Srbija Vesti

„Mali nije poslednji, pokrenućemo proveru doktorata i drugih visokih zvaničnika“

siniša mali T
Printscreen

Naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu Vladan Čokić ispred Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) rekao je, povodom današnje odluke Senata Univerziteta u Beogradu da poništi odluku o dodeljivanju doktorata ministru finansija Siniši Malom, da je ovo drugostepena odluka i da on nema više pravo žalbe pred univerzitetskim telima, ali može da se žali Upravnom sudu, „ali što se tiče univerziteta ovo je završena priča“.

Čokić je najavio i da će ta organizacija uskoro pokrenuti proceduru provere doktorata i drugih visokih zvaničnika.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu potvrdio je ranije u drugostepenom postupku rešenje tadašnjeg dekana Fakulteta organizacionih nauka Milije Suknovića, koji je ministru finansija Siniši Malom izrekao meru javne osude zbog neakademskog ponašanja prilikom izrade doktorske disertacije.

Senat je još 12. decembra 2019. godine poništio diplomu o doktoratu Siniše Malog, ali tu odluku iz proceduralnih razloga poništio je Upravni sud.

Čokić podseća da je proces osporavanja doktorske disertacije Malog počeo još 2014. godine, i da smo u međuvremenu imali „indolentnost vlasti prema toj pojavi“, a sa druge strane pritiske na univerzitet, dok je politička karijera Malog stalno napredovala.

– Ovo je sramota i za univerzitet i za državu da nas osoba koja je proslavljala u junu odluku Upravnog suda, pa smo onda imali Pandorine papire, predstavlja, onda treba da se zapitamo ko nas predstavlja – kaže Čokić u N1 Studio Live.

On je dodao da mu je, uprkos tome što smo „nažalost imali i one na univerzitetu koji su izbegavali da kažu da je ovo plagijat, drago da je vrh univerziteta istrajao na ovoj odluci“.

– MASA je naravno zadovoljna ovakvim ishodom, ali mi smo u procesu provere plagijata i drugih visokih zvaničnika i mi ćemo u narednom periodu započeti proceduru, ali pokušaćemo da ovo ne bude kraj priče – poručio je on, ne želeći da otkrije o kojim se zvaničnicima radi.

Izvor: N1

Siniša Mali: Verujem u svoj doktorski rad i ne priznajem političku odluku

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link