Magazin

Periš u sebi imao koktel smrti, psiholog objašnjava zašto se Matej u noći nestanka čudno ponašao

matej-peris
Foto: PrtSc/TikTok/@andreaperis_/MUP Hrvatske

Više od šest meseci čitav region se pitao šta je nateralo Mateja Periša (27) da uskoči u ledenu Savu kobne noći uoči Nove godine.

Delimično objašnjenje dala je obdukcija, koja je utvrdila da je prethodno konzumirao kokain, spid i alkohol.

Klinički psiholog Marija Šutulović objašnjava da je sa ovim koktelom smrti u sebi Matej u noći nestanka, po svemu sudeći, zapao u paranoju.

– Jasno je da su narkotici kod njega prouzrokovali izmenjeno stanje svesti. Halucinacije su svakako jedna od posledica. Nakon mešanja alkohola i ovih vrsta narkotika, posledice su i ubrzan rad srca, povišeni krvni pritisak, poremećaji mišljenja, pojačana agresivnost, euforija, konfuzija, kao i strah bez razloga koji prelazi u paranoju, a koja je usko vezana sa halucinacijama – kaže Šutulović.

Ona navodi da se u tim situacijama javlja i nemogućnost da se osoba obuzda, kao i povišena telesna temperatura i preznojavanje.

– Smatram da u takvom stanju nije bio sposoban da potraži pravu vrstu pomoći. Sve što je preduzeo, trčanje po ulici, zaustavljanje taksija i ulazak u reku, bio je zapravo njegov pokušaj da se oslobodi paranoidnih misli – kaže Šutulović i dodaje da ostaje nedoumica kako su narkotici dospeli u njegov organizam.

– Ovim putem izražavam saučešće porodici Periš. Svakako treba naglasiti i edukovati mlade ljude da dobar provod nisu velike količine alkohola i narkotika. Problemi koje svako od nas ima ne treba rešavati na taj način, to je najmanje dobro i najmanje efikasno rešenje. Nije sramota obratiti se stručnjacima za pomoć ukoliko imamo problem – poručuje ona.

Nakon što su analize objavljene u javnosti, tim povodom oglasio se i Nenad Periš, otac tragično nastradalog mladića.

On je izjavio da nije dobio nalaz, ali da nikada nije mogao ni da zamisli da njegov sin koristi drogu. U ispovesti za hrvatski „Jutarnji list“ opisao je kako se oseća posle objavljenih rezultata.

– Mislim da je trebalo poštovati privatnost, a ne da to saznam iz medija. To mi je malo čudno. Žao mi je što nisam dobio službenu informaciju o rezultatima obdukcije, iako verujem da su kolege iz Beograda napravile sve po pravilima struke. I sam sam hemičar i znam koliko je teško uzeti uzorke i napraviti analizu. Verujem u ono što su oni i beogradska policija učinili i još jednom im na tome zahvaljujem. Nadam se da postoje protokoli i da će meni taj nalaz biti dostavljen. Voleo bih da vidim na koji način su napravili analizu, to me jako interesuje – rekao je Periš.

Prve reči Nenada Periša nakon analiza: Ne znam zbog čega je uzeo narkotike, Matej je tajnu odneo u grob

Izvor: Kurir, Alo

oznake
226 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap