Lifestyle Svet

Najpoznatije manekenke sveta progovorile o ceni uspeha – silovane, prodavane i drogirane

Manekenke, devedesetih

Bivša žena glumca Mikija Rurka i supermodel, Carré Otis se prošle godine posle više od tri decenije osmelila da podnese tužbu federalnom sudu u Njujorku protiv bišeg direktora modeling agencije Elite Geralda Marieja (71) jer ju je silovao sa 17 godina u njegovom stanu u Parizu, a kasnije prodavao bogatim muškarcima širom sveta.

Bila je deveta u nizu žena koja je javno ispričala šta joj je radio čovek koji joj je obećavao karijeru iz snova.

Silovao je 6 meseci a onda je izbacio

Carre je, kako prenosi, Dejli Mejl, prvi put bila silovana sa 17. godina „dok je bolesna, s temperaturom, ležala u njegovom stanu, dok mu je tadašnja zaručnica Linda Evangelista bila na putu“.

Marie je Otis davao i bočice kokaina ‘pod pretpostavkom da će joj to omogućiti da izgubi dovoljno kilograma kako bi postala uspješniji model’, navodi se u tužbi.

Nakon šest meseci zlostavljanja, Otis je odbila seksualne odnose sa svojim zlostavljačem koji je onda izbacuje iz svog pariškog stana.

KeRI Otis

Svi su sve znali ali on je bio direktor najpoznatije modne agencije

Možda najgore u ovom slučaju je što je sve još tada bila javna tajna. Praktično su svi sve znali, ali su ćutali. šutjeli. Strašne optužbe odnose se na razdoblje između 1980. i 1989. godine. Upravo u tom periodu kompanija ‘Elite Models’ čiji je Marie bio direktor pokrenula je karijere slavnih manekenki kao što su Naomi Kempbel, Klaudija Šifer, Sindi Kraford, Linda Evanđelista…

Evanđelista je s Mariejem u braku provela šest godina, a rastali su se 1993. Ona je pre dve godine izašla u javnost i izjavila da nije znala za dela za koja ga optužuje devet žena ali da veruje da sve te žene govore istinu.

Među ženama koje optužuju Marieja je i bivša novinarka BBC-ja Lisa Brinkworth, koja je istraživala tretman manekenki u modnoj industriji za dokumentarac BBC-ja, u kojem je prikazala kako maloletne devojke prisiljavaju na seksualne odnose i konzumiranje narkotika.

gerald mari
Gerald Marie

Čak devet bivših modela, među kojima je i Carré, svedočile su kakve su sve užase proživljavale u razdoblju od početka 80-ih do početka 90-ih. Marie im je obećavao zvezdanu karijeru na modnim pistama, a sve se pretvorilo u gomilu poniženja i trauma, s čijim se posledicama nažalost i danas nose.

 

Šona je prvi put silovana sa 15. godina

Kanađanka Šona Li 1992. godine bila je finalistkinja takmičenja “Look of the Year”, i imala je 15 godina. U Parizu su je smestili u apartman sa drugim devojkama. Pozvali su ih uveče i nakon večeri u noćnom klubu “Les Bains Douches” završile su u stanu Džeralda Marieja. Tu ju je silovao.

– Tražio je od mene da obučem majicu Linde Evanđeliste. Tada je skočio na mene- ispričala je devojka.

Godinu dana kasnije Linda Evanđelista se razvela od njega.

Danas poznata američka voditeljka Vendi Volš detaljno  opisuje kako se našla u poziciji žrtve.

Analno je silovao

Imala je 17 godiba, bila je odlična učenica iz predgrađa Toronta i želela je da postane model, kao jedna od stotinak devojka koje su svake godine odlazile u Pariz ili Milano nadajući se karijeri u svetu mode. Pozvali su je u Pariz. Njenu majku Elen i nju pozvao je na večeru šef agencije “Paris Planing”, Džerard Mari.

Vendi je sa nelagodom u gledala kako joj zavodi majku.

– Divan lik, sigurna sam da će se brinuti o tebi  – rekla joj je mama. Odrasla Vendi Valš shvatila je da je to bio način na koji je Mari radio: šarmirao bi roditelje da mu prepuste svoje maloletne ćerke. Dva meseca kasnije, Vendi se preselila u Pariz. Mama Elen ostala je u Kanadi.

Nekoliko nedelja kasnije Mari ju je silovao.

Kad je stigla u Pariz Vendi su rekli da bi bilo dobro da odlazi na žurke koje bi joj mogle da pomognu u karijeri.
Detaljno je opisala kako joj se Mari približio, navodno u brizi za njenu karijeru. Pozvao ju je u svoj stan, tamo je bila još jedna manekenka. Ponudio joj je čašu šampanjca, i u trenutku je njegova ruka bila pod njenom majicom
.
– Ti si jedini model u agenciji sa velikim grudima – volim to – rekao je Mari.

Ona nije želela da naljuti čoveka koji može da joj uništi život.

Pokušala je da se izvuče, rekla mu je da nije na pilulama, ali nije pomoglo. Analno ju je silovao.

Vratila se u svoj stan i pitala cimerku – da li se i njoj to dogodilo. Sve su bile u sličnoj situaciji: maloletne ili tek punoletne, prvi put odvojene od porodice, bez znanja jezika, sa velikom željom da uspeju u svetu mode.

Izvor: Story.hr,espreso.co.rs

„Preživela sam seksualno zlostavljanje, silovanje i incest“: Poznata glumica otvorila dušu

OGLAS

31 Shares
Share via
Copy link