Beograd Magazin

Ronioci okončali potragu za danas, Matejevo telo verovatno prestalo da funkcioniše nakon 60 sekundi u ledenoj Savi

matej-peris-nestao

Šesti dan zaredom traje intenzivna potraga za nestalim Matejem Perišem. Kako beogradski mediji javljaju, svi resursi MUP-a i dalje angažovani kako bi se rešila misterija nestanka ovog mladića iz Splita.

Danas su pripadnici rečne policije, sa građanima, pretraživali korito reke Save kako bi eventualno pronašli Matejevo telo. Ta potraga je, dodaje Mijatović, okončana i ništa nije pronađeno u koritu reke, što bi ukazalo da se tu nalazi telo nestalog Splićanina.

Takođe, i ronioci su pretraživali teren. Mijatović je za kraj uključenja rekao kako se potraga nastavlja sve dok se ne bude rešila ova misterija.

U međuvremenu, potragu za Matejom Perišem pomnogo prati Nenad Stojković, profesionalni ronilac i instruktor plivanja iz Ovčar Banje, koji na osnovu 30-godišnjeg iskustva smatra da su male šanse da je Splićanin, sve pod uslovom da je uskočio ili upao u Savu, uspeo da ispliva iz reke.

– Prvi veliki problem sa kojim se suočavaju žandarmi je što se, po mom mišljenju, kasnilo sa otpočinjanjem pretrage. Ne ulazim u razloge toga, ali da je akcija počela odmah uveren sam da bi telo bilo pronađeno blizu mesta sa kog je Matej dospeo u reku. Dovoljno bi bilo pretražiti 30 metara od stepeništa ka sredini reke i stotinak metara nizvodno uz samu obalu. S obzirom na brzinu vode, a kažu da je ona oko jedan metar u sekundi, plašim se da je Sava podalje odnela telo, ako se u međuvremenu ono negde nije zakačilo – rekao je Nenad Stojković, a prenosi Blic.

Drugi problem je, navodi ronilac koji je učestvovao u nebrojeno akcija spasavanja na vodi i vađenja utopljenika, smanjena vidljivost. Visok vodostaj Save i niska temperatura vode, ističe naš sagovornik, ne bi trebalo da prestavljaju prepreku za profesionalne ronioce.

– Dokle je Sava mogla da odvuče telo – teško je proceniti, i to mnogo zavisi od terena na rečnom dnu. Tek, ako ga ronioci ne pronađu ranije, i pod uslovom da se nije negde zakačilo, proći će najmanje mesec – dva dok telo ne ispliva na površinu. Pri letnjim temperaturama vode ono mnogo brže ispliva na površinu jer posle 15 do 30 sati utopljeniku puca žučna kesa. U hladnoj vodi je drugačije, ljudsko telo je kao u frižideru. Opet, treba imatu u vidu da voda mnogo brže nosi telo površinom nego dnom reke – kaže ronilac iz Ovčar Banje.

U noći kada je Matej Periš nestao temperatura Save je bila četiri-pet stepeni.

– Posle 40 sekundi morao je da oseti veliku hladnoću usled koje je doživeo šok koga možda nije ni bio svestan. Posle toga je došlo do hipotenzije jer voda 30-ak puta brže oduzima temperaturu tela nego vazduh. Pri ovakvoj temperaturi i brzini vode, bez obzira koliko je dobar plivač, mogao je da fukncioniše najviše minut. Ako je bio pod dejstvom alkohola onda se i dezorijentisao – ukazuje Nenad Stojković.

Otac nestalog Splićanina: Otkrio sam koliko dobrih ljudi ima na svetu, ali plašim se da više nije živ

oznake

OGLAS

172 Shares
172 Shares
Share via
Copy link