Srbija Vesti

Hrabra Marija osnovala fondaciju za zaštitu žena od seksualnog nasilja

Marija Lukić
Foto: Autonomija.info

Marija Lukić, žrtva seksualnog nasilja bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, osnovala je fondaciju koja će se pre svega baviti zaštitom žena od seksualnog zlostavljanja. Marija je fondaciju pokrenula simbolično na 8. mart i trogodišnjicu od kada je Jeličića prijavila za seksualno zlostavljanje.

„Vodila sam gotovo trogodišnju borbu, a pošto sam pomogla sebi sad sam spremna da pomažem drugima“, istakla je.

Prema njenim rečima, sva neophodna dokumentacija jutros je predata Agenciji za privredne registre u Kraljevu, a sedište Fondacije će biti u Brusu, sa ciljem da se skrene pažnja na ugroženost prava žena posebno u unutrašnjosti.

Osim nje koja je osnivač Fondacije, Upravni odbor će činiti advokati Milena Vasić i Ljubodrag Vuković i glumac Stojan Đorđević.

„Ciljevi su promovisanje, zaštita i unapređenje ravnopravnosti polova, ljudskih građanskih i manjinskih prava i demokratskih vrednosti u oblasti prevencije svih tipova nasilja naročito prevenciju seksualnog nasilja, promocija ženskih prava, prava deteta, rodne ravnopravnosti i antidiskriminacija“, istakla je između ostalog Lukić, a preneo Insajder.

Dodala je da će Fondacija pružati pravnu i psihološku pomoći ženama žrtvama nasilja i da će se baviti promocijom i zaštitom prava žena u svim oblastima u kojima su ona ugrožena.

Ističe da joj se i do sada mnogo žena obraćalo, ali da do ovog trenutka nije imala nikakav mehanizam da im pomogne.

„Sada kada i zvanično krećemo u ovu borbu na svaki način gledaćemo da im pomognemo, da to bude i pravna i psihološka pomoć ženama i deci žrtvama nasilja“, naglasila je ona.

Podsetimo, u martu 2018. godine kruševačka policija podnela je krivičnu prijavu kojom je bilo obuhvaćeno sedam žena, a tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Jeličića samo u slučaju bivše saradnice Marije Lukić, a zbog nedozvoljenih polnih radnji u novembru prošle godine osuđen je na tri meseca zatvora.

Krajem januara ove godine javio se u KPZ Ćuprija na izdržavanje kazne, nakon što mu je odbijena žalba za odlaganje njenog izdržavanja.

Vedrana Rudan: Reci curo, ko te silovao, kako se zove ta svinja! Budi Milena Radulović

90 Shares
Share via
Copy link