Dogadjaji Izložbe

“Maske” Miloša Lišanina u Fabrici

Izložba “Maske” Miloša Lišanina biće otvorena u ponedeljak 14. marta u 20 časova u Fabrici. Postavka će biti otvorena za posetioce svaki radni dan do 18. marta.

Kod radova Miloša Lišanina, maska je motiv njegovog likovnog izraza. To je i njegova komunikacija sa materijalom od koga je maska napravljena. A to je, u osnovi, prirodan materijal, drvo koje je raslo i bilo prirodna stvarnost našeg okruženja i tužne stvarnosti koja ostala posle uništenja prirode. Miloš, međutim, teži da ne remeti taj priodni ciklus. On koristi delove drveta koje je našao u prirodi (odbačene grane, na primer) i sa minimalnom intervencijom stvara svoj imaginarni svet. On je vrač materijala i posmatrača uvodi u svet groteske. Pored drveta, umetnik u svoje maske ugrađuje i delove odbačenog, metala, plastike, tkanine i stakla, kao i delove već dizajniranih proizvoda. Stvaralac maski daruje duhovne moći prikazanog lika i materijala koji koristi. On crpi suštinu drveta oblikujući njegove brane. Sa druge strane, maske posmatraču pružaju osećaj kontinuiteta, veze sadašnjosti sa prapočecima vremena. Polazeći od formalnih oblika, on podstiče gledaoca da napravi nove, lične asocijacije. Autor ispituje dvosmislenosti i pravi varijacije, može se reći da on istražuje dualitet ljudske prirode.

Izborom uglavnom formalnih rešenja, Miloš Lišanin apsorbuje tradiciju i kolektivno sećanje u umetnost. Prikazani likovi (Mrsimud, Dramoser, Džiber i dr.) su duhovi i dobra i zla koji traže od gledaoca da učestvuje u pravljenju balansa moći koje izviru iz iskona. Ove maske, kao izložbena celina, govore nam da će Miloš Lišanin Pifki ostati dosledan maskama kao motivu i preokupiran ritualom njihove izrade sa već prepoznatljivim rukopisom, objašnjava Vlado Njaradi.

Još izložbi potražite ovde.

 

Share via
Copy link