Kolumne

Milena, dali smo ti podršku, ima da budeš naše kerče, inače ostaješ sama!

Pazim kako da počnem, da ne bih poput drugih medija (in)direktno pozvala na linč glumice Milene Radulović kojoj već dva dana stižu raznorazne pretnje i gnusne uvrede jer je u svom Instagram storiju podelila plakat bosanskohercegovačkog filma “Qvo vadis, Aida?”, nominovanog za američkog Oskara u kategoriji najbolji strani film. U istoj trci bio je i naš film “Dara iz Jasenovca” ali nažalost nije ušao u uži izbor od 15 ostvarenja.

Jedan plakat, na jednom storiju, glumice Milene mediji su videli kao odličnu “kosku” koju će baciti javnosti željnoj glodanja. Zašto?

Zato što je Milena nedavno dospela u žižu kada je nakon šest godina optužila za silovanje učitelja glume Miroslava Miku Aleksića sa još sedam devojaka koje su pohađale njegovu glumačku školu “Stvar srca”.

Tada je dobila ogromnu podršku sročenu u dve reči “Nisi sama”. Nazivali su je heroinom, hrabrom ženom, menjali svoje profilne slike Mileninom fotografijom, pružali joj podršku javno, zgroženi onim što je preživela.

Milena ih je međutim razočarala. Mediji su znali šta rade.

Išli su na sigurno, poznajući naš mentalitet: zapaliće se javnost jer na storiju nije stavila plakat “Dare iz Jasenovca” našeg filma koji svedoči o stradanju i mučenju Srba u logoru (Mi smo tebe podržali, što ti nisi podržala srpski film?)

“Što se mene tiče, možeš u Federaciju, ovde si završila!”, tako nekako je počelo. A nastavilo se sa užasnim uvredama u kojima se Milena naziva “prepotentnom *uficom koja je pristala na Mikino silovanje da bi ostvarila karijeru”.

“Hrani kerče da te ujede”

“Sada si sama, što se mene tiče”

“A lepo sam ja govorila, još onda, da je ova Milena zla, da namešta Miki da bi sebi izgradila karijeru”

“Vraćala se po još silovanja”

“Nije Mika stigao da je nauči lepom ponašanju!”

uvrede-mileni

Bolno pobrkani lonci.

I kurvinski namešteno od medija.

Po ko zna koji put svedočimo opasnosti od “dirnutog patriotizma” iako ga u ovom slučaju niko nije dirnuo. Nije Milena birala između dva filma. Nije rekla “Dara” mi se ne sviđa, “Qvo vadis, Aida?” mi se sviđa. Ne sedi Milena u žiriju za dodelu Oskara.

Ispada da joj je deo javnosti pružao podršku fore radi, jer ako nije fore radi, da li je moguće da optužbu za silovanje porede sa stavljanjem plakata za bosansko – hercegovački film. Film. Kao, tu smo uz tebe, ali sad ćeš da praviš samo naše izbore, ima da budeš verno kerče koje smo podrškom nahranili, inače ćemo da te izbacimo na ulicu.

Ne mogu. Ovo je zaista previše. Toliko mržnje u komentarima svih onih koji se navodno gnušaju mržnje i koji su Milenu evo doživeli kao izdajnika srpskog roda.

Da li sve ovo znači da ćemo se kajati zbog date podrške Mileni ako se možda nekad uda za Hrvata i odseli u Hrvatsku, ako ode u Ameriku da tamo proba da se ostvari kao glumica, ako bude igrala ulogu u antisrpskom filmu? Hoće li to biti dovoljan okidač da kažemo “više ne verujemo da si silovana”?

Uvek radimo istu stvar. Dok neko kome dajemo podršku zadovoljava naša očekivanja dobro je, čim se malo otrgne (onako kako mi vidimo otrgnuće), kreće linč.

Ja nisam davala podršku samo Mileni, glumici, već svim “Milenama” kojima se dešavalo ili se može desiti isto.

Dala sam podršku ženi koja je optužila učitelja glume za silovanje. Čime se ona bavi, koliko je simpatična, ko joj je otac, kakvu karijeru ima, koji film podržava, kuda se kreće, sa kim se druži… nije mi važno, jer je silovanje krivično delo i podrška žrtvi se daje zbog te činjenice, a ne filmskog odabira, lepote, njenih dostignuća, imovinskog stanja oca…

Ukoliko to zaboravimo, na silovanje će se i dalje gledati kao na “nešto što je žrtva sama nečim isprovocirala” i mi smo tome dali podršku.

Prostata Mike Aleksića najmanji je problem, on je godinama deci “silovao” mozak, samopouzdanje i dušu

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Šta glupi ljudi mogu da odvale i uvrede, 10 pametnih ne mogu da poprave. Podrška za hrabru Milenu.

OGLAS

1.7K Shares
1.7K Shares
Share via
Copy link