Dogadjaji

Magnet za ljubav – akcija za efikasnije lečenje prevremeno rođenih beba

U okviru humanitarne akcije „Magnet za ljubav“, koju su pokrenule MK Group i TDE Services zajedno sa Institutom za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine iz Novog Sada, zvanično je počelo prikupljanje sredstva za nabavku magnetne rezonance (MRI), prateće opreme i prvog specijalnog inkubatora za MRI dijagnostiku prevremeno rođenih beba, novorođenčadi, dece i omladine.

Zahvaljujući ovoj akciji i nabavci  inkubatora koji se može koristiti u aparatu za magnetnu rezonancu, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, biće prva zdravstvena ustanova u Srbiji koja će omogućiti MRI preglede i precizniju dijagnostiku prevremeno rođene dece i novorođenčadi.

Nabavkom magnetne rezonance, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine  Vojvodine bila bi jedina dečija zdravstvena ustanova na teritoriji Vojvodine koja ga poseduje. Pored toga, bilo bi omogućeno oko 4000 MRI pregleda godišnje, umesto dosadašnjih 830. Period čekanja na MRI preglede značajno će se skratiti, a i smanjiće se opterećenje ostalih ustanova koje uslužno obavljaju ovakve preglede za potrebe Instituta.

– Posebno mi je zadovoljstvo što kao domaćin mogu da otvorim akciju Magnet za ljubav. Do sada su se deca pregledala u KC Vojvodine i Institutu za Onkologiju. Decu je neophodno transportovati na pregled i omogućiti pratnju lekara i medicinskog tehničara. Obratili smo se javnosti i rezultat toga je humanitarna akcija Magnet za ljubav – izjavio je prof. dr Slobodan Grebeldinger, direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

U Srbiji se godišnje rodi između 6.500 i 8.000 prevremeno rođenih beba, koji još uvek nemaju mogućnost za MRI dijagnostiku, a pojedina deca na ovakav pregled čekaju i do 18 meseci. Uz magnetnu rezonancu, prateću opremu i specijalni inkubator, MRI pregledi na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine biće dostupni pet, umesto dva dana u toku nedelje, a za hitne slučajeve i 365 dana godišnje, 24 časa dnevno čime bi se značajno doprinelo pravovremenoj dijagnostici i lečenju teško obolele dece.

Povodom početka prikupljanja sredstava u okviru akcije „Magnet za ljubav“ premijerno su promovisani video spotovi čiji su akteri deca, polaznici Kreativnog centra CEKOM iz Zrenjanina kao i učenici II razreda O.Š. Vuk Karadžić iz Zrenjanina.

 Svi ljudi velikog srca mogu donirati sredstva na žiro račun 105-5555511-36 kod AIK Banke. Više informacija mogu pronaći na www.magnetzaljubav.rs

 

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link