zdrava-ishrana-dece-novi-sad
Dogadjaji Lifestyle Recepti

Mame Novosađanke održale čas o zdravoj ishrani dece

Mame Novog Sada organizovane u fejsbuk grupi “Mame Novosađanke” održale su predavanje na temu “Zdrava ishrana dece”, namenjeno svim roditeljima dece starije od 2 godine. Stručno predavanje održala je savetnica za ishranu dr sci. med. Daniela Marić, a času je prisustvovalo oko 50 roditelja.

Pročitajte: Tajne uspeha hrono ishrane 

Neke od tema o kojima se govorilo su pravilno kombinovanje namirnica, najneophodnije namirnice za dete, kravlje mleko i mlečni proizvodi, grickalice za decu, a bilo je reči i o tome kako ubediti dete da ne bira hranu ( tzv. probirljivci).

– Važno je da roditelji uče decu da čuvaju svoje telo, a to će učiniti tako što će ga naučiti pravilnoj ishrani i važnosti  fizičke aktivnosti – izjavila je dr Daniela Marić i dodala da imamo sreće su nam pijace pune svežeg i zdravog voća i povrća, te da bi to trebalo iskoristiti na najbolji način.

Mame-novosadjanke-zdrava-ishrana-dece

Marićeva je odgovarala i na pitanja o vegetarijanskoj ishrani. Prema njenim rečima, nema ništa loše u tome da roditelji koji su vegetarijanci, taj način ishrane prenesu i na dete. – Postoji veliki izbor vegetarijanskih namirnica koje bi zadovoljile dečije potrebe za zdravom i pravilnom ishranom – rekla je doktorka.

Povod za organizaciju ovakvog predavanja je mnoštvo informacija o ishrani dece i trenutna zbunjenost i nejasnoća oko osnovnih principa zdrave ishrane kod većine roditelja.

Pogledajte: Mame Novosađanke same „rotiraju“ decu

– Bake kažu jedno, prijateljice drugo, na Internetu smo pročitali treće, a lekari i stručnjaci savetuju četvrto. Roditelju su izbombardovani informacijama o zdravoj ishrani dece, pa smo smatrali da bi jedno ovakvo predavanje moglo ukloniti eventualne nedoumice i pomoći im u najvažnijem zadatku, a to je  odgajanje deteta – kazala je jedna od organizatorki predavanja Svetlana Bogićević.

mame-novosadjanke-predavanje-nutricioniste

“Mame Novosađanke” uspešno su organizovale radionicu prve pomoći, a zbog velikog interesovanja u planu je i druga na istu temu. Pored toga, učestvuju u brojnim humanitarnim akcijama, a jedan od prioriteta je i registracija okupljenih mama u udruženje.

– Vrlo smo blizu cilja da postanemo udruženje. Pišemo statut, privodimo kraju obaveze oko registracije i nadam se da ćemo u roku mesec dana postati zvanično udruženje “Mame Novosađanke”, što će nam omogućiti veći kredibilitet i otvoriti nam vrata ka brojnim projektima koje želimo da sprovedemo – rekla je na kraju Bogićevićeva.

Preporučujemo: U vrtić bez suza i vike

 

Luftika

Share Tweet Share Share Follow