Magazin

Misteriozni nestanak legendarnog jugoslovenskog kantautora i tragedija koja mu je promenila život

miladin
Printscreen

Miladin Šobić je kantautor izuzetno popularnosti u ondašnjoj Jugoslaviji, a njegova publika danas iako skrivena nije malobrojna. On ne snima već jako dugo, ali njegovi stari hitovi uspeli su da polože test vremena.

Porodična tragedija mu je promenila život, a godinama unazad pričalo se kako je poludeo od tuge, da je digao ruke od svega i otišao da čuva ovce, pa čak i da je umro…

Te 1980. godine dvojici mladih kantautora bilo je predodređeno da pokore bivšu Jugoslaviju. Jedan je bio Đorđe Balašević kada je imao 27 godina, a drugi tri godine mlađi Miladin Šobić.

Pokojni Balašević je svojevremeno u jednom intervjuu na pitanje može li se ponoviti vreme kantautora poput Miladina Šobića, rekao:

– Činjenica je da sam Miladina Šobića voleo i da je tada postojala jedna dobra i interesantna plejada kantautora. Miladin je mnogo bliži Ibrici Jusiću, vrstan gitarista… To su bile neke šansonjerske večeri koje su bile u zaista dobroj konkurenciji – rekao je jednom.

Jednostavni i neposredni Šobić, rođen je u Nikšiću, gde završava srednju školu, a onda odlazi u Dubrovnik gde upisuje fakultet za turizam. Svoje prve pesme komponuje još u srednjoj školi, a svoj prvi singl „To sam ja, zazvoni zvono“ snimio je 1975. Pesma „To sam ja“ ili „Sonata“ postala je nezvanična studentska himna u Dubrovniku. Popularnost je počela da se širi po celoj nekadašnjoj Jugoslaviji, iako je njegov zvuk bio potpuno drugačiji od onog koji se tada budio. Početkom osamdesetih nizao je sjajne i originalne hitove „Džemper za vinograd“, „Od druga do druga“, „Marija“, „Ožiljak“ i druge. Karijera mu je trajala 8 godina.

A onda kada je bio na vrhuncu popularnosti zadesila ga je velika tuga

Šeherezada, sestra Miladina Šobića, otprilike u vreme izlaska drugog albuma teško se razbolela i on je zaustavio sve svoje aktivnosti. Ostaće legendarna priča o tome da mu je ponuđeno snimanje dueta sa slavnim Lajonelom Ričijem i da je Šobić odbio dok mu sestra ne ozdravi. Nažalost, ubrzo je preminula.

Kantautor je već bio snimio pesme za svoj treći album, koji je pod nazivom “Barutana ljubavi” čekao na objavu. Ni on se nikada nije pojavio. Puno kasnije neke od neobjavljenih pesama procurile su na internet, a jedan od njih je, “Ašik Ajša” stekao je kultni status među Šobićevim fanovima.

U godinama koje su sledile sporadično su se mogle čuti škrte informacije iz njegovog života koji je nastavio da vodi u rodnom Nikšiću. Pričalo se kako je nestao bez traga, da je postao monah, da se osamio na planini… Neki su tako tvrdili da je postao pastir, a drugi da je u međuvremenu preminuo. No, nikada se nije vratio. Porodična tragedija trajno je prekinula njegovu, dotad, sjajnu karijeru. Informacija koja je medijima potvrđena od strane Šobićevog rođaka Vanje Radovanovića jeste da je 2013. godine Šobić doživio moždani udar, koji mu je onemogućio komunikaciju.

Vanja je medijima rekao da je tačno da je Miladin u bolnici i dodao i da se muzičar dobro oporavlja. Dodao je i da Miladin stvara, no u tišini, izvan očiju javnosti. Dobio je 2017. godine u Crnoj Gori i status istaknutog kulturnog stvaratelja, a on se na dodeli i pojavio.

Uprkos tome, misterija Miladina Šobića živi i dalje. Jednostavnost njegovog izražaja i činjenica da iza njegovog nestanka plovi aura tajne, učinili su ga privlačnim i popularnim i kasnijim generacijama.

Izvor: Stil.Kurir.rs

Miladin Šobić je bio najveća zagonetka jugoslovenske muzike, klanjali su mu se Balašević i Arsen

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap