Srbija Vesti

Majmunske boginje haraju među LGBT populacijom u Srbijii, doktori traže odlaganje Evroprajda

Majmunske boginje

Iako se mesecima raspravljalo o tome jesu li majmunske boginje gej bolest koja prevashodno napada gej muškarce, više nema nikakve sumnje da je tako.

Uostalom, to će u svom današnjem (15. avgust) apelu istaći Lezbejska i gej solidarna mreža pozivajući državu da zaštiti gej populaciju od ove pošasti.

Majmunske boginje dominantno napadaju mušku gej populaciju

– Kao što svi svetski epidemiološki izveštaji pokazuju, trenutna epidemija majmunskih boginja dominantno se širi kroz populaciju gej muškaraca, i to podstaknuta praksama gej seks turizma, odnosno putovanja zarad seksa, kao i učestalom promenom seksualnih partnera. Po našim saznanjima, trenutno postoji više od dvadeset gej muškaraca u Srbiji koji su zaraženi majmunskim boginjama, što predstavlja alarmantan podatak i sliku veoma ozbiljne epidemiološke situacije – navodi se u saopštenju Lezbejske i gej solidarne mreže.

Majmunske boginje

Kako navode, država, koliko im je poznato, ne radi ništa da zaustavi ovu epidemiju. Pre svega, ne preuzimaju se nikakvi koraci da se obezbede vakcine za majmunske boginje koje bi bile ponuđene našoj rizičnoj grupi.

Seks turizam buja, a država zataškava situaciju

– Posebno smo zabrinuti time što se mediji, pa i državni organi, poput poverenice za zaštitu ravnopravnosti, umesto da pravilno informišu gej muškarce o rizicima od majmunskih boginja, pre svega bave zataškavanjem situacije, ali i cenzurisanjem i osuđivanjem iznošenja podataka o trenutnoj pandemiji i činjenici da ona skoro isključivo pogađa gejeve kao navodno homofobnim, čime zapravo pravdaju svoje nečinjenje. Naravno, nijedan virus ne pogađa samo gejeve i niko ko je strejt nije zaštićen od virusa. Takođe, reč je o virusu koji se ne širi isključivo polnim odnosima. Međutim, u ovoj konkretnoj pandemiji svi epidemiološki izveštaji, uključujući i vrlo detaljne nalaze Svetske zdravstvene organizacije, pokazuju da se virus skoro isključivo širi među gej muškarcima, i to zahvaljujući seksualnim praksama učestalog menjanja partnera i seks turizma. Smatramo da je prava homofobija upravo nečinjenje i neinformisanje o rizicima od ove bolesti, zbog kojih će najveću štetu imati upravo oni koji su najugroženiji, a to su gej muškarci –  navode iz Lezbejske i gej solidarne mreže.

Majmunske boginje, Kongo
Tipična slika oboljenja iz 2010. godine kada su se majmunske boginje širile Kongom odakle dolaze i sada

Glede vakcina, epidemiolog u penziji, doktor Zoran Radovanović je prošlog meseca objasnio da su majmunske boginje slične velikim, što znači da vakcina protiv velikih boginja štiti u 85 odsto slučajeva.

Srbija nema vakcine već pola veka

Međutim, Srbija, kako otkriva, nema na lageru te vakcine, odnosno ona kod nas nije ni registrovana, jer bolesti već pola veka. Kako se bolest smatra iskorenjenom i vakcinisanje je obustavljeno pre skoro pola veka.

– Ipak je to ozbiljna bolest koja vas drži u krevetu i po nekoliko nedelja- navodi Radovanović i dodaje da se prenosi kontaktom sa zaraženom životinjom, uglavnom sitnim sisarima, glodarima, a sa čoveka na čoveka se prenosi u okviru domaćinstva.

Međutim, kaže da jedan zaraženi čovek zarazi manje od jednog bližnjeg, što ukazuje da se ne prenosi lako.

U međuvremenu, bolest se proširila toliko da isti profesor Radovanović danas apeluje na državu da nabavi vakcine ili otkaže ovogodišnji Evroprajd zakazan u Beogradu od 12. do 18. septembra.

