Kolumne Magazin

(VIDEO) Mama bukvalno vuče ćerku do škole, a ja se sećam svog detinjstva i plače mi se

Mama Vuče ćerku
Foto: ScnShot

Snimak u kom majka bukvalno vuče svoju ćerku do škole postao je viralan.

Komentara je mnogo i različiti su, ali nekako je većina stala na stranu razumevanja ove situacije jer se valjda i sami bore sa tim da nateraju dete da ode u školu.

Ja sam pogledala snimak i pre nego što sam i pogledala komentare poistovetila sam se sa tom devojčicom, a onda i sa majkom. Plače mi se.

Ta majka sigurno žuri na posao. Pritisnuta gomilom obaveza, živi stres i izgubila je strpljenje koje je deci neophodno.

Nema dakle, ona vremena da lepo čučne i porazgovara. Objasni, zamoli…

Detetu nije lepo u školi. Možda je neko maltretira. Školske obaveze joj preteško padaju.

Mala je, možda je prvačić ili drugačić i radije bi da gleda crtaće ili da se igra.

Moja kuća je bila na kraju sela. Prva sam kretala u školu i onda skupljala drugare koji su me čekali na ulici ispred svojih kuća. Do škole bih pokupila čitavu grupu od nas desetak. Pešačenje u školu je bio najzanimljiviji deo dana.

Ujutru nisam razmišljala da li mi se ide u školu, već “samo da ne zakasnim, da me ne čekaju drugari”. Mama me je ispraćala zadovoljna i čini mi se, puna strpljenja.

Nismo se plašili, nisu nas roditelji pratili. Čak ni u prvom razredu.

Imali smo svoj čopor.

Danas podižem dete u gradu i odvodim je ja u školu. Jer prosto nije bezbedno. Pametna je ona, zna da pređe ulicu, ali u njenoj nevinoj svesti nema ni naznaka o svim poremećenim umovima sa kojima se mimoilazimo na ulici i to na dnevnom nivou.

Ni škole nisu što su bile. Vršnjačko nasilje je pojam svima dobro poznat, tako da ni ovi dečiji čopori nisu ono što su nekad bili.

Da se razumemo, svađali smo se i tukli i mi. Ali to je ostajalo na nivou “dečija posla” i niko se nije mnogo obazirao, a stvar je, zamislite, prolazila i bila zaboravljena.

Ne znam da je iko iz mog čopora poneo neke traume. Samo lepe uspomene na najbezbrižniji deo života – osnovnu školu i sve ono što ide uz nju.

Teško današnjoj deci i njihovim roditeljima.

Tuča devojčica u dvorištu škole u Sopotu, drugarice snimaju i navijaju (VIDEO)

Luftika #

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

33 Shares
Share via
Copy link