Magazin

Lomimo migrante – jer smo prevelike sise da lomimo vile u kojima žive naši vladari

Na društvenoj mreži “TikTok” pojavio se još jedan opasan, skandalozan i sraman izazov, koji je ovaj put usmeren protiv migranata. Zadatak izazova je snimiti fizički napad na migrante, ili rasturiti automobil za koji se sumnja da koriste kao skloništa.

O tome svedoči i snimak koji je nedavno osvanuo na “TikToku”, a koji je po svemu sudeći uklonjen sa ove društvene mreže zbog svoje sadržine.

Na njemu se moglo videti kako trojica golobradih mladića, ne starijih od 18 godina, na parkingu podzemne garaže guraju i bacaju metalna kolica za namirnice na parkirane automobile.

Na komentar “bukvalno vas treba prijaviti”, autor snimka i jedan od aktera koji se predstavlja kao “stekiii1”, pobedonosno je odgovorio “bukvalno lomimo kola u kojima migranti spavaju i štekaju se”.

Na snimku se dalje vidi kako dvojica mladića uzimaju po kolica, bacaju i udaraju parkirana vozila, dok se treći sve vreme smeje i telefonom beleži ovaj vandalizam.

lomimo migrante

Ugrožene grupe žrtveni jarac

Vrlo brzo je obasut kritikama i negativnim komentarima poput “bolesno i bezobrazno”, a na konstataciju jednog od korisnika “TikToka” da bi za to što su uradili mogli da snose ozbiljne kazne, mladić koji je objavio snimak odgovorio je bezočnim uvredama.

– Smradino mrtva, je*em ti familiju maloumnu, g*vno smrdljivo bolesno – napisao je mladić.

Tako se antimigranstka retorika preselila i na “TikTok” i to među mlađu populaciju. U toku vanrednog stanja prošle godine je na “Fejsbuku” osvanula grupa “STOP naseljavanju migranata“, a za vrlo kratko vreme došla je do čak 330.000 članova i postala jedna od najposećenijih Fejsbuk grupa u Srbiji.

U njoj se o migrantima govorilo u negativnom kontekstu, da su agresivni ali i “lažne izbeglice“ koji naseljavaju Srbiju i za koji se grade stanovi, obezbeđujuju kuće i novac.

To raspoloženje se prelilo i na ulice, pa su organizovani i skupovi protiv migranata, a čak je kod Ekonomskog fakulteta, gde se okupljaju migranti i izbeglice, nekoliko desetina desničara okupljenje u “Narodnu patrolu“ organizovalo akciju „Čišćenja parka“.

Postavlja se pitanje šta je razlog bujanja ovakvih reakcija, da li je kriza izazvana korona virusom plodno tle za divljanje desničarskih ideja i pokreta koji ih promovišu, poput antivaksera i antimaskera? Da li su sada i mladi došli na red, da oponašaju ono što čuju u okruženju, vide na ulici ili na društvenim mrežama i onda to šire dalje?

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da je ovakvo ponašanje mladih izraz trenda i stava prema migrantima koji postoji u jednom delu populacije u Srbiji a koji se pojačava u vremenima krize.

Efekat grudve snega

– Pri tom, kada su u tom dobu, mladi pokušavaju da frustraciju i osujećenost, koju osećaju, kompenzuju i onda se dešava da osetljive grupe postanu žrtveni jarac. Nažalost, društvene mreže uz pozitivnu imaju i negativnu stranu, i omogućavaju da se šire određene vrste stereotipa. “TikTok” je sada posebno zanimljiv, jer pruža utisak akcije i mogućnost da se poruka pošalje u videomaterijalu. U uzrastu u kojima su ti mladići su izraženije emotivno afektivne radnje ali je manja sposobnost da se uživi u empatiju. Mnogi od njih bi verovatno, kada bi promislili, rekli da je glupost to što su uradili – ocenjuje sociolog Vladimir Vuletić za Blic.

Problem je što, napominje on, ovo ponašanje može da izazove efekat grudve snega.

– A to znači da bi migranti mogli da se brane, da odreaguju na provokacije – napominje on.

Prethodnih godina je stav jednog dela ljudi prema migrantima bio upitan, a u istraživanju koje je 2019. godine Cesid sproveo u 19 lokalnih samouprava, čak 40 odsto građana izrazilo je negativnu percepciju prema migrantima koji stižu u Srbiju, dok je neutralan stav izrazilo 47 odsto njih.

Novi TikTok izazovi sve užasniji: Deca u Hrvatskoj se bacaju pred automobile!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

72 Shares
Share via
Copy link