Magazin

Milena i Iva će se suočiti sa silovateljem, neće tražiti status privilegovanih svedoka

mika-aleksic-milena-iva

Glumice Milena Radulović (25) i Iva Ilinčić (24) spremne su da se na na suđenju suoče sa Mikom Aleksićem (69), i neće tražiti status privilegovanih svedoka, niti da svedoče iz posebne prostorije. One su prijavile svog učitelja glume Miroslava Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje, i spremne su da pred njim ponove svoje detaljne i iscrpne iskaze date u istrazi protiv njega.

Prema rečima njihovog pravnog zastupnika advokata Jugoslava Tintora, ove dve devojke smogle su snage da ne samo pred istražnim organima već i u javnosti ispričaju ono što im se dogodilo dok su pohađale školu glume kod Miroslava Mike Aleksića.

– Smogle su snage da izađu u javnost, a biće spremne i da se suoče sa Aleksićem, ako i kada bude došlo do takvog susreta. One apsolutno stoje iza onoga što su rekle i to pod zakletvom. Ni Milena, ni Iva, niti ja u njihovo ime nismo tražili institut zaštićenog svedoka, odnosno procesnu zaštitu u smislu da svedoče iz posebne prostorije preko zatamnjenog stakla i slično – objasnio je Tintor.

On je dodao i da su glumice svoje iskaze u tužilaštvu dale precizno i detaljno.

– Činjenica da je svako saslušanje trajalo pet sati govori sama za sebe, dok činjenica da žrtve nisu tražile zaštitu identiteta prilikom svedočenja ide u prilog verodostojnosti njihovih iskaza, jer su spremne da stanu iza svojih reči. Mislim da to njihovim saglasnim tvrdnjama daje jednu dodatnu težinu – rekao je Tintor.

A koliko je zapravo hrabrosti potrebno da se žrtva suoči sa svojim strahom i sa tim izađe u javnost, svedočila je Ivana Mastilović Jasnić, novinarka Blica koja je ceo slučaj stavila pred javnost.

– Milena je bila beskrajno hrabra. Borila se da je ne slome emocije. Tek ponekad bi napravila pauzu. Uhvatila dah, vratila čvrstinu. Mene hvale zbog hrabrosti, a ja nisam bila ni približno hrabra, kosti i duša su me boleli dok sam slušala – ovako je opisala Ivana Mastilović Jasnić utisak nakon razgovora sa Milenom.

Veliku hrabrost je pokazala i Iva Ilinčić, koja je nakon Mileninog svedočenja odlučila da iznese svoje traume. Kako kaže Mastilović Jasnić, plan je bio da govori pod inicijalima, bez fotografije, ali veče pre intervjua se predomislila.

iva-i-milena
Milena i Iva na upisa na FDU

“Meni pripada da ovo ispričam pod imenom i prezimenom”, rekla je. Tako je i bilo.

Iva je pružila podršku Mileni kada joj je bila najpotrebnija,

– Ljubav rađa heroje!! Najteže borbe najjači vode – napisala je Milena Radulović.

Dan pre izlaska intervjua, u subotu 16. januara, devojke su dale izjave u policiji. Sutradan je uhapšen Mika Aleksić i u Srbiji više ništa nije bilo isto.

Kako se očekuje, žrtve i osumnjičeni učitelj glume i reditelj prvi put oči u oči mogli bi da se sretnu ukoliko tužilaštvo podigne optužnicu i Aleksiću počne suđenje.

Žrtve seksualnog nasilja ili trgovine ljudima najčešće dobijaju status takozvanih privilegovanih svedoka. Kao i obični svedoci, pred sudom se zaklinju da će o svemu što budu pitane govoriti istinu i da ništa neće prećutati, ali za razliku od svedoka koji nemaju zaštitu, imaju mogućnost da onom kome se sudi „ne gledaju u oči“.

Zapravo, one najčešće svedoče iz posebne prostorije, koja je u sklopu sudnice, ali ih razdvaja tamno staklo, pa okrivljeni ne mogu da vide žrtvu. Ova privilegija, kako dodaje, obezbeđena je za posebno osetljive svedoke da ne bi iznova doživljavali traumu ili da iz straha, dok stoje na metar od onog ko ih je zlostavljao, ne bi odustali od svedočenja.

milena-i-iva

Međutim, sudeći po rečima advokata glumica koje su optužile Aleksića, one se neće skrivati iza stakla, već će hrabro stati pred njega, ukoliko dođe do suđenja.

Podsetimo, Miroslav Aleksić uhapšen je prošle nedelje zbog sumnje da je počinio 8 silovanja i 7 nedozvoljenih polnih radnji nad 6 oštećenih devojaka. Kako su saopštili iz tužilaštva nakon njegovog saslušanja, sumnja se da je on ova krivična dela počinio u periodu od 2008. do 2020. godine, a da su dve oštećene bile maloletne kada su se zlostavljanja desila.

Njemu je nakon saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu određen pritvor od 30 dana i trenutno se nalazi u Centralnom zatvoru. Aleksić je na saslušanju negirao sve optužbe, tvrdeći da je u šoku i da ne zna zbog čega su ga učenice prijavile i optužile.

Podsetimo, o višestrukom silovanju progovorila je hrabra glumica Milena Radulović.

Svoje traume iz Mikine škole podelila je i glumica Hana Selimović.

Miku Aleksića je dosad prijavilo 20 učenica.

Branka Katić o svom iskustvu sa Aleksićem: Govorio mi je da se sa 15 godina sisama probijam kroz svet

Glumica Hasija Borić o seksualnom zlostavljanju u Dramskom studiju u Sarajevu.

727 Shares
727 Shares
Share via
Copy link