limani
Vesti Novi Sad

Minimalni iznosi koje će svako domaćinstvo morati da izdvaja za mesečno održavanje zgrade

Svaki stan u Novom Sadu uskoro će imati utvrđeni minimalni iznos koji će stanari svakog meseca morati da izdvajaju za tekuće i investiciono održavanje zgrada.

Ove iznose stambene zajednice mahom već imaju definisane dogovorom sa upravnicima stambenih zajednica. Međutim, ti iznosi su do sada bili između 100 i 250 dinara, te će sada morati da budu viši, piše Gorica Nikolin za portal 021.

Odbornici Skupštine grada na sednici 10. maja razmatraće i (verovatno) usvojiti predlog odluke o minimalnoj visini iznosa o tekućem održavanju zgrada i minimalnoj visini iznosa izdvajanja na ime troškova investicionog održavanja zajedničkih delova zgrade.

Reč je o dva troška koji se obračunavaju po formuli koju je definisalo Ministarstvo građevinarstva, a potreba je koju propisuje Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

Prema ovoj odluci, svaki stan u zgradi bez lifta biće dužan da mesečno za tekuće održavanje izdvaja minimum 324 dinara, dok će stan u zgradi sa liftom tekuće održavanje plaćati 422 dinara.

Vlasnici garaža plaćaće dodatno i to još 195 dinara mesečno na već pomenute troškove, navodi se u predlogu odluke.

Vlasnici zajedničke garaže ili garažnog bloka izdvajaće mesečno najmanje 130 dinara, a za samostalne delove zgrade poput prostorija u kojima su tehnički uređaji, trafo-stanice, skloništa i slično izdvaja se 195 dinara.

Troškovi svakog stana za investiciono održavanje se obračunavaju malo drugačije – utvrđuju se po kvadratnom metru površine stana. Ako je zgrada stara do 10 godina i nema lift, mesečno se izdvaja 2,80 dinara po kvadratu stana. Za zgrade bez lifta stare od 10 do 20 godina ovaj trošak je 4,20 dinara po kvadratu, za zgrade bez lifta stare 20 do 30 godina iznos je 5,60 dinara po kvadratu, a za zgrade bez lifta starije od 30 godina izdvajaće se sedam dinara po kvadratu.

Ako zgrada ima lift i stara je do 10 godina, svaki stan za investicije izdvaja 3,60 dinara mesečno – po kvadratu. Za zgrade sa liftom stare od 10 do 20 godina obračunato je 5,50 dinara po kvadratu, za zgrade sa liftom stare od 20 do 30 godina izdvajaće se 7,30 dinara do kvadratu, a za zgrade sa liftom starije od 30 godina svaki vlasnik stana moraće mesečno da izdvaja najmanje 9,10 dinara po kvadratu.

Ovo su iznosi koji će izdvajati vlasnici garaža i boksova, kao i za samostalne delove zgrade.

garaze doprinosi

Skupština stambene zajednice ne može da propiše niži iznos od iznosa navedenog u odluci, a ovi troškovi usklađivaće se godišnje sa prosečnom neto zaradom u Novom Sadu za prethodnu godinu.

Skupštine stambenih zajednica imaće 90 dana od stupanja na snagu ove odluke da donesu akt o visini iznosa o tekućem i investicionom održavanju zajedničkih delova zgrade, kao i akt o visini iznosa troškova iz svih drugih nadležnosti stambenih zajednica.

Odluka će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu, a tokom maja.

Kad je reč o plaćanju ove obaveze, svaki stanar mora na tekući račun stambene zajednice da uplati dogovoreni iznos najkasnije od poslednjeg dana u mesecu za tekući mesec.

Takođe, ako stanari imaju dogovor sa upravnikom zgrade o drugačijem načinu plaćanja – recimo, putem Informatike, uplatom na račun upravnika i slično, ovi načini plaćanja takođe mogu da se uspostave.

Inače, prema Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, svaki stanar ima pravo da traži od upravnika elektronski ili drugi uvid u stanje i promene na tekućem računu stambene zajednice.

Ako se naplata ovih troškova ne vrši preko Informatike, upravnik mora stanarima da dostavi fakturu. Hitne intervencije se, kao i uvek, finansiraju iz novca stambene zajednice na računu, bez obzira na namenu tih sredstava.

Prednosti i mane odluke

Pomenuti predlozi predstavljaju napredak u oblasti održavanja zgrada i podizanju svesti o zajedničkoj svojini, smatra diplomirani pravnik i licencirani profesionalni upravnik Srđan Popović, inače član udruženja organizatora profesionalnog upravljanja „Inicijativa za kvalitetnije stanovanje“.

On napominje da je, ipak, potrebno bolje precizirati delove koji se odnose na tekuće održavanje, a zato što različite zgrade imaju različite potrebe.

„Prednosti se, pre svega, odnose na činjenicu da će po navedenom predlogu odluke, u slučaju investicionog održavanja, prosečni stan u prosečnoj zgradi u Novom Sadu (50 kvadrata, oko 20 godina starosti) biti obavezan da izdvaja oko 250 dinara mesečno na račun stambene zajednice, a na ime investicionog održavanja. To znači da će prosečna zgrada u Novom Sadu (oko 25 stanova) mesečno ‘štedeti’ oko 6.500 dinara. Praksa do sada je bila takva da se izdvajalo oko 100 dinara po posebnom delu, što je iznos koji, kad pokrije bankarsku proviziju, kao i proviziju JKP ‘Informatika’, ostavlja tek negde oko 1.000 – 1.500 dinara na računu zgrade mesečno i to pod uslovom da svi plate“, naglašava Popović.

Kako dodaje, mana se nalazi u sferi redovnog održavanja – Novi Sad je faktički prepisao odluku koja je usvojena u Beogradu.

„Kao kriterijum za diferencijaciju uzeta je samo činjenica da li zgrada poseduje ili ne poseduje lift. Što je nedovoljno, obzirom da u Novom Sadu postoji velik broj zgrada sa pumpom za toplu i pumpom za hladnu vodu koje takođe zahtevaju mesečno održavanje (oko 2.500 dinara za celu zgradu po pumpi), kao i održavanje gasnog kotla (ukoliko postoji – zakonska je obaveza oko 6.000 dinara za zgradu), zatim održavanje video nadzora (novouvedena zakonska obaveza) i ostalo. Pretpostavljamo da je intencija predlagača da pod ‘redovno održavanje’ ne ubroji održavanje higijene, to jest da je cena održavanja higijene još dodatna na predložene iznose, ali to nije jasno navedeno“, kaže Popović i dodaje da su iznosi realni, a naročito kad se uzme u obzir da, recimo, u Zagrebu, troškovi samo investicionog održavanja za prosečan stan iznose oko 12 evra na mesečnom nivou. „Naš standard je niži, a ovakva obaveza nam se tek sada nameće. U Hrvatskoj postoji već više od 20 godina“, dodaje naš sagovornik.

Cene stanova u Novom Sadu: Vodič po kvartovima

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

limani

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

49 Shares
Share via
Copy link