Magazin

Sekretarica iz Brusa je istinski simbol za hrabrost u borbi protiv seksualnog uznemiravanja

Marija Lukić iz Brusa bila je sekretarica predsednika opštine Brus Milutina Jeličića „Jutke“. Ona je u centar medijske pažnje došla kada je otkrila da joj je tokom dve godine rada, Jeličić poslao 15.000 poruka sa telefona.

Dokaze za navode o seksualnom uznemiravanju, pretnjama i mobingu koje je trpela od bivšeg nadređenog Milutina Jeličića, Marija je uz tužbu priložila sudu, a jedan deo prethodno je objavila na svom Fejsbuk profilu u martu 2018. godine.

Ubrzo potom, kontaktirala su je četiri muškaraca i, uz pretnje likvidacijom, naterala da u njihovom prisustvu obriše objave spornih poruka sa društvenih mreža, kaže Marija za BBC na srpskom.

„Rekli su da mi je ‘glava na panju’ i tražili da pred njima sklonim poruke što sam odmah i uradila. Pozivali su se na državni vrh, na DB, na vrh SNS-a. Uplašila sam se“, priča u telefonskom razgovoru.

Suđenje zatvoreno za javnost

Suđenje prvom čoveku Brusa, koji je ujedno i poverenik Srpske napredne stranke za tu opštinu, a koji je negirao sve optužbe, počelo je 5. februara nakon dva odlaganja.

Međutim, sudija Mladen Tipsarević je zabranio prisustvo novinarima, objavilo je Udruženje novinara Srbije.

Kako bi pokazali solidarnost sa Marijom ali i drugim žrtvama seksualnog uzmeniravanja na poslu, korisnici društvenih mreža na internetu su pokrenuli kampanju uz hešteg #PravdaZaMarijuLukić.

Jeličić je Mariju Lukić, prema njenim rečima, poljubio u usta protiv njene volje, dodirivao, stavljao ruku na grudi, zahtevao seksualni odnos kao uslov za napredovanje na poslu i vršio druge radnje seksualnog uznemiravanja.

Suđenje Milutinu Jeličiću „Jutki“ održava se u Osnovnom sudu u Brusu uprkos Marijinim zahtevima za izuzeće zbog potencijalne pristrasnosti.

Ova odluka demorališe Mariju jer se brine kakvu će presudu doneti sud ako se već na samom početku krši Zakon o krivičnom postupku koji propisuje da je glavni pretres javan.

Jutka tvrdi da nije kriv

Milutin Jutka Jeličić
Foto: RAS/Gvozden Zdravić / Noizz.rs

Jeličić je negirao optužbe i tvrdio da je Marija Lukić sama sebi slala poruke sa njegovog telefona, koji je navodno „nestao“ nekoliko dana pre nego što je objavila njihov sadržaj na društvenim mrežama.

„To je nemoguće, jer u to vreme nisam ni bila u Brusu, već u Beogradu„, rekla je Marija.

Dodala je i da je dala saglasnost sudu za proveru baznih stanica i listinga mobilnog telefona, kao i da je Jeličić na glavnom pretresu izneo niz drugih nelogičnosti.

Među porukama koje je Marija objavila nalazi se i desetak u kojima joj se Jeličić izvinjava što ju je „protiv njene volje poljubio“, ali i tvrdnje da ga štiti predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić.

Marija kaže da su je, posle njenog istupanja u javnosti, kontaktirale i druge žene koje tvrde da ih je Jeličić seksualno uznemiravao.

Njen advokat Borivoje Borović kaže za BBC da tužbe koje su neke od ovih žena podnele protiv Jeličića nikada nisu završile na sudu usled odugovlačenja i zastarelosti postupka.

Krivični postupak protiv Jeličića najpre je pokrenuo sud u Kruševcu gde je kriminalistička uprava prethodno saslušavala Mariju Lukić zbog pomenutih pretnji osoba za koje se tada ispostavilo da su od ranije poznate policiji, rekla je ona.

Pritisak traje

Nakon podizanja tužbe za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje, Marija Lukić je ostala bez posla, a lokal njenog supruga je zatvoren.

Marija je zbog objavljivanja SMS poruka i podizanja tužbe primila niz pretnji na društvenim mrežama pored onih uživo – o kojima je ranije pisala i u otvorenom pismu institucijama, objavljenom na sajtu organizacije Autonomni ženski centar.

Pretnje primljene preko Fejsbuka prijavila je policiji u Brusu zahtevajući zaštitu.

Izostala je zaštita nadležnih organa, iako se, kako kaže više puta pismeno obraćala čak i predsedniku Vučiću, predsednici koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović i predsedniku izvršnog odbora SNS-a Darku Glišiću.

Ako ste žena koja apilicira za posao u Srbiji, očekujte ovakav odgovor

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

72 Shares
Share via
Copy link