Uncategorized

Nećemo da sedimo skrštenih ruku dok “Vode Vojvodine” odbijaju da izdaju vodne uslove

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je za portal 021 da su se povodom najavljenog projekta “Novi Sad na vodi” obratili Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede, kako bi dobili i njihovo mišljenje, umesto da “sede skrštenih ruku” dok “Vode Vojvodine” odbijaju da izdaju vodne uslove.

“Kad pričamo o delu plana koji se odnosi na priobalje, ne pričamo samo o brodogradilištu koje se stalno apostrofira, mi pričamo o čitavom jednom delu grada. Plan detaljne regulacije priobalja je tri odsto površine, ali bez dogovora oko uređenja priobalja mi ne možemo da uradimo Generalni urbanistički plan (GUP) grada koji važi od 2021. do 2030. i mora da bude završen do 2021. A kako ćemo bez toga most da izgradimo? Mene iz GUP-a najviše most zanima. Ako ne uradimo taj most, za deset godina ćemo imati potpuni kolaps u saobraćaju”, rekao je Vučević i naglasio da pre toga treba da se reše imovinsko-pravne stvari i da se radi projektno-tehnička dokumentacija.

Vučević ne vidi osnov za zabrinutost građana i opozicionih partija kada je u pitanju bezbednost jer, kako je ocenio, niko još uvek nije podneo zahtev za izdavanje građevinske dozvole, tako da nema reči o objektima koji ugrožavaju bezbednost.

“Ovde se traži prethodna saglasnost da se krene u izradu plana, dakle da se radi plan koji još uvek ne postoji. Neće biti nikakve igre. Ne postoji ničiji privatni interes koji može biti iznad javnog. Vodićemo računa o svakom segmentu, pre svega o bezbednosti. Pitaće se isključivo struka. To što je ‘Urbanizam’ sad predložio je predviđeno još pre 60 godina”, rekao je on i dodao da “Novi Sad na vodi” nije deo političke kampanje.

“Zašto u svemu vidimo politizaciju? Nema tu dnevne politike. Neće to biti deo kampanje. Neće tu niko moći da se slika. Nema kamena temeljca, ni presecanja traka, ni otvaranja”, naglasio je.

Komentarišući prepisku “Voda Vojvodine” i “Urbanizma” koju je obelodanio potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković, Vučević je rekao da je to dokaz da je Srbija demokratska država.

“Opoziciona stranka dobija materijal od javnih preduzeća, to je dobro, to je dobar znak. ‘Vode Vojvodine’ su mu dale celu dokumentaciju i to je najbolji dokaz da živimo u demokratiji”, ocenio je gradonačelnik Novog Sada.

Odgovarajući i na tvrdnje Novakovića da “namešta” mesto direktora “Voda Vojvodine” svom zameniku Srđanu Kruževiću, Vučević govori da ne zna ništa o tome, kao i da izbor direktora ovog preduzeća zavisi od Pokrajinske vlade, a ne od njega.

Podsetimo, prepiska “Urbanizma” i “Voda Vojvodine” koju je objavio potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković ukazuje na velika neslaganja ova dva preduzeća oko zakonitosti i pitanja odbrane od poplava u vezi sa najavljenim projektom “Novi Sad na vodi”. “Vode Vojvodine” odbile su da izdaju vodne uslove potrebne za izradu Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine zbog predviđene izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru koji obuhvata Šodroš, brodogradilište i Ribarsko ostrvo, što bi, po njihovoj proceni, moglo ugroziti stabilnost vodnih objekata i odbranu od poplava.

Novi Sad na vodi: Tajanstveni naprednjački projekat za ‘novi Liman’

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

19 Shares
Share via
Copy link