Dogadjaji

Lorens Olivije i Šekspir u bioskopu KCNS-a

U bioskopu Kulturnog centra Novog Sada tokom tri dana održavaju se projekcije filmova Lorensa Olivijea rađenih prema delima Viljema Šekspira. U ponedeljak 4. jula od 20 sati biće prikazan film “Henri V”, dok će posetioci u utorak 5. jula od 19 sati i u sredu 6. jula u isto vreme moći da vide filmove “Hamlet” i “Ričard III”.

Lorens Olivije (1907 – 1989), legendarni britanski filmski i pozorišni glumac i reditelj važio je za jednog od najvećih poznavalaca i interpretatora dela besmrtnog Viljema Šekspira, kako na pozorišnoj sceni tako i na filmskom platnu.

U pozorišnoj karijeri dugoj preko šest decenija ostvario je nezaboravne uloge, a u mnogo slučajeva i velike rediteljske domete, tumačeći najčešće glavne role i klasične Šekspirove likove, kao što su Romeo, Hamlet, Otelo, Magbet, Ričard Treći, Henri Peti, Mletački trgovac (Šajlok), Tit Andronik, Kralj Lir i mnogi drugi.

Ako se ne računaju njegove značajne „šekspirijanske“ uloge u delima drugih reditelja, kao što su “Kako vam drago”, Paula Zinera iz 1936 i “Otelo”  Stjuarta Bardža iz 1965, Lorens Olivije je najpoznatiji po svojoj rediteljsko-glumačkoj trilogiji: Henri V (1944), Hamlet (1948) i Ričard III (1955). Henri V, snimljen u izvanrednom tehnikoloru, veoma lucidno kreće kao klasični pozorišni komad u „Glob teatru“ da bi se kasnije scene širile na realni prostor, jedno je od prvih velikih klasika Šekspirovih filmskih ekranizacija uopšte. Mnogo filmičniji, ekspresivniji, sa mračnim ekspresionističkim ugođajem i inovatorskim tretmanom slavnih monologa, bio je Hamlet. Poslednji deo neformalne trilogije bio je Ričard III, još jedna blistava adaptacija Šekspira u boji, sa vrsnim ansamblom vodećih britanskih glumaca i spektakularnim scenama bitke kod Bosvorta, u kojoj je navodni uzurpator engleskog prestola izgubio i kraljevstvo i glavu.

Za sva tri filma Olivije je nominovan u kategoriji najbolji glumac Američke filmske akademije, ali je samo za “Hamleta” dobio „Oskara“ za glavnu ulogu i najbolji film. Iako Lorens Olivije nije bio radikalan i sklon eksperimentu kao njegov veliki suparnik u ekranizovanju Šekspirovih dela, Orson Vels, iza njega su ostale fascinantne i veličanstvene klasične filmske adaptacije najvećeg pisca na svetu, stvorene u visokoj i studioznoj tradiciji prepoznatljive „britanske škole“, pa se njegovi filmovi i danas gledaju sa nesmanjenim zanimanjem i oduševljenjem, kao i u vreme njihovog nastanka.

Posetite novosadske bioskope

 

Share via
Copy link