Magazin

Pustite devojčice da se oblače kako žele, vaspitajte dečake kako da se ponašaju

Fotografija devojčice, koja se po „prekom sudu“ društvenih mreža neadekvatno obukla za proslavu male mature, mnogobrojnim dušebrižnicima i moralnim sudijama poslužila je kao izduvni ventil, a devojčica sa fotografije topovsko meso.

Anonimnost na društvenim mrežama mnogima daje krila i neargumentovanu hrabrost, koji jedva čekaju da opletu iako nemaju pojma da li je fotografija verodostojna, odakle je, a da ne pričamo o rečniku i uvredama. Gde su nestale haljine za maturu, pitaju se dušebrižnici?

“Mala matura, mala devojčica i kreteni od ponosnih roditelja” stoji u zaglavlju fotke koja se ovih dana masovno šeruje uz haštag #kamenjarkaupokusaju.

I eto dušebrižnika koji su odmah skočili da devojčicu sa slike proglase – kurvom, kamenjarkom, srpskom učenicom koja živi rijaliti, a “Mitrović traži od roditelja saglasnost da mala uđe u Zadrugu”, pominje se čak i “šamaranje” i poziva na nasilje.

Zaključak je da je “devojčica mala”, ali da su njeni roditelji “veliki kreteni”.

Ali šta bi trebalo razumeti pre nego što se bacimo na komentarisanje i sramoćenje stajlinga ove decojčice?

Prvo – fotografija nije iz Srbije. Nastala je pre nekoliko godina u Bugarskoj.

Drugo – svako može da se oblači kako hoće, sviđalo se vama to ili ne.

Treće – ako ste u stanju da dete proglasite kamenjarkom zbog čipke, minića, čarapa i cipela, onda to mnogo više govori o vama nego o detetu.

Četvrto – mnogi od nas (i vas) smo s 15 imali modne debakle jer smo pokušavali da izgledamo starije, top, vrh, seksi, a nismo ni znali šta je to.

Ovo je samo užasna modna kombinacija i to je to, piše Ivana Stojanov za portal Nova.

Satanizacija žena počinje baš tu, gde “tetke s ladnim trajnama” i muški čuvari morala, posramljuju devojčice zbog garderobe koju zovu “kolekcija plavi most” i pozivaju na linč.

Pustite devojčice da se oblače kako žele, vaspitajte dečake kako da se ponašaju. Tačka.

U nekim domovima žena i dalje mužu pere noge u lavoru

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Slazem se da svako moze i treba da oblaci sta zeli, ali opet postoji nesto sto se zove „Common sense“! On predstavlja zajednicko „culo“, zajednicki osecaj i kriterijum za „lepo“, prosto receno „zajednicki zdrav razum“. Dakle nesto sto svi mi kao ljudska bica podrazumevamo kao „normalno“, „lepo“ itd. Jasno je da je ova mala devojcica neprikladno obucena! I to ce reci uglavnom svi! Od vajkada postoje pravila oblacenja u skoli, u posti, na ulici, za svecanu veceru, za bioskop, za koncert… jednostavno se zna sta je prikladno obuci u skolu a sta na igraliste. Time iskazujes i to koliko si vaspitan, koliko si osvescen, cemu te roditelji uce…

 • Da li je osoba koja je pisala ovaj tekst lobista pedofilije?! Pustite devojčice da se oblače kako žele? Šta će im onda majke i roditelji uopšte? Gospođo, sigurno ste vrlo savremeni, pratite sve trendove i imate široka shvatanja, ali je realnost izvan vaše svesti (ili nesvesti) mnogo drugačija. Kada se devojčurak (pričamo o uzrastu od 15 godina) prošeta ulicom ili gradom obučena kao žena prve bračne noći u spavaćoj sobi, ne može da dobije komentar ,,modni kiks“ nikako. Svaki komentar pogrdan koji je upućen roditeljima (kao osobama koje vode brigu o njenom fizičkom, psihičkom, duševnom, mentalnom zdravlju) je na mestu. Ako roditelj dopusti svojoj mladoj kćerki da se ,,obuče“ (jer ona na sebi nema garderobu) tako da bi je skinuo svaki muškarac, onda ja ne znam rečnik koji bi definisao njihov moral. ,,Modni kiks“? Razmislite još jednom molim vas.

 • „Prvo – fotografija nije iz Srbije. Nastala je pre nekoliko godina u Bugarskoj.“

  Ne vidim kako to menja stvari. Ceo teksts je napisan u cilju odbrane outfita ove tinejdzerke, a onda ovaj argument koji zvuci kao da hoce da kaze da nije tako strasno, jer nije slikano kod nas.

  „Drugo – svako može da se oblači kako hoće, sviđalo se vama to ili ne.“

  Ne moze! Pored ustaljenog moralnog i etickog kodeksa koji nam je svima poznat i koji nam govori sta je prihvatljivo za obuci u javnosti ili odredjenim prilikama, takve stvari su u 99% zemalja regulisane zakonom, a ne samo pracenjem religijskih i drugih arhaicnih dogmi npr.

  „Treće – ako ste u stanju da dete proglasite kamenjarkom zbog čipke, minića, čarapa i cipela, onda to mnogo više govori o vama nego o detetu.“

  Sta ta govori o „nama“ (meni npr), a sta detalji na odeci ovog jadnog deteta govore o njoj da li moze autorka da odgovori? Paralela „nidje veze“.

  „Četvrto – mnogi od nas (i vas) smo s 15 imali modne debakle jer smo pokušavali da izgledamo starije, top, vrh, seksi, a nismo ni znali šta je to.“

  Kao kod prve navedene tacke, autor neposredno priznaje da je ovo grozno i skroz odstupa od cilja koji je hteo da postigne tekstom

  O zakljucku (poslednjoj recenici) koji zvuci kao da ga je napisala 12-ogodisnja feministkinja koja u isto vreme abolira pedofiliju tek ne bih trosio reci. Eeeeej, „pustite devojcice da se oblace kako zele…“
  Seksualna revolucija nije gotova izgleda…

OGLAS

1.9K Shares
1.9K Shares
Share via
Copy link