Magazin Srbija

Novinar kojem su zapalili kuću strahuje da neće dočekati kraj suđenja

milan-jovanovic-novinar
Foto: Tamara Spaić/ Cenzolovka

Bivši policajac, a nakon toga novinar, Milan Jovanović, još uvek čeka pravdu, brojeći koliko puta su probijeni zakonski rokovi u njegovom slučaju. Naime, njemu i njegovoj ženi, koji su teško bolesni, zapaljena je kuća. Nalogodavci su prvostepenom presudom osuđeni, a Apelacioni sud dva i po meseca nakon isteka zakonskog roka od četiri meseca ne odgovora na žalbe optuženih i tužioca.

Razlog je navodna kompleksnost predmeta. Pravda biva obesmišljena. Paralela sa ubistvom Slavka Ćuruvije gde su prekoračeni svi zdravorazumni okviri u samom procesu i rokovi do donošenja presude je upozoravajuća. To potvrđuju reči teško bolesnog Milana Jovanovića koji je rekao: „Ne znam da li ću živ dočekati kraj suđenja.”

Svaki dan kao večnost

Da je Apelacioni sud poštovao Zakon o krivičnom postupku (ZKP), odluka o prvostepenoj presudi kojom se Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka, i još dvojica osuđenih na ukupno 12 godina i osam meseci zatvora za teško delo ugrožavanja opšte sigurnosti podstrekavanjem, bila bi doneta još 7. septembra.

Nije ovo presedan. Nažalost, kršenje i prekoračivanje rokova videli smo i u postupku za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, gde je Apelacioni sud držao spise 10 meseci, iako ga zakon obavezuje da o prvostepenoj presudi donese odluku u roku od najviše četiri meseca.

Danas, krajem novembra, dva i po meseca posle zakonskog roka u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, ne samo što nije poznata odluka Apelacionog suda već je neizvesno i kad će biti doneta.

Ne znamo da li se sudije u apelaciji drže i svog roka od 30 dana kojim je ograničeno vreme njihovog većanja, jer kažu da je taj rok „instrukcioni”, kao ni kad je taj rok počeo da teče.

Milan Jovanović bez prava da sazna rokove

Izvesno je, a to za Cenzolovku priznaju i u Apelacionom sudu, da je rok po ZKP-u prekršen. Nakon toga je sve postalo potpuno bezobalno i nedefinisano, kao u priči o legendarnoj Đekni. Jer, pretres je zatvoren za javnost i zbog toga je nemoguće saznati kad su sudije počele da većaju o njemu. Zna se samo da je 14. oktobra održana javna sednica.

Pretres nije zatvoren, odnosno tajan, samo za javnost, već i za same oštećene. Milan Jovanović i Jela Deljanin, kojima je zapaljena kuća u decembru 2018. godine, stariji bračni par, teško narušenog zdravlja i nedovršene kuće, mogu samo da broje dane prekoračenih rokova.

A svaki dan, kako je to rekla njihova advokatica Ana Matić prošlog petka na suđenju Igoru Novakoviću, čini se ko večnost.

Član 461 ZKP-a, koji definiše rokove za postupanje Apelacionog suda, kaže sledeće:

– Drugostepeni sud je dužan da svoju odluku sa spisima dostavi prvostepenom sudu najkasnije u roku od četiri meseca, a ako je optuženi u pritvoru, najkasnije u roku od tri meseca od dana kada je sudija izvestilac primio spise tog suda sa predlogom javnog tužioca. U naročito složenim predmetima, rok iz stava 2 ovog člana može se rešenjem predsednika drugostepenog suda produžiti najviše za još 60 dana, a ako je optuženi u pritvoru, najviše za još 30 dana.

Cenzolovka je od Drugog osnovnog suda dobila precizne datume i objašnjenja šta se i kada događalo sa predmetom nakon što je sudija Slavko Žugić 23. februara presudio u procesu za paljenje kuće Milana Jovanovića.

– Predmet je ekspedovan iz suda u Apelacioni sud 7. juna 2021. godine – odgovorila je Irina Kovačević, sudija zadužena za kontakte sa medijima.

Presuda čekala od februara do juna

Više puta pisano je o problemima koji su nastali nakon što je sudija Slavko Žugić u februaru ove godine doneo presudu protiv Dragoljuba Simonovića, a zatim otišao u penziju. Bilo je čekanja na nove sudije, zatim su se gubile poštanske povratnice, kao dokaz da je presuda stigla do svih strana u postupku. Zahvaljujući najnovijem odgovoru iz Drugog osnovnog suda, sada imamo tačan pregled događaja:

Suđenje okrivljenima počelo je 24. maja 2019. godine i trajalo je, uz brojne opstrukcije advokata odbrane, oko 700 dana i javno je izrečena presuda 23. februara.

Prvostepena presuda je iz suda ekspedovana 16. marta 2021. godine.

Umesto da se za predmet zaduži neki od postojećih sudija Drugog osnovnog suda, čekao se izbor novih i to se dogodilo 9. aprila, a 15. aprila su dobili predmete. Presuda za Simonovića i još dvojicu pripala je sudiji Sanji Vujačić 22. aprila i ona je preduzela radnje u cilju uručenja žalbi strankama.

Predmet je ekspedovan iz suda u Apelacioni sud 7. juna 2021. godine.

Do danas nije poznata odluka Apelacionog suda.

Treba dodati da Apelacioni sud kasni bez odobrenja predsednika suda, iz kojeg su rekli da on mora da odobri prekoračenje roka. Apelacioni sud je kasnio i u procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije i kršio rokove.

Višem sudu je za pisanje presude, njeno slanje i prikupljanje žalbi trebalo gotovo sedam meseci. Apelacioni sud je za ukidanje presude i njeno vraćanje u Viši sud potrošio 10 meseci.

Kašnjenje u odlučivanju opravdava se i zauzetošću sudija. Zakonski rok za pisanje presude za Viši sud je 30 dana, a za odlučivanje i postupanje Apelacionog, kao što smo već naveli na početku teksta – četiri meseca.

Možda je ove datume naporno pratiti, možda je čak i dosadno, ali je više od svega mučno utvrđivati sporost pravosuđa, posebno u značajnim predmetima koji se tiču napada na život novinara koji su odlučili da rade u interesu javnosti, bez obzira na posledice po sebe.

O obesmišljavanju pravde do kojeg zbog toga dolazi za Cenzolovku su već govorili istaknute sudije i profesori.

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

Izvor: Cenzolovka

Bivši šerif iz Grocke Simonović dobio 4 godine i 3 meseca zatvora zbog paljenja kuće novinaru

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

93 Shares
Share via
Copy link