Svet Vesti

Mađarska jedina u Evropskoj uniji neće obučavati ukrajinske vojnike

madjarski vojnik

– Mađarska je jedina zemlja EU koja nije podržala inicijativu o obuci ukrajinskih vojnika i nastavlja da insistira na odbijanju isporučivanja oružja Ukrajini – izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Mađarska je jedina zemlja Evropske unije koja nije podržala inicijativu o obuci ukrajinskih vojnika u Evropi i neće u tome učestvovati, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

– Danas je doneta odluka da Evropska unija počne misiju obuke, odnosno predstavnici zemalja Evropske unije će obučavati vojnike ukrajinske armije. Želeo bih da kažem da Mađarska nije glasala za tu inicijativu. Nećemo učestvovati u toj misiji – rekao je Sijarto.

On je objasnio da je Mađarska jedina zemlja EU koja je zauzela takav stav, jer ne podržava korake koji vode eskalaciji sukoba, nego se, naprotiv, zalaže za to da što pre počnu mirovni pregovori.

Diplomata je na kraju sednice ministara inostranih poslova Evropske unije u Luksemburgu izjavio da Mađarska nastavlja da insistira na odbijanju isporučivanja oružja Ukrajini, kako ne bi bila uvučena u sukob.

Sijarto je ranije objašnjavao da Budimpešta teži da obezbedi teritoriju Zakarpatja, na kojoj žive etnički Mađari, jer bi isporuke oružja preko te teritorije postale legitimna vojna meta.

Podsećamo, početkom marta, mađarski parlament doneo je dekret kojim se zabranjuje isporuka oružja Ukrajini sa teritorije Mađarske. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio je nezadovoljstvo što je Mađarska protiv proširenja antiruskih sankcija na energetski sektor i ne podržava uvođenje zabrane zone letenja iznad Ukrajine, ne snabdeva Kijev oružjem i ne dozvoljava njegov tranzit preko mađarske teritorije.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Budimpešta brani svoje nacionalne interese i drži se samo svoje strane.

Izvor: frontnews.ge, au.topnews.media

Sav horor nasilne mobilizacije u Rusiji u jednom snimku: Vojska upala u kancelariju i odvela mladića (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

88 Shares
Share via
Copy link