Kolumne Magazin

Nazivao je decu gluperdama i prasicama. Da li smo Miku i njegove bolesne metode mogli ranije provaliti?

Zašto niko od poznatih faca koje sada izlaze sa svojim lošim iskustvima iz čuvene škole glume Mike Aleksića nije o tome pričao ranije? Bar jedno “a”. Bar jedno “traumatično je tamo bilo”?

Zar je trebalo da Milena Radulović prijavi monstruma za silovanje da bi na desetine njih tek sada obelodanilo da su nazivani prasicama, guskama, gluperdama, da su za kaznu slani na umivanje, da je u sobi vladala neka mučna tišina, da su napuštali školu zbog Mike koji je imao neka svoja stroga pravila koja nisu imala veze sa glumom…

Nije mi namera da trenutno upirem prstom u bilo koga, to sada nije više ni važno, hvala ti Milena što si pokrenula odmotavanje klupka koje se možda ne bi ni stvorilo da su svi oni koji se sad prisećaju “škole strave” to ranije otkrili.

Manekenka Ivana Stanković danas je otkrila da je pohađala Mikinu školu i da joj je on, kada je odlučila da se ipak bavi manekenstvom, rekao: Rano si ćero krenula sisama kroz život! Ona je to napisala doduše u svojoj autobiografskoj knjizi, ali kako je rekla nije htela da spominje Miku, već ga je nazvala komšijom Pavlovićem, da ne bi izazivala skandal.

Zašto komšija Pavlović, kada je Mika Aleksić?

Zašto menjanje identiteta?

Zašto se uvek prećutkuju važne stvari da se tobože ne bi izazvao skandal?

Podigao mi se želudac dok sam gledala snimak koji je emitovan na BK televiziji a na kom Aleksić vređa decu, nazivajući ih glupim dok ga oni u strahu gledaju ko Boga. Zamislila sam samo na sekund svoje dete ispred ovog monstruma koji je naziva prasicom i šalje na umivanje i raspala sam se.

Slika sa audicije gde roditelji ko hipnotisani vuku decu kod čuvenog Mike koji će od njih da “napravi ljude” potpuno me je slomila. Sa cigarom u ruci, nadmeno, bahato, bolesno vređa decu hraneći se svojom superiornošću i njihovim strahom i sve to se emituje na televiziji svojevremeno bez jedne jedine reakcije. Bez jednog: Čekaj, malo, pa ovaj dete naziva glupim?! Zašto ga šalje na umivanje, umilo se već? Od čega da se pere?! Je li ovo realno?

Zar se nikom nije prevrnuo stomak u momentu kada je ovaj snimak emitovan na BK? Zar niko nije mogao da vidi strah u očima te dece i njegovu potrebu da im slomi samopouzdanje, da ih oblikuje, preplaši, postavi se kao apsolutni autoritet kom je dozvoljeno da ih vređa, kažnjava, ismejava?

Izostala je po meni blagovremena reakcija koja je mogla da uruši ugled ove škole i zaustavi Aleksića u bolesnom odnosu koji je uspostavljao sa decom.

Zašto TEK SADA saznajemo koliko je bolestan bio?

Zašto TEK SADA gledamo snimke na kojima decu naziva glupanderima?

Zašto tek sada saznajemo da je Branku Katić slao na umivanje, nazivao glupom, zabranjivao neke stvari?

Zašto tek sada saznajemo da je komšija Pavlović zapravo bio Mika Aleksić?

Zar je trebalo da nekog siluje da bi se srušio mit o prestižnoj školi čuvenog Mike Aleksića i njegovim “vrsnim metodama u podučavanju dece”?

Zašto se toliko plašimo da ćemo svojom istinom izazvati skandal?

Sve ovo me je podsetilo na sva ćutanja kojima smo inače skloni da ne bismo napravili skandal, na sva ona “neću da se zameram”, na sva ona “uzeće ga na zub još više ako kažem”, na sva ona “bilo pa prošlo”, na sva “izgubiću posao ako kažem”.

Loše stvari, bolesne stvari moraju da se kažu, da se vrisnu, na vreme, da bi se zaustavile.

Nema manje loša i više loša stvar. Loše je loše. Nazivati dete gluperdom uz kazneno slanje na umivanje je alarm da nešto u vezi sa metodama ovog čoveka nije bilo normalno. Što se kasnije, zapravo prekasno i pokazalo kao tačno, sa ogromnim posledicama koje se sad ne mogu umiti.

Svima koji su se usudili da pitaju zašto je ćutala! Najprostije, Srbija.

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

komentar

Klikni da objaviš komentar

2.3K Shares
2.3K Shares
Share via
Copy link