Ljubimci

Maltezer: Pitomi čupavi beli ljubimac idealan za stan i decu

Maltezer je jedna od najpopularnijih patuljastih rasa kod nas, a na tome može da se zahvali bogatoj istoriji, opštem izgledu, veličini i karakteru. Za sve vas koji razmišljate o maltezeru kao budućem ljubimcu pripremili smo kratak vodič kroz ovu rasu.

Istorija maltezera

Iako se u literaturi kao zemlja porekla najčešće navodi Malta po kojoj je pasmina navodno dobila ime, pravo poreklo maltezera još uvek nije u potpunosti razjašnjeno. Naime, pretci današnjih maltezera povezuju se i sa Italijom, hrvatskim ostrvom Mljet, a ima i onih koji pak smatraju da potiču iz Azije odakle su sa trgovcima došli na područje Mediterana.

Kao sa poreklom, nepoznanica ima i sa namenom ove rase. Tako se spominje kako su se pretci maltezera u lukama koristili za lov na miševe i pacove, dok ih pak s druge strane brojna slikarska i književna dela prikazuju kao pse koji su se često viđali u društvu plemića i plemkinja.

Opis rase

Maltezeri su psi prosečne visine (zavisno od polu) između 20 i 25 centimetara, kompaktne građe tela i težine koja se kreće od tri do četiri kilograma. Na glavi se ističu oči i nos crne boje, dok su noge kratke s okruglim šapama. Telo maltezera prekriveno je gustom belom dlakom.

maltezer pas kucni ljubimac 1

Maltezer kao kućni ljubimac

Ukoliko razmišljate o maltezeru kao budućem ljubimcu morate znati da je održavanje njihove dlake zahtevno. Barem u početku dok se ne uđe u rutinu. Ako ne želite da se dlaka zapetlja i bude puna čvorova, moraćete ga češljati svaki dan, a čak i tada je moguće zapetljavanje.

Budući da će se tokom života često sretati s četkama, češljevima, fenom za kosu i sličnim uređajima od malena ga je potrebno na to privikavati. Tako ćete izbeći da doterivanje za vašeg ljubimca bude stresno iskustvo.

Kao vlasnik maltezera verovatno ćete se sresti sa problemom “suza” odnosno iscetkom iz očiju koji će s vremenom (ako se redovno ne čiste) na dlaci ispod očiju ostavljati smeđe tragove. Ipak, nehigijena očiju može dovesti i do puno ozbiljnijih problema tako da je oči odnosno dlaku oko njih potrebno redovno čistiti.

Maltezeri i deca

Mnoge buduće vlasnike pasa zanima kako se određena rasa ponaša prema deci? Kao i kod svakog drugog psa izuzetno je važna što ranija socijalizacija. Decu od malena učite da je pas prijatelj za igru, a ne dečja igračka. Uglavnom maltezeri i deca se super slažu, ali dete i psa nikad ne ostavljajte same.

Za kraj važno je istaći i da je reč o zdravoj rasi koja se preporučuje za držanje u stanu. Ako se o njoj brinete na odgovarajući način prosečno živi od 12 do 14 godina, ali vrlo često dožive i više od proseka.

Top 5 rasa pasa koje vole decu

index

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

207 Shares
207 Shares
Share via
Copy link