Izlozba-G-Pavle-Beljanski
Dogadjaji Izložbe

Mesec frankofonije u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Povodom obeležavanja Meseca frankofonije 2016, u naredne dve subote, 5. i 12. marta od 13 časova, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog organizuje tematska vođenja kroz stalnu postavku.

Nakon gostovanja u Zagrebu i zatvaranja izložbe zagrebačke Moderne galerije Miroslav Kraljević i sledbenici u Novom Sadu, dela iz stalne muzejske postavke vraćena su u izložbeni prostor Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Tim povodom, ali i povodom obeležavanja Meseca frankofonije 2016, tokom marta Spomen-zbirka se pridružuje ovoj manifestaciji sa željom da se istaknu značaj kolekcije Pavla Beljanskog i njena posebna uloga u uspostavljanju i negovanju francusko-srpskih veza. S Francuskom je povezuju životne i stvaralačke biografije diplomate i kolekcionara Pavla Beljanskog i autora iz kolekcije. Kao deo internacionalne pariske škole, oni su delovali unutar evropskih konteksta 20. veka i stvarali dela koja po vrednosti prevazilaze nacionalne okvire. Kada je Beljanski po službenoj dužnosti dobio premeštaj za Pariz (1929), u slikarskoj metropoli su boravili i stvarali Sava Šumanović, Petar Dobrović, Petar Lubarda, Milo Milunović i drugi umetnici. Beljanski je otkupljujući slike koje su izlagane na pariskim izložbama, uspostavio veze sa mnogima od njih i ubrzo stekao brojne prijatelje. Pored priče o prijateljskim vezama kolekcionara sa umetnicima, ovi i mnogi drugi zanimljivi detalji govore i o društvenim i kulturnim prilikama u Parizu iz vremena kada je njihovo druženje započelo.

Program Meseca frankofonije 2016. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, kao i prethodnih godina organizovan je sa ciljem kontinuiranog unapređenja francusko-srpskog kulturnog dijaloga, označavajući nastavak saradnje novosadskog muzeja sa frankofonim udruženjima i Francuskim institutom u Srbiji.

Predstava u Galeriji? Više detalja saznaćete ovde.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share