o šipku i šutira ga nogama u glavu.

Ko je ubio Milovana Ivića?

Zvanično, uzrok smrti – kombinacija alkohola i lekova. Noć pre toga je takođe brutalno pretučen, ali u policijskoj stanici. Došao je kući sa ogromnim podlivima, zatvorenog oka, levo oko mu je bilo spušteno, usne tamne, uši indigo crne, desna ruka mu je bila natečena…

ubistvo-gagarinova-novi-sad
Mesto zločina

Milovan Ivić nije bio narkoman ni alkoholičar, nego skroman dečko iz komšiluka, koji se našao u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Njegov jedini greh je bio taj što je tražio snimke sa kamera iz policijske stanice na kojima se vidi kako ga policajci šutiraju.

Danas je konačno Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon dve godine čekanja i oklevanja, utvrdila da su snimci sa kamera naknadno uklonjeni.

milovan-ivic-izvestaj-1
Fingirani izveštaj policije

Danas je manje-više poznato ko je sve učestvovao u zataškavanju ovog slučaja. Ali ostaje samo jedna nedoumica: ko je ubio Milovana Ivića? Da li su to bili prerušeni policajci ili huligani? Ili i jedni i drugi?

Izveštaj Unutrašnje kontrole

Istragom Sektora unutrašnje kontrole MUP-a ustanovljeno je da su službenici Policijske uprave Novi Sad napravili teške propuste. Temeljne provere naknadno su sprovedene na inicijativu Beogradskog centra za ljudska prava, koji zastupa majku ubijenog mladića.

– Sektor unutrašnje kontrole je utvrdio da je bilo propusta u radu policije – da nisu sačuvali kamere, da nisu obavestili tužioca o tome da je Ivić tvrdio da je bio pretučen, da su pogrešno izneli medijima i da je on došao sa povredama u policiju i da je to pogrešno navedeno u nekom tamo policijskom izveštaju – kaže Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava na N1.

milovan-ilic-dokazi
Izveštaj Unutrašnje kontrole

U izveštaju Sektora unutrašnje kontrole na tri strane opisuju se i drugi propusti policijskih službenika, između ostalog i to da su neistinito tvrdili da nadzorne kamere ne pokrivaju prostoriju u kojoj je Ivić zadržan, da su svedočenja štura i neprecizna, te da su odbili da sastave zapisnik jutro posle, kada se Ivić sa majkom vratio u policijsku stanicu da prijavi da je bio žrtva nasilja. U istom izveštaju se zahteva i da se utvrdi disciplinska odgovornost za teške povrede službene dužnosti.

– Mi kada smo pitali šta je sa tim bilo, oni su nam rekli – mi smo smatrali da je dovoljno da te policajce usmeno upozorimo i tu je priča stala – ističe Ilić.

Posle takvog odgovora Policijske uprave Novi Sad, Vladica Ilić je Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka uputio i lično direktoru policije, Vladimiru Rebiću. Odgovor na dopis poslat u aprilu do danas nije dobio.

Kap istine u okeanu laži

Majka Milovana Ivića kaže da ništa drugo nije ni očekivala.

– Ovaj slučaj u startu su imali nameru po svaku cenu da ga zataškaju. Znači samo pronalaženje tela na javnoj površini… Da  nijedan medijski servis nije smeo objaviti smrt mladića od 28 godina, sasvim je očigledno je da je MUP Novog Sada bio umešan u sve ovo. Najgore od svega je što im je pomogao i tužilac i sudska medicina, odnosno patolog, koji vidne povrede apsolutno nije evidentirao – navodi majka ubijenog mladića, Diana Ivić.

Ipak, kaže, izveštaj Unutrašnje kontrole MUP-a joj je doneo izvesnu satisfakciju.

– U okeanu laži, barem jedna kap istine znači mnogo za jednu majku koja je izgubila dete, jer mi daje dodatnu snagu i borbu za nastavak ove pravde koju ja po svaku cenu želim da dovedem do kraja – kaže ona.

nikola-krajinovic-prijava
Prijava

A kraj će biti kaže tek kada otkrije uzrok smrti sina – jer u zvaničnu verziju od prvog dana sumnja.

Prema nalazima obdukcije, utvrđeno je da je mladić preminuo „od kombinacije lekova i alkohola“. Što se Tužilaštva tiče, slučaj smrti Milovana Ivića je time zatvoren. Otvoren je međutim i dalje u Beogradskom centru za ljudska prava, po čijoj se žalbi predmet Milovana Ilića, od juna 2019. godine, nalazi pred Ustavnim sudom.

Prvi put u javnosti

Inače, ovaj slučaj je prvi u javnost izneo novosadski novinar Lazar Čovs. U veoma studioznom tekstu objavljenom u lustu Vreme u julu 2019, Čovs je naveo kontradiktorne iskaze 7 policijskih službenika. Iskazi policajaca su toliko protivrečni da gotovo da ne sadrže nijedan identičan detalj.

Policajka A.S:

„Prema pokojnom Ivić Milovanu nije niko primenio silu u ispostavi Detelinara. Ja sam čula da je on kasnije u marici naneo sam sebi povrede, a zatim i u prostorijama pritvora, tako što je glavom udarao u automobilu marici u metalne delove i u zid u pritvoru.“

Policajac S.M:

„Ja nisam video da ga je bilo ko tukao, a od mojih kolega sam čuo da je isti sam sebi naneo povredu tako što je udario glavom u zid.“

Inspektor M:

„U jednom momentu je ustao sa klupe skočivši glavom prema podu i tom prilikom zadobio rasekotinu arkade.

Policajac M.Č. (interventna jedinica):

„Pokojni Ivić Milovan nije imao nikakvu povredu na glavi kada je ušao u vozilo. Isti je zadobio povredu glave, ali u hodniku pritvorske jedinice kada je, čekajući da bude smešten u ćeliju, pao sa klupe na kojoj je sedeo.“

Policajac B.P. (pritvorska jedinica):

„Niko nije primenio silu na privedenim licima, a posebno niko nije upotrebio palicu. Ta lica su nastavila (?) sama da se povređuju. U jednom trenutku sa klupe pao je na pod Ivić i razbio levu arkadu.“

Načelnik Policijske uprave M.Š:

„Kako bi sprečio nastupanje eventualnih štetnih posledica, službenik O.M. prišao je Iviću koji je sedeo na klupi i pokušao da ga spusti na pod. Međutim, Ivić je u tom trenutku nekontrolisano odskočio sa klupe, izgubio ravnotežu i pao na pod prostorije.“ O.M. je imenovanom vezao i noge službenim lisicama i on je smešten u prostoriju za zadržavanje.“

Zamenik komandira D.K. (prema rečima Milovanove majke):

„Nije to baš tako. Vikali ste, urlikali, itd… sam si udario glavom, a ja sam ti je dočekao.“

Imao je jake bolove u stomaku, ali nijedna bolnica nije htela da ga primi. Voleo je Srbiju i Beograd

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link