Svet

Milioni su ostali bez posla, a bogatstvo milijardera poraslo na 10,2 biliona dolara

Tokom pandemije koronvirusa ukupno bogatstvo milijardera poraslo je na 10,2 biliona dolara, navedeno je u izvještaju švajcarske banke UBS. Čelnik Amazona Džef Bezos je i dalje najbogatiji čovjek na svetu i njegovo bogatstvo je procijenjeno na 189 milijardi dolara.

Od aprila, kada je počela kriza uzrokovana pandemijom, do jula, njihovo bogatstvo je poraslo za 27,5 posto, dok su milioni ljudi ostali bez posla, piše britanski dnevni list Gardijan, a prenosi RTCG. Porastu bogatstva najviše su pogodovala berzanska kretanja tokom pandemije.

Iz UBS-a su napomenuli da je njihovo bogatstvo dostiglo novi vrhunac podsetivši da je on krajem 2017. godine iznosio 8,9 biliona dolara. Broj milijardera je porastao u odnosu na tri godine ranije. Tada ih je bilo 2.158, a sada ih je 2.189.

Džozef Stadler iz UBS-a smatra da su milijarderi još više profitirali od krize jer imaju, kako je rekao, stomak da kupuju više dionica kompanija u trenutku kada tržišta širom svijeta krahiraju. Međutim, vrijednost dionica pojedinih tehnoloških kompanija, koje su u vlasništvu milijardera, znatno je porasla u posljednjih nekoliko mjeseci.

Stadler je mišljenja da milijarderi imaju „apetit za značajan rizik“ i da su sigurni da neće prokockati svoju sreću, piše Danas.

Direktor Thinktank centra Luk Hilijard je istakao da je koncentracija bogatstva „vrlo ružan fenomen iz moralne perspektive te da je ekonomski i socijalno destruktivan“.

Četiri beskućnika u Francuskoj osvojila 50.000 evra na lutriji

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link