Magazin Srbija

Marija pobedila 50 muškaraca u najtežem oranju na takmičenju kod Novog Sada

marija-seocanac-oranje

Marija Seočanac iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje je studentkinja biohemije koja je pobedila u najtežoj disciplini na takmičenju u oranju. Takrmičenje orača “Srbobranska brazda” održano 22. put u Srbobranu, ostaće upamćeno po trijumfu jedne mlade žene.

Ne samo što je bila jedina žena učesnica ovog nadmetanja, već je među 50 muškaraca pokazala da baš ona ore muški pobedivši u najtežoj “C” kategoriji – oranju strnjišta na dubini do 25 centimetara klasičnim ili plugovima s obrtačima, koji zahvataju četiri ili više brazda.

Na jedinstvenoj manifestaciji koja je odavno postala brend, Marija je vozila traktor “džon-dir”, koji je zadužila na takmičenju, jer zbog teškoća u transportu nije mogla da dođe sa porodičnom mašinom.

– Prvi put sam sela u taj traktor, koji mi je ustupila porodica Čobanov iz Srbobrana, ali sam se lako navikla na njega, jer je udoban i lak za upravljanje – priča Marija za Novosti.

marija-seocanac-oranje-pobednica

Na svom porodičnom imanju u Novom Selu Marija vozi IMT traktore koji imaju do 60 konjskih snaga, a ovaj u Srbobranu je imao 170.

– Otišla sam na takmičenje da se družim, ne nadajući se nikakvoj nagradi, a postigla sam dosad najveći uspeh – zadovoljna je Marija.

Prvi put sela u traktor sa 8 godina

Ova studentkinja biohemije na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, kaže da je zavolela traktor uz dedu i babu, koji su se bavili poljoprivredom.

– Prvi put sam sela u traktor kad sam imala osam-devet godina, a već sa 12-13 sam ga ozbiljno vozila, pomažući dedi i babi u poslu. Deda Vojislav, da je živ, bio bi ponosan na mene, a na njega uvek mislim kad odem na takmičenje – kaže Marija.

Ona se dosad nadmetala u oranju na “Prvoj brazdi” u Novom Selu, a od pre dve godine i na “Srbobranskoj brazdi”, navodeći da su to jedine dve manifestacije tog tipa u Srbiji.

– Bilo mi je važno da uhvatim pravac, a onda sam strpljivo i pedantno, kako to priliči ženama, “složila” oranje. Kad sam se okrenula da vidim šta sam uradila, videla sam da je sve fino i ujednačeno, pa sam pomislila da bi to čak moglo biti i za treće mesto, kad ono – prvo! Zanimljivo je da sam za oranje izvukla parcelu 1 C, kao da je to slutilo da ću biti prva u C kategoriji – radosna je Marija.

Najbolji u lakoj “A” kategoriji gde se, takođe do dubine od 25 cm oralo strnjište jednoobraznim i dvoobraznim plugom, bio je Brano Kovačević iz Srbobrana dok je njegov sugrađanin Đorđe Dinjaški pobedio u srednjoj “B” kategoriji orući troobraznim plugom. Njih dvojica i Marija nagrađeni su sa po 25.000 dinara i sedmodnevnim letovanjem u opštinskom odmaralištu u Sutomoru.

Da naši pobednici predstavljaju Srbiju na svetskom takmičenju

Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, istakao je da “Brazda” ima veliki značaj za ovu sredinu, koja raspolaže sa 25.000 hektara oranica i broji 1.500 poljoprivrednih gazdinstava.

– Želja nam je da naši pobednici budu predstavnici Srbije na Svetskom takmičenju u oranju i za to ćemo zatražiti podršku Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu – rekao je Debeljački.

U Kamenici spasili magarca pred vratima klanice, on plakao i pokazao odanost i zahvalnost

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link