Magazin Novi Sad

Dilovao na sitno u Veterniku, pa ubio trojicu u NS, a sad je naslednik Darka Šarića

Milan Matković

Prethodnih dana, u Trebinju, uhapšena je organizovana kriminalana grupa koja se sumnjiči za međunarodnu trgovinu drogom.

Grupu je navodno predvodio Milan Matković.

Mediji iz Srbije i Bosne i Hercegovine pišu o tome da je Matković jedan od najtraženijih narko dilera sa Balkana, koji je navodno preuzeo poslove od kriminalnog klana Darka Šarića, nazivajući ga njegovim naslednikom.

Međutim, Novosađanima Matković nije poznat kao vođa narko klana, nego kao devetnaestogodišnjak koji je pre gotovo dve decenije ubio tri osobe u Novom Sadu, piše 021.

Matković je rođen u Mostaru, ali je dugo godina živeo u Veterniku, gde se sa porodicom doselio 1992. godine. Išao je u Elektrotehničku školu, a pažnju javnosti na sebe skreće u večernjim satima 16. oktobra 2004. godine.

U Ulici braće Ribnikar, na Grbavici, rafalima iz automatske puške ubio je Darka Brajovića (26) iz Sarajeva, Aleksandra Bojanića (25) iz Kotora, koji su imali prebivalište u Đenovićima kod Herceg Novog, kao i policajca Centra bezbednosti u Herceg Novog, Nebojšu Simoviću (32) iz Nikšića. U pucnjavi je povređen D. B. iz Kumbora, tadašnji vaterpolista Vojvodine.

Međutim, pre samog ubistva, tada devetnaestogodišnji Matković je ispalio rafal od dvadesetak metaka u kafić “Freska” u Hilandarskoj ulici, koji su tada držali nastradali.

I dok su Novosađani bili u šoku zbog svega što se dogodilo, Matković je već bio pobegao u Bosnu i Hercegovinu. Poternicu za njim raspisao je i Interpol, ali se on predao organima u BiH. Tokom istražnog postupka u Mostaru, Matković je kao razloge za zločin naveo to što su ga Brajović i Bojanić ponižavali i vređali, izražavajući kajanje.

Presuda, zatvor, bekstvo

Matković je u Novom Sadu u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora, ali je presuda poništena, jer je zatvorsku kaznu dobio u BiH, gde mu se sudilo kao njihovom državljaninu.

U BiH mu je određena kazna zatvora do 18 godina. Zapravo, dobio je ukupno 36 godina zatvora, ali kako je tri osobe ubio i jednog ranio dok je imao 19 godina, odnosno dok je bio mlađi punoletnik, prema tamošnjem zakonu nije mogao da bude osuđen na više od 20 godina. Osim toga, priznanje krivice mu je uzeto kao olakšavajuća okolnost tokom izricanja kazne.

Matković je ponovo dospeo u medije 2007. godine, kada je u Zenici, u znak protesta, iglom i koncem sebi zašio usta. Štrajkovao je glađu, a razlog njegovog protesta je navodno bilo psihičko iživljavanje zatvorskog osoblja nad njim i ostalim srpskim zatvorenicima.

Zatražio je da robija u Srbiji, što mu je i dozvoljeno, te je 2009. godine isporučen i poslat u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Kada je izašao – nije poznato. Prema pisanju medija, dobio je uslovni otpust i od tada se nalazio u bekstvu.

Hapšenje

Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, Matković se dovodi u vezu sa međunarodnim krijumčarenjem velikih količina kokaina, kao i sa drugim krivičnim delima u BiH, zemljama regiona, Evropske unije, kao i u prekookeanskim zemljama. Tužilaštvo je za Matkovića navelo da se protiv njega vodi više krivičnih postupaka u različitim državama.

Matković je jedan od petorice uhapšenih u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu, zbog sumnje na niz krivičnih dela, koja uključuju organizovani kriminal, ubistvo, promet opojnih droga, pranje novca, neovlašćen promet oružja, pripremanje krivičnog dela, te falsifikovanje isprava.

Osim Matkovića, uhapšen je i Beograđanin V. R, protiv kojeg se, kako navodi Tužilaštvo, vodi postupak pred pravosudnim institucijama u Novom Sadu. V. R. je jedan od petorice okrivljenih u slučaju otmice Gorana Cvijetića, a brane se time da su izvršili građanske hapšenje, sumnjajući da je umešan u ubistvo Teodore Kaćanski 2016. godine.

Svoj petorici je određen pritvor, a u Tužilaštvu BiH poručuju da “nastavljaju intenzivnu istragu u ovom predmetu sa ciljem otkrivanja i krivičnog gonjenja svih osoba uključenih u međunarodni organizovani kriminal”.

Južna Amerika

Portal Istraga.ba navodi da je uspostavio kontakte u Južnoj Americi odakle je prebacivao kokain u Evropu i da se zbog tih poslova našao se na radaru i američkih policijskih agencija, a austrijski istražitelji su dokumentovali kokainske poslove.

Za njim je zatim raspisana i crvena poternica, pa je odlučio da se skriva u BiH. Živeo je u jednoj kući na Ivanjici kod Trebinja, gde je i uhapšen u automobilu prošlog petka u podne. Policija je, navodno, tom prilikom pronašla veću količinu novca.

BiH mediji su naveli da je hapšenje nastavak akcija u okviru predmeta otvorenih u Tužilaštvu BiH nakon dešifrovanja aplikacije “Sky” i “Anom” koju je mafija u regionu koristila kao sigurno sredstvo komunikacije.

Kriptovane poruke su brojnim policijskim agencijama u svetu potvrdile ranije sumnje da je Matković jedan od najvećih narko bosova na Balkanu, preneli su brojni mediji u Srbiji i BiH.

Izvor: 021

Auto-mafija iz Veternika pohapšena u Novom Sadu, na slučaju radila i BIA

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

142 Shares
142 Shares
Share via
Copy link