Magazin

Velika borba za Rupsku reku! Selo Dadince odlučno je da protera MHE

bitka za vlasinu
Foto: Facebook

Gradnja malih hidroelektrana u okruženju, zabrinula je meštane sela Dadince. Oni su odlučni u svojoj borbi da Rupsku reku sačuvaju i da ne dozvole da se na njoj izgradi mala hidroelektrana “Besko”.

Prema projektu, ako se i na ovom mestu izgradu MHE u cevima će biti 20 od ukupno 26 kilometara ove reke, upozoravaju aktivisti neformalne grupe građana “Bitka za Vlasinu” iz Vlasotinca.

Rupska reka je jedna od najčistijih reka u Srbiji.

Uzvodno od lokacije vodozahvata MHE “Besko” nalaze već dve MHE – “Porečje” i “Lanište”, kao i ribnjak i vodozahvat Gradište za snabdevanje vodom naselja Grdelice i naselja u ovom području.

Ukoliko se izgradi i MHE “Besko”, 76,4 odsto vodotoka ove reke bilo bi u funkciji hidrotehničkih objekata!

Lokalno stanovništvo sela Dadince je s pravom zabrinuto za opstanak na vekovnim ognjištima i spremno da svojim telima spreči ulazak “investitora”, piše Blic.

rupska-reka-mhe
Foto: Facebook

Slike razrovanog korita reke Bistrice, samo par kilometara dalje, podstakle su čvrstu rešenost da se odbrani Rupska reka, objašnjava Bojan Kostić, jedan od aktivista ove lokalne neformalne grupe građana.

“Bitka za Vlasinu” ulaže napore da se u Vlasotincu iz Prostornog plana izbaci lokacija za MHE. Oni navode da projekti na kojima se zasniva izgradnja MHE u Srbiji i u slivu reke Vlasine datiraju iz sedamdesetih godina prošlog veka i između ostalog na osnovu zastarelog katastra voda iz 1987.

– U slivu Vlasine planirano je 55 MHE i dosad izgrađeno 15 takvih objekata, od toga četiri u samoj opštini Vlasotince. MHE “Besko” na Rupskoj bi trebalo da bude peta MHE! Pre oko godinu dana Skupština opštine Vlasotince izglasala je moratorijum na godinu dana i zabranila gradnju MHE. “Bitka za Vlasinu” podseća i opominje da u ovom periodu Opština Vlasotince nije preduzela ništa da izađe u susret zabrinutim građanima. Da stvar bude gora, novoizabrani predsednik opštine Bratislav Petrović izgleda da ne poznaje nadležnosti Opštine vezane za MHE. Pokušava da sakrije činjenicu da opština izdaje lokacijske uslove i građevinske dozvole za MHE na teritoriji opštine! Naša grupa nastala je kao spontani odgovor građana na devastiranje rečnih tokova i prirodnih bogatstva Vlasine. Treba ispitati da li su sva rešenja doneta u skladu sa zakonom jer su lokacijski uslovi i građevinska dozvola MHE “Besko” doneti za vreme trajanja moratorijuma i zabrane gradnje – navodi Kostić.

Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović kaže da će ova lokalna samouprava zatražiti da se izbrišu sve lokacije za izgradnju MHE u slivu reke Vlasine.

– Opština mora svoj Prostorni plan da usaglasi sa republičkim Prostornim planom, kao i svaka lokalna samouprava. Mi ćemo zatražiti da se izbrišu sve lokacije za izgradnju MHE u slivu reke Vlasine koju žitelji Vlasotinca koriste za vodosnabdevanje. U tom smislu, zatražićemo sastanke i konsultacije u resornim ministarstvima – čekali smo da se formirana republička vlada. Inače, ingerencije lokalne samouprave su male, tačnije mnoge veoma značajne institucije daju saglasnost na izgradnju MHE pre nego do lokalne samouprave dođe zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Takođe, ukoliko nema zakonskog osnova da ne izda dozvolu, lokalna samouprava mora da je izda, u suprotnom će biti u prekršaju. Na primer, opština Vlasotince nije izdala dozvolu za izgradnju MHE na lokaciji Gornji Orah jer je reč o zoni sanitarne zaštite – objašnjava Petrović.

Inače, ova reka izvire na Čemerniku. Do naselja Ruplja zove se Bajinska reka, od Ruplja do Gradišta Rupska reka, a u do ulivanja u Južnu Moravu Kozaračka reka.

Nulti pacijent registrovan je pre tačno godinu dana, a koronavirus je prvi rođendan dočekao nikad jači

169 Shares
169 Shares
Share via
Copy link