Marie-Kondo-KonMarie
Lifestyle

Marie Kondo – saveti za spremanje stana koji su uzdrmali svet

Da li ste već čuli za  Marie Kondo? Ukoliko niste, velika verovatnoća je da ćete uskoro češće nailaziti na to ime, budući da je ova Japanka sa svojom „KonMarie“ metodom trenutno prava senzacija širom sveta.

O čemu je reč? Verovali ili ne – o spremanju!

Ona je napisala knjigu o spremanju  i uspela da uprkos neatraktivnoj temi dospe na sam vrh liste bestselera „Njujork tajmsa“, da gostuje u najpopularnijim talk show emisijama, i ono što je najfascinantnije – uspela je da od ove (većini ljudi prilično omražene) aktivnosti napravi svetski trend. Svi koji su čuli za metodu i pročitali knjigu, sa entuzijazmom pričaju o raspremanju ormara, fotografišu i objavljuju svoje stanove „pre i posle“ i objašnjavaju na koji način im je knjiga promenila život na bolje.

 

Naravno da sam morala da kupim knjigu. Koliko mi je poznato, još nije objavljena u Srbiji, tako da za vas sledi kratak rezime „The life changing magic of tidying up“.

Prvo, par informacija o Marie. Ona je vlasnica agencije i konsultant za  organizovanje i sređivanje  životnog prostora (da, to postoji i neko se time bavi). Praktično, njen posao je da uči druge kako da srede svoju kuću.

Prva stvar koju zaključite kada počnete da čitate  knjigu jeste da ona iskreno voli svoj posao. Od svoje pete godine je obožavala  da lista ženske časopise o domaćinstvu i upijala fotografije lepo sređenih domova. Od 15. godine počinje ozbiljno da se bavi spremanjem. Prvo je spremala svoju sobu, zatim sobe brata i sestre, ostale prostorije, prostor ispod stepeništa, zatim skladište u svojoj školi…. Isprobavala je savete iz časopisa i knjiga i zaključila da joj većina saveta ne daje rezultat kojim bi bila zadovoljna (npr.“čistite svaki dan po malo“, „ne težite savršenstvu“, „nabavite kutije za odlaganje stvari“…).

Godinama je usavršavala tehniku dok nije pronašla „recept“ koji joj uvek uspeva. Svoju tehniku je nazvala „KonMarie metod“ , i ono što garantuje jeste da kada jednom sredite svoj životni prostor na ovakav način, više nikada nećete morati da se mučite sa neredom. Takođe, u knjizi navodi brojna iskustva klijenata kojima se život nakon ovakvog raščišćavanja promenio na bolje u raznim sferama (profesija, partnerski odnosi, fizički izgled…). Moram da priznam da sam čitajući ovu tvrdnju ipak bila malo skeptična (ne verujem da će mi se ten prolepšati ako su mi fioke uredne), ali ukoliko ste manje cinični od mene, neće vas iziritirati ovaj deo.

Kako biste stekli utisak o njenoj filozofiji, evo nekoliko konkretnih saveta:

Bacanje stvari

Prvo od čega treba da krenete jeste – bacanje. Marie je vrlo izričita po ovom pitanju, i osnova njene metode je upravo to – rešiti se svih stvari koje su višak. Ovo je ujedno i najteži deo. Njen način rada  jeste da sve stvari prvo donesete u jednu prostoriju, stavite na pod, i za jednu po jednu odlučujete. Pri tome se za svaku stvar postavlja isto pitanje: „da li mi ovo izaziva radost?“. Ukoliko odgovor nije izričito „da“ – ta stvar leti iz vaše kuće.

Ovakva filozofija je potpuno u suprotnosti sa konzumerizmom koji vlada, ali izgleda da je upravo ovo izazvalo oduševljenje i pokrenulo globalni trend minimalizma.

Redosled spremanja

Naravno, nije jednostavno rešiti se stvari koje su godinama sa vama delile život, zato ona predlaže redosled kojim će vam sa emotivne strane ovo biti najlakše da uradite:

  1. Odeća
  2. Knjige
  3. Papiri
  4. Razne sitnice
  5. Stvari koje imaju sentimentalnu vrednost za vas

Razvrstavanje

Spremajte po kategorijama, ne po lokaciji. Savet je da se spremanju ne pristupa prostoriju po prostoriju (kako to većina nas radi), nego po kategoriji stvari (npr. prvo se razvrsta sva odeća).

Samostalnost

Pokušajte da izbegnete da ostali članovi porodice vide šta izbacujete. Velika je verovatnoća da će krenuti da vade stvari iz kese koju ste namenili za bacanje ili donaciju.

Zabrane

Zabranjeno je zadržavati odeću koju nećete više nositi u prilikama za koju je kupljena, uz obrazloženje da je ostavljate „za po kući“. To je ona situacija kada vam je neki komad odeće dosadio, ili izašao iz mode, ali je realno još  u dobrom stanju (nema fleke, nije pocepano…)

U  realnosti najčešće nikada ovo ne obučemo po kući, zato što materijal nije prijatan, nije nam udobno…i tako nam se ove stvari nepotrebno nagomilavaju u ormanu.

Važno je da svaka stvar ima svoje mesto. Na kraju dana, potrebno je prosečno 15 minuta da sve sklonimo, a time smo obezbedili potpuni red.

Kada jednom završite proces spremanja na ovaj način, više nikada se nećete vratiti starom neredu, tvrdi Marie (i dok čitate knjigu, vi joj zaista verujete).

Doduše, da budem iskrena, ima i delova koji meni lično uopšte nemaju smisla. Naprimer, tvrdnja da svaki put kada se vratite kući treba da joj se javite i zahvalite što vam pruža utočište (?!). Ili savet da sve stvari iz torbe na kraju dana izvadite, zahvalite im što su vam služile i vratite na njihovo tačno određeno mesto…Da. Pa, ne dolazi u obzir da razgovaram sa torbom i stanom, ali ako zanemarimo ovu besmislicu, većina ostalih saveta je primenljiva i korisna, i mene su inspirisali da krenem sa spremanjem (a to verujte nije mala stvar).

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Marijana Pisačić

Marijana Pisačić

Bankarka koja voli poeziju. Večiti putnik i sanjalica.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share