mali-princ-predstava-novosadsko-pozoriste
Foto: Srđan Doroški/Novosadsko pozorište
Pozorište

„Mali princ“, iskrica koja prerasta u plamen i postaje sama svetlost

Predstava „Mali princ“ Novosadskog pozorišta/ Ujvideki sinhaz će u utorak 19. januara imati svoju premijeru. Sve ulaznice su rasprodate, a sudeći prema viđenom na novinarskoj probi, životno delo Antoana de Sent Egziperija će imati dug život na daskama ovog pozorišta.

Rediteljka Margareta Taboroši kaže da je ova predstava namenjena i deci, i odraslima, a da će u njoj svako videti ono što njegov svet može da dosegne.

– Predstava je protkana songovima, a tekstovi pesama su koncentrisani na ono što pokreće Malog princa: slabosti, manije i traženje izlaza. Tako ćemo tražiti nit koja na najiskreniji način otvara univerzalnu ideju romana. Tokom dramatizacije smo se trudili da izbegnemo strog redosled pričanja priče, kratkih dijaloga i susreta – kaže rediteljka.

predstava-mali-princ-novosadsko-pozoriste
Foto: Srđan Doroški

„Malog princa” napisao je Antoan de Sent Egziperi tokom Drugog svetskog rata u kojem je sam učestvovao kao avijatičar. Na prvi pogled čini se da je to knjiga za decu a zapravo je vrlo ozbiljna priča za odrasle… U otuđenom svetu rata Egziperi je osećao da ne može da se razume sa svojim savremenicima osim da se obraća detetu koje živi u njima.

Glumica Agota Ferenc, koja nosi ulogu Maog princa kaže da svako ima svoje čitanje tog teksta:

– „Mali princ“ je priča koju dobro poznajemo, pročitali smo je više puta, svi nekako živimo to – svesno ili podsvesno – i želimo da razumemo… A ko nije čitao, zna je iz spomenara… Moj Mali princ je u početku iskrica koja prerasta u plamen a na kraju postaje sama svetlost. Ono – treba li se Mali princ razvrstati u neki od rodova – je put ka inkarnaciji. Želja koja se ostvari. Staza ka tome je Mali princ. Ukoliko uspe da me pronađe, nadam se katarzi.  Eto. To je Sve… Poslednje reči Malog princa…

Pogledajte repertoar novosadskih pozorišta za januar

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share