Magazin Novi Sad

Novosadski studenti izučavaće seksologiju, 30 časova nastave i 15 vežbi

medicinski-fakultet-novi-sad

Studenti Medicinskog fakulteta u Novom Sadu u budućnosti će tokom studija imati i predmet Klinička seksologija. Ovo je jedinstven slučaj izučavanja seksologije na fakultetima u ovom delu Evrope.

Klinička seksologija postaje novi akreditovani predmet na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu na inicijativu Seksološke sekcije Društva lekara Vojvodine. Idejni tvorac ove inicijative je dr Vasilije Topalov, predsednik Seksološke sekcije.

Prema njegovom objašnjenju, ova inicijativa je pokrenuta jer su sami lekari opšte prakse na predavanjima svedočili kako ne mogu da rade na savlađivanju problema iz seksologije, jer nisu dovoljno obrazovani.

– Sa druge strane, neobrazovani su i pacijenti, te dolazi do loše komunikacije između lekara i građana. Jedan od razloga za to je i što seksologija kao predmet nije postojala na našim fakultetima do sada, ali ni na fakultetima u regionu – objašnjava Topalov za Blic, a prenosi Telegraf.

Predmet se sastoji iz 30 časova nastave i 15 sati vežbi. Osnovni cilj je da, koristeći najsavremeniju literaturu i uputstva preko Međunarodne klasifikacije bolesti, studenti izuče seksološke probleme neophodne za znanje lekara opšte prakse.

Prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta, prof. dr Zoran Komazec kaže za Blic da će Kliničku seksologiju kao multidisciplinarni predmet voditi kolege sa urologije, kardiologije, psihijatrije i ginekologije koji su i autori udžbenika.

Svako od nas može da završi u “Lazi”, Nevena Models ne sme, nije to isto

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
236 Shares
236 Shares
Share via
Copy link