Magazin

Šta Marija Lukić kaže o Jutkinoj ostavci?

marija-lukic

Marija Lukić koja je prijavila predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku za seksualno uznemiravanje, izjavila je da je njegova ostavka korak bliže pravdi, ali da on mora i krivično da odgovara.

Skoro godinu dana je prošlo odkako je srpska javnost saznala za detalje seksualnog zlostavljanja kojima je bilo izloženo nekoliko žena zaposlenih u opštini Brus. Iako je krivične prijave protiv predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, podnelo sedam žena, podignuta je samo jedna optužnica, u slučaju Marije Lukić, koja je dve godine radila kao njegova sekretarica.

Suđenje Jeličiću je počelo 5. februara, iako je prvo ročište bilo zakazano još u novembru.

Predsednik opštine Brus juče je podneo ostavku na tu funkciju, sa obrazloženjem da se “slučaj zbog kojeg mu se sudi (…) koristi za direktan napad na predsednika Aleksandra Vučića i za urušavanje SNS-a“. Mediji, međutim, spekulišu da je Jeličić podneo ostaku pod pritiskom Srpske napredne stranke, čiji je funkcioner.

Marija Lukić je u Danu uživo TV N1 rekla da ju je vest o Jeličićevoj ostavci zatekla, ali da je to korak bliže pravdi.

“Očekivala sam mnogo ranije da to uradi, ne da ga bilo ko natera, i da to ne bude privid neke njegove odgovornosti – on mora snositi krivičnu odgovornost“, kazala je Lukić i dodala da je ostavka korak ka tome da Jeličić i ona budu ravnopravniji u sudskom postupku koji se vodi, jer je dosad to bila borba Davida protiv Golijata.

Veruje i da se Jelićić na ostavku odlučio usled pritiska javnosti i istrajnosti svih zlostavljanih žena i građana koji su im pružali podršku.

Marija Lukić je Jeličića prijavila 8. marta prošle godine, a za N1 kaže da je dugo želela to da uradi, ali da nija nailazila na razumevanje i ohrabrenje okoline.

“Kad god krenem, uvek me neko stopira. Očekivala sam da će još neko da reaguje i da se osmeli da priča o tome. Koliko god da sam trpela više nisam mogla, jer toliki stres sam proživljavala, toliko proplakanih dana, kulminiralo je da pošto poto krenem u tu borbu“, objasnila je ona.

Time je, kako je rekla, sa sebe skinula teret zaveta ćutanja i osetila je olakšanje, ali su usledili pritisci koje je Jeličić stvarao svojim uticajem u Brusu.

“Pritisci sa raznih strana – od pretnji licem u lice, do pretnji preko društvenih mreža koje sam prijavljaivala. Pisala sam Zorani Mihajlović, Aleksandru Vučiću, otvoreno pismo javnosti, i niko mi nije odgovarao. Pisale su i ostale žene, niko nam se nije ni obratio, ni odgovorio na to (…) 8. marta sam podnela prijavu, 9. marta dobila otkaz, a 19. marta je na predlog Veća kojim je Jeličić predsedavao, doneta odluka da se mužu skloni salon koji je u privremenom objektu, iako u toj zoni postoji još pet privremenih objekata. Prošla je skupštinu ta odluka, a onda je za govornicu izašao Jeličić i rekao da se ipak to neće rušiti. Verujem da je to bio pritisak javnosti. On je kao dobri Samarićanin rekao da neće rušiti ništa, što je opet krivično delo, jer se ne poštuje sudska odluka“, objasnila je Lukić.

Suđenje je počelo 5. feburara iako je prvo ročište bilo zakazano za polovinu novembra. Jeličić se prvi put nije pojavio, drugi put je zakazao sednicu skupštine za isti dan i isti sat, a 5. februara, kada je ročište najzad održano, sud je pod pritiskom doneo odluku da novinari budu udaljeni iz sale, podsetila je Lukić.

Dodala je i da se kopija njenog zdravstvenog kartona, koju je preadala sudu kao dokaz da je išla kod psihijatra zbog seksualnog uznemiravnja, završila na društvenim mrežama.

“Odakle? Ne znam, ne mogu da kažem da li je odgovornost suda ili Doma zdravlja. Prijavila sam to, i računam da će ta priča dobiti epilog“, kazala je Lukić, ističući da informacije unutar samog kartona i nisu toliko bitne, koliko to što je objavljena prva strana sa njenim ličnim podacima: JMBG-om, adresom stanovanja i brojem mobilnog telefona.

Dan kada je Brus „prešao na Marijunu stranu“

Vrhunac pritiska bilo je to što je u nedelju uveče, uoči emitovanja emisije „Život priča“ Tatjane Vojtehovski na TV Prva, u kojoj je bila gost, ceo Brus ostao bez kablovske televizije, jer je Domu kulture, u kojem se nalaze repetitori kablovskog operatera Siti servis, isključena struja.

“Čak ni moja porodica nije mogla da čuje (ispovest za Prvu). Dosta je to probudilo bunt u ljudima, i prvi put sam osetila da su se bez ustezanja okrenuli, da tako kažem, na moju stranu. Uvek su mi bojažljivo pružali podršlku, ali sad su videli dokle je to otišlo“, istakla je Lukić.

Poručila je i da je optimista i da veruje u pravdu. “Verovala sam u istinu, pravdu i dokaze koje posedujem. Mnogo je materijalnih dokaza, na desetine poruka gde priznaje svoje krivično delo. 12. aprila sam dala saglasnost da se provere bazne stanice i listinzi da bih potvrdila svoje tvrdnje, pošto je on negirao da je slao te poruke. Verujem da će pobediti pravda, ako ne ovde, makar i u Strazburu. Spremna sam da idem do kraja“, istakla je Marija Lukić.

Kazala je i da je posle emisije “Život priča“ dobila stotine poruka i da je svaka treća bila o zlostavljanju.

“Nisam imala pojma da je to tolikih razmera, da svaki grad, svako selo, svaka institucija ima nekog Jutku, i da je Marija mnogo više od ove jedne“, konstatovala je ona.

Rekla je i da je nedavno razgovarala sa reporterima agencije AP i da je u intervjuu konstatovala da bi i u Srbiji mogao da nastane pokret sličan pokretu #MeToo koji su pokrenule holivudske glumice koje su bile žrvte seksualnog zlostavljanja.

Za to je, međutim, kako kaže, potrebno da njena priča dobije sudski epilog, jer je teško ohrabriti i motivisati druge žene da prijave seksualno zlostavljanje, ukoliko krivična odgovornost izostaje.

Sekretarica iz Brusa je istinski simbol za hrabrost u borbi protiv seksualnog uznemiravanja

47 Shares
Share via
Copy link