Magazin Svet

Glavni Maradonin doktor pod istragom zbog mogućeg ubistva iz nehata

Glavni doktor Maradoninog lekarskog tima, Leopoldo Luke, našao se pod istragom zbog mogućeg ubistva iz nehata.

Policija je upala u njegovu kuću i kliniku kojom rukovodi i u narednim danima rasvetliće sve okolnosti fudbalerove smrti.

Oko 40 policijskih službenika i istražitelja pretražuje dokumentaciju i ispituje lekarski tim koji je bio zadužen za Maradonino zdravlje, piše 021.

Niz sumnjivih odluka

Istraga je pokrenuta nakon što su Maradonine ćerke dovele u pitanje lekove koji su prepisani njihovom ocu. Maradonin advokat zatražio je hitno postupanje kako bi se utvrdilo da li su doktori uradili sve što su mogli.

Advokat se žalio da je hitnoj službi trebalo više od pola sata da stigne do kuće u kojoj je Maradona pretrpeo infarkt, ali se naknadno pokazalo kako im je trebalo samo 11 minuta.

Navodno su istražitelji saznali da je samo nekoliko dana pre smrti, a nakon teške operacije, Luke s Maradonom veslao. Sada im preti optužba za nemar pri staranju o pacijentu i potencijalna optužba za ubistvo iz nehata.

Dodatnu tajnovitost svemu dala je i medicinska sestra koja je u subotu priznala da je lagala i da ga zapravo nije obišla i proverila ujutro na dan smrti. Zbog toga se sumnja da je Maradona bio bez ikakvog lekarskog nadzora punih 12 sati uoči svoje smrti.

Kako bi zaštitila kompaniju u kojoj radi, a koja pruža kućnu njegu bolesnicima (Medidom), sestra je najpre rekla da je Maradona sam odbio pregled vitalnih znakova, ali je posle priznala da ga je jednostavno pustila da odmara.

Osim svega navedenog, postavlja se pitanje i zašto uz Maradonu nije bio specijalistički tim 24 sata dnevno, zašto u kući nije postojao defibrilator i da li je Maradona uopšte službeno otpušten iz klinike u kojoj mu je operisan mozak.

Maradonin doktor: Nemam šta da krijem

Leopoldo Luke, bivši lekar Dijega Maradone, oglasio se povodom optužbi da je nesavesno lečio slavnog fudbalera koji je preminuo 25. novembra.

Tokom dana, policija je pretresla njegov stan, a Luke se kasnije obratio novinarima iz predgrađa Buenos Ajresa rekavši kako “nema šta da krije” i “kako je ponosan na to kako je lečio fudbalera”.

On je otkrio kako je Maradona insistirao da izađe i da nastavi da se leči od kuće.

“Svi smo bili okupljeni kako bi Dijegu bilo bolje, lekari, ja, njegova porodica. Ništa nije moglo da se uradi bez njegove volje. Tražili smo rešenje za pilule je uzimao i kako bismo kontrolisali uzimanje alkohola. Nije bilo medicinskog kriterijuma da se Maradona zadrži u bolnici. Mogli smo da ga odvedemo u rehabilitacioni centar, ali nam je bio potreban Dijego koji je u redu. Bila je to njegova odluka”, rekao je Luke, a preneo portal Nova.

On je potom insistirao da lekari u bolnici nisu pogrešili kada su ga otpustili.

“Nema odluka, već medicinskih kriterijuma. Kada operišete pacijenta, kriterijum o otpustu zavisi od pacijenta. To nije lekarska greška. On je imao problem sa srcem koji je moguć kod pacijenata kao što je bio on. Sve što se moglo urađeno je da se smanje rizici, ali mogućnost nije mogla da se blokira u potpunosti. Imam punu saradnju sa Argentinskim društvom neurohirurga da je Dijegu bila neophodna operacija. Šest doktora ga je pregledalo. Smrt nema nikakve veze sa operacijom”, dodao je argentinski doktor.

Rekao je i da Maradona nije želeo da ide na rehabilitaciju.

“Otpušten je posle operacije. Idealna stvar bila bi da je otišao na rehabilitaciju, ali nije to želeo. Uspeli smo da mu obezbedimo sestru, da bude uz njega, ali on je imao uz sebe otpusnu listu. Pokušali smo da ga zadržimo na klinici, ali ovo nije centar za rehabilitaciju, bolnički lečenje sam produžavao koliko sam mogao. Potpuno stojim na raspolaganju ministarstvu pravde. Sa Dijegom, uradio sam najbolje što sam mogao, nemam šta da krijem”, zaključio je doktor Luke.

Štićenike staračkog doma trovao lekovima za stoku i to vešto prikrivao

Mladen Borocki

Putnik, panker i stručnjak za istoriju, kulturu i običaje Islanda

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

27 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap