Magazin

Milena Radulović: Kako da nastaviš sa svojim životom dok se užasne stvari događaju nekom drugom detetu?

Tajne i ćutanje o silovanjima i seksualnom zlostavljanju devojčica u “školi života” i glume Miroslava Aleksića, ćutanje koje je trajalo 35 godina, prekinuto je prošle nedelje, pošto je pet devojaka, među kojima je i glumica Milena Radulović – koja se odvažila, kao najstarija, da bude njihov glas – optužilo pedagoga koji je uticao i ostavio “trag” na generacije.

Kroz čuvenu školicu Miroslava Aleksića prošlo je, unatrag toliko decenija, oko tri hiljade dece. Radila je sve do proteklog vikenda, do trenutka hapšenja sada 68-godišnjeg reditelja.

Bio je autoritet, bio je surov, stvorio je neke, kako su i oni sami pričali, od najboljih glumaca, ali Miroslav Aleksić – ne srećom, već zahvaljujući devojkama kao što su Milena, njenih za sada osam saborkinja i ko zna još koliko onih koje će se u narednim danima, nedeljama i mesecima odlučiti da ispričaju istinu o onome što se događalo u studiju.

Neće, što je najvažnije, zlostavljati više nijednu devojčicu.

Okidač da Milena Radulović i grupa glumica prijave slučaj policiji, bila je jedna maloletna devojčica, a koju Milena nije ranije poznavala. Bilo je važno reagovati brzo, pre početka drugog polugodišta, kada bi se časovi u Aleksićevoj školi nastavili, kao i zlostavljanja. Svaki dan je bio važan. Više nismo smeli da ćutimo, kaže.

“To je svakog dana tempirana bomba, kada znaš da je taj čovek na slobodi i šta tamo može da se desi”, kaže Milena Radulović u velikoj ispovesti za specijalno izdanje Nedeljnika. “U trenutku kada on sigurno pikira još šest devojčica koje se spremaju za FDU, a nije isključeno i ove koje ne, jer bilo je i takvih slučajeva, smatrale smo da, ako dozvolimo da se nastavi, da ćemo doslovno biti saučesnici u zločinu… Jednostavno smo se dogovorile da je vreme. Kada imate izjave i iskustva koja imaju sličan karakter i metodu, nema sumnje da bi bilo ko u javnosti neće imati dilemu da li treba da osudi pedofiliju. Govorimo o maloletnim licima koja tog čoveka poznaju po deset godina i koji je stvorio figuru drugog oca, a deci bez očeva i jedinog.”

“Sa ovom svešću”, nastavlja odlučno, “mislim da nijedna od nas nije mogla da nastavi sa svojim divnim životom i uspešnom karijerom dok se to nekom novom detetu dešava. I onda kada se to dete stvarno pojavilo, bilo je plana, ona nas je pogurala svojom hrabrošću. Ova devojka je heroj. Ona je maltene isto veče prenela šta joj se dogodilo. I mi smo zbog toga dobili šansu da je zaštitimo, a što se mene tiče, i obavezu – da niko više ne sme da bude zlostavljan od tog čoveka. To je toliko strašan čin po psihu da devojke godinama nikom nisu mogle ni reč o tome da kažu. Ali ova devojka srećom ne. Meni je samo bitno da naša teška reč ne stoji ničije sudbine. Zato o ovome pričam javno.”

Ako ranije generacije nisu govorile o ovome, nove jesu. Milena je želela i da devojčice znaju da mogu da popričaju sa nekim. Da, ako se nešto desi, ne nose teret, da ne misle da su jedine, da ne misle da su bilo čime to isprovocirale.

“S obzirom na količinu traume, sramote i monstruoznosti, toga da ti je ceo svet srušen, sve u šta si verovao, plus klasične psihološke traume koje ostavlja zlostavljanje, trebalo je vremena i meni i nekim mlađima od mene, da se liše toga što im je on usadio, a to je osećaj odgovornosti, saučesništva i krivice za ono što ti se događalo. Trebalo je vremena da svi osnažimo”, govori Milena za Nedeljnik.

Podsetimo, o višestrukom silovanju progovorila je hrabra glumica Milena Radulović.

Svoje traume iz Mikine škole podelila je i glumica Hana Selimović.

MUP je pozvao žrtve seksualnog predatora da se jave.

50 godina mučnine: Glumica Hasija Borić o seksualnom zlostavljanju u Dramskom studiju u Sarajevu

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Silovanje je nesumnjivo strašan čin koji može ostaviti duboke tragove u životu žrtve. Teško je i mučno prolaziti i kroz postupke istrage i sudjenja ukoliko se optužbe o silovanju pokažu kao tačne. Ali ne može se taj deo izostaviti, i pre utvrdjivanja činjenica i krivice, bez suda, doneti presudu “kriv je”, što već danima rade gotovo svi mediji, da li zbog tiraža ili nečeg drugog. Vidljivo je utrkivanje ko će brže i više širiti priču, a svako ko se usudi da iskaže umereno mišljenje, rizikuje da ga “razapnu na krst”. Pa zar i takvo ponašanje nije sramotno ? Mediji se ovim bave danima, a tema da se deca ubijaju u monstruoznoj igri “chalange” na Tik Toku ili drugom, jedva da je zavredela jednodnevnu kratku zabelešku. Sa našim društvom i merilima vrednosti definitivno nešto nije u redu, i treba de dobro zamisliti nad tim.

21 Shares
Share via
Copy link