Dr Zoran Radovanovic
Foto: Printskrin/Youtube

Evroprajd bi mogao biti epidemiološka bomba

– Država bi morala da obezbedi vakcine za sve pripadnike gej populacije, koji su najugroženiji epidemijom majmunskih boginja. Ministar zdravlja mora da bude svestan epidemiološkog rizika Evroprajda. Veliki broj učesnika tog skupa doći će u Beograd da se provede i da promoviše tu populaciju, ali i da sretne nove partnere, tako da to može da bude epidemiološka bomba. Zato bi bilo veoma značajno da se vakcinalna zaštita organizuje pre Parade ponosa- smatra profesor poručujući gej populaciji da i sama mora preuzeti deo odgovornosti.

– Pripadnici gej populacije, koji su u ovom trenutku najugroženiji epidemijom majmunskih boginja, trebalo bi da izbegavaju intimne kontakte s nepoznatim muškarcima, odnosno nestalnim partnerima. Među prenosiocima zaraze nisu samo homoseksualci, već i biseksualci i samo je pitanje vremena kada će početi i žene da obolevaju- upozorio je doktor Radovanović a isto čini i virusolog, Milanko Šekler.

Šta ako se na Evroprajdu zaraze domaći pacovi

On smatra da bi Svetska zdravstvena organizacija u Srbiji trebalo da se izjasni o rizicima održavanja Evroprajda u Beogradu.

– Ta bolest može da se prenese i preko kreveta, čaršava, ćebića i posteljine, što znači da se stvara određeni rizik i za osoblje koje bude radilo po hotelima – rekao je Šekler.

Kao dodatni rizik naveo je to da su hotelski vešeraji smešteni u podrumske prostorije.

– Šta ako čitave nedelje, desetinu dana, neko bude menjao tu posteljinu i spuštao u taj vešeraj i šta ako se tamo zaraze domaći pacovi –  upitao je Šekler.

Upitao je i “da li je normalno” na ovaj način organizovati veliki broj ljudi i stvoriti rizik po njih.

– Ja ne bih voleo da Beograd ostane zapamćen kao grad koji je napravio eskalaciju slučajeva majmunskih boginja i čitavu eksploziju u Evropi –  upozorava Šekler.

Dr Sekler
Foto: Printskrin/Youtube

U razgovoru za RTS on podseća na 2003. godinu, kada su se majmunske boginje prvi put pojavile u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zaraženi glodari, kućni ljubimci

– U desetinama porodica su se pojavile majmunske boginje i to prvo kod jednog 14-godišnjeg dečaka. I to je bilo neobjašnjivo. Da bi se na kraju, epidemiološkom dijalizom, pošto znamo da se majmunske boginje prenose sa životinje na ljude, ispostavilo da je u jednoj velikoj uvoznoj barži životinja iz Afrika, gde je bilo oko 800 životinja i to vrlo različite vrste – glodara, veverica, koje se gaje kao kućni ljubimci – na njima nije bilo nikakvih kliničkih znakova, oni su svi bili smešteni u iste kapacitete i zarazili prerijske kučiće, jednu vrstu glodara koja je u Americi popularna kao kućni ljubimac – rekao je Šekler.

Prodajom prerijskih pasa, dodaje, zarazio se veliki broj ljudi.

– Da bi situacija bila dramatična, jedan od tih glodara je pobegao u divljinu. I onda je stvoren čitav haos – šta ako majmunske boginje zavladaju populacijom zečeva, veverica, glodara i počne da se stvara rezervoar majmunskih boginja u prirodi –  upitao je virusolog.

Nekada se bolest prenosila samo sa životinja na ljude, ali sada je drugačije

Ističe da se pre nekoliko desetina godina ova bolest uglavnom prenosila direktno sa životinja na ljude, a da je sada to drugačije.

– Danas se situacija promenila utoliko što virus prelazi uglavnom seksualnim putem kod muškaraca, preko 98 odsto, makar su to podaci SZO i to stvara određenu vrstu rizika – rekao je Šekler.

Podsetimo, Beograd je po prvi put ove godine domaćin Evroprajda na kome se očekuje poseta najmanje 20.000 turista iz celog sveta, uglavnom pripadnika LGBT populacije.

Izvor:Nova, N1, telegraf

Muškarac koji je doneo majmunske boginje u Srbiju imao je kraste po telu, zna gde se zarazio

OGLAS

1.6K Shares
1.6K Shares
Share via
Copy